Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Spreder vås om virus: Corona-skeptikere misbruger hospitals gode ry

Faktatjek 31. aug 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
Facebookopslag hævder, at man ikke kan blive coronatestet ved mundskrab. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • En læge på Odense Universitetshospital skulle ifølge en kæde af facebookopslag give coronaskeptikere ret i en række påstande om coronavirus

  • Men der er ikke hold i påstandene, ligesom det er tvivlsomt, at lægen faktisk eksisterer

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Nu tager en læge endelig bladet fra munden og indrømmer, at flere af de påstande, som coronaskeptikere overdynger sociale medier med, rent faktisk er sande.

Sådan lyder det i hvert fald i facebookopslag, der er blevet kopieret og delt adskillige blandt netop coronaskeptikere.

Angiveligt skulle en unavngiven overlæge fra lungemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital blandt andet medgive, at coronavirussen i virkeligheden er en influenza. At mundbind ikke virker mod virus, men i stedet skader lungerne. Og at man ikke kan teste for coronavirus ved at blive podet i munden.

Men påstandene har TjekDet faktatjekket før, og dem er der altså ikke hold i.

Desuden kan Odense Universitetshospital slet ikke stå inde for opslagets indhold og heller ikke forestille sig, at en overlæge skulle udbrede de påstande.

“Det er helt utænkeligt, at en læge har sagt det, der står i facebookopslaget. Det er så langt væk fra almindelig sund fornuft. Hvis man følger bare en smule med i tv og aviser, vil man vide, at det, der står i opslaget, ikke passer,” siger Ole Nørgaard Jensen, der er ledende overlæge på lungemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.


 

Uddrag af facebookopslaget, der hævder at en læge i på hospitalet i Odense skulle give coronaskeptikere ret. Her delt af JFK21-formand, Mads Palsvig. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Lægejagt ender blindt

Det har ikke været muligt at opstøve ophavsmanden til facebookopslaget og spørge, hvem den omtalte overlæge mon kunne være.

I et identisk opslag fra en facebookbruger med fornavnet Andreas er der ellers navn på, hvem der kunne have talt med lægen i Odense: En bruger, der hedder Trine.

Men Trine afviser, at hun skulle have talt med lægen. Hun mener, den oprindelige kilde er et opslag fra JFK21-formand Mads Palsvig, der ad flere omgange har delt usandheder om coronavirus.

Men heller ikke Mads Palsvig har haft den åbenmundede læge i tale. Han har opsnappet påstanden fra en kommentar til et af sine andre facebookopslag. 

Den kommentar er skrevet af en Kirsten, men hun har sandsynligvis kopieret opslaget fra en Sanne. Og her ender sporet. For Sanne har kopieret opslaget fra en facebookven. Men Sanne ønsker ikke at fortælle, hvem vennen mon kunne være. Hun vil nemlig ikke udstille lade sine facebookvenner i stikken, siger hun til TjekDet.

TjekDet har tidligere slået en række af opslagets påstande i jorden. For eksempel har forskere konstateret, at en influenza ikke bonner ud på en coronatest, ligesom det er kortlagt, hvad der rent faktisk er forskellen på podning og blodprøve i forbindelse med coronatest.

At mundbind har en effekt mod coronavirussen, er der efterhånden dokumentation for. Præcis hvor stor effekt afhænger af en række ting og er derfor usikkert. Sikkert er det dog, at lungerne ikke tager skade af at have mundbind på.

Opdateret 29. okt 2020