Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Partileder spreder usandheder om vaccinedød i jagt på vælgererklæringer

Faktatjek 11. feb 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
  • I Danmark har coronavaccinerne været skyld i lige så mange dødsfald, som covid-19 forårsagede hele sidste år, påstår Mads Palsvig, formand for partiet JFK21

  • Partiformanden giver nemlig vaccinerne skylden for overdødeligheden på 1.998 personer i Danmark de seneste syv uger.

  • Men det er ikke vaccinerne, der er skyld i overdødeligheden. Det er derimod udbruddet af coronavirus

    , vi oplevede i december måned, lyder det fra forsker

  • Lægemiddelstyrelsen har modtaget 14 indberetninger om dødsfald i tiden efter vaccinen og finder det “mindre sandsynligt”, at vaccinen er årsagen

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

”Der er 1.198 flere døde end gennemsnitligt inden for de sidste syv uger i Danmark, efter vi begyndte at vaccinere.”

Sådan siger Mads Palsvig ind i sit mobilkamera, mens han går rundt på parkeringspladsen foran en Føtex på Nørrebro i København.

Han er ude for at samle vælgererklæringer til sit parti JFK21 – Jorden Frihed Kundskab, men tager en pause for at sende live på Facebook.

”Det (overdødeligheden på 1.198, red.) er altså i et land, hvor et tilsvarende antal er døde med corona i hele 2020. Og der er altså døde lige så mange efter de er blevet vaccinerede,” siger partiformanden i videoen, der er blevet vist mere end 4.500 gange.

Men Mads Palsvig er helt på afveje, når han giver vaccinerne skylden for den danske overdødelighed, lyder det fra forsker. Og det er langt fra første gang, at partilederen løber med halve sandheder under coronakrisen.

Overdødelighed forud for vacciner

Ifølge overvågningsdata fra Statens Serum Institut (SSI) var der 1.338 dødsfald relateret til covid-19 i 2020. 

Og beregninger fra SSI viser, at vi i Danmark har oplevet en samlet overdødelighed på netop 1.198 personer over syv uger fra midten af december til starten af februar. 

Mads Palsvig har altså ret så langt, at overdødeligheden de seneste syv uger nogenlunde svarer, hvor antallet af coronarelaterede dødsfald hele sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Coronavaccinerne er skyld i den overdødeligheden, vi har set i Danmark de seneste syv uger, påstår partiformanden for JFK21, mens han går rundt på Nørrebro for at indsamle vælgererklæringer.(Foto: Skærmbillede af facebookopslag)


Men det er værd at bemærke, at den beregnede overdødelighed strækker sig tilbage til 14. december og altså indeholder tal fra før 27. december, hvor man i Danmark begyndte at vaccinere.

Det påpeger Viggo Andreasen, der er epidemiforsker og lektor i matematik ved Roskilde Universitet. Han giver ikke meget for Mads Palsvigs udlægning.

”Der er et delvist tidsmæssigt sammenfald. Men du kan med lige så stor ret sige, at det kolde vejr nu hænger sammen med vaccinerne,” lyder det fra Viggo Andreasen.

Skyldes udbrud af coronasmitte

SSI giver da også en lidt anden forklaring på overdødeligheden end Mads Palsvig.

”Den aktuelle overdødelighed forklares med covid-19, relateret til den stigende smittespredning vi så i løbet af december måned,” skriver SSI i pressemeddelelsen fra starten af måneden.

Det kan man fastslå, fordi influenza og andre alvorlige infektionssygdomme, der typisk giver overdødelighed om vinteren, stort set har været fraværende, skriver SSI. Seruminstittutet oplyser endda, at man forventer at se et fald i dødeligheden blandt andet som følge af de påbegyndte vaccinationer.

Samme forklaring lyder fra Viggo Andreasen.

”Overdødeligheden i Danmark i december-januar skyldes det store coronaudbrud ved juletid. Det tager 2-4 uger, fra man bliver smittet, til man eventuelt dør. Grunden til de fleste ekstra dødsfald i perioden blev altså lagt før det første vaccinestik blev givet i Danmark,” siger han.

Lægemiddelstyrelsen skriver i deres seneste status for overvågning af vaccinebivirkninger, at de har modtaget og vurderet 14 indberetninger, der omhandler dødsfald i tiden efter vaccinen, og finder det “mindre sandsynligt”, at der er en sammenhæng med vaccinen.

Palsvig står fast

Da TjekDet forholder Mads Palsvig kritikken om, at overdødeligheden i Danmark allerede viste sig inden, vi begyndte at vaccinere, svarer han, at man bør se nærmere på, hvor meget overdødelighed, der er i de enkelte uger. 

”De 1.198 ekstra dødsfald falder i en periode på 7 uger, hvor de sidste 5 uger har man vaccineret. Det bør undersøges, hvorledes de 1.198 fordeler sig på de 7 uger," skriver han i en mail.

TjekDet har tilsendt ham pressemeddelelsen fra SSI, hvor det fremgår, hvordan overdødeligheden fordeler sig på de forskellige uger. 

Han mener fortsat, at overdødeligheden skyldes vaccinerne og altså ikke kan forklares ved udbruddet af coronasmitte op til jul.

”Der er ingen evidens for, at disse 1.198 personer er døde af corona endsige med corona. At tvangsvaccinere folk er at ligestille med mordforsøg. At pushe disse vacciner er medskyldighed i mordforsøg,” skriver Mads Palsvig.

TjekDet har flere gange undersøgt påstanden om, at coronavirus ikke er mere dødelig end normal influenza. Her har flere forskere påpeget, at sammenligningen ikke tager højde for, at man det seneste år har gjort utallige tiltag for at begrænse udbredelsen af coronasmitte.

Velbevandret i usandheder

I sin facebookvideo fortæller Mads Palsvig også, at ”der er masser af vidnesbyrd fra folk, der arbejder på plejehjem, hvor der ikke var nogen, der var døde af corona og lige pludselig efter vaccinerne, så falder de døde om som fluer.” 

TjekDet har tidligere undersøgt påstande om, at plejehjemsbeboere verden over skulle have stillet træskoene efter at være blevet vaccineret mod covid-19.

Særlig udbredt var historien om et plejehjem i staten New York, hvor beboerne angiveligt skulle være gået bort på stribe, efter man begyndte at vaccinere dem. Det viste sig dog, at plejehjemmet havde oplevet et udbrud af coronavirus, allerede dagen før man begyndte at vaccinere.

Det er da heller ikke første gang, at partiformanden for JFK21 gør sig skyldig i at dele usandheder under coronakrisen. I august påstod han i et facebookopslag, at man kan få kræft af at bære mundbind, men det afviste forskere over for TjekDet.

Senere delte hans parti pamfletter ud, hvor man kunne læse, at mundbind kan give så meget CO2 i blodet, at man i værste fald kan dø af det. Den påstand var der heller ikke dokumentation for. Fordi pamfletterne havde Sundhedsstyrelsens logo påklistret, valgte styrelsen dengang at melde JFK21 til politiet og advare om pamfletterne via styrelsens facebookside.

Mads Palsvig har desuden delt et facebookopslag, hvor en unavngiven overlæge fra lungemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital angiveligt skulle medgive, at coronavirussen i virkeligheden er en influenza, at mundbind ikke virker mod virus, men i stedet skader lungerne, og at man ikke kan teste for coronavirus ved at blive podet i munden.

Men det er tvivlsomt at overlægen fra Odense Universitetshospital overhovedet eksisterer, og de mange påstande i opslaget har TjekDet tilbagevist. 

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet har Mads Palsvigs parti Folkepartiet Jorden, Frihed, Kundskab foreløbig indsamlet 2.203 vælgererklæringer. Der kræves 20.182, for at et parti kan stille op til folketingsvalg.

 

Opdateret 24. mar 2021