Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Influenza værre end corona? Misvisende sammenligning spreder sig på sociale medier

Faktatjek 28. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Plejepersonale på covid-19 afsnit bliver undervist i iltbehandling på Svendborg Sygehus. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
  • På sociale medier deles et billede, der sammenligner influenzasæsonen 2017/2018 med covid-19-epidemien i Danmark

  • Ifølge tallene på billedet kostede influenzasæsonen langt flere menneskeliv og indlæggelser end covid-19-pandemien har gjort i Danmark

  • Men tallene er misvisende og kan slet ikke sammenlignes, siger forskere

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

7.667 indlagte, 604 indlagte på intensiv og 2.822 døde af influenza i 2018. Til sammenligning skulle covid-19 i 2020 angiveligt kun have resulteret i 723 indlagte, 83 på intensiv og 1.053 døde.

Sådan lyder tallene på et billede, der er delt knapt 3.000 gange på sociale medier. Skal man tro billedet har influenza altså kostet langt flere menneskeliv og indlæggelser end covid-19.

I toppen af billedet er Statens Serum Institut angivet som kilde til tallene, og tallene for influenza stemmer da også overens med SSI’s opgørelse over influenzasæsonen i 2017/2018. 

Men tallene er misvisende, siger forskere.

Dødstallet for covid-19, der er angivet på billedet, dækker godt nok over hele 2020 til og med 22. december. De anvendte indlæggelsestal for covid-19 er dog kun et øjebliksbillede for en enkelt dag, nemlig den 22. december. Men den oplysning har brugeren bag opslaget helt udeladt.

Artiklen fortsætter under billedet


Det grafiske element der sammenligner influenzasæson med covid-19-indlagte og døde. Covid-tallene viser kun situationen en enkelt dag.



Billedet sammenligner altså en hel influenzasæsons indlæggelser med antallet af covid-19-indlagte for en enkelt dag.

Og derfor giver de forskere, TjekDet har talt med, ikke meget for sammenligningen. 

“Det er for billigt at tage en dags data med corona og sammenligne. Det er lige før, det er skægt,” siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, til TjekDet.

Dødeligheden er ikke sammenlignelig

Da billedet blev lagt på Facebook, var der rigtignok lidt over 1.000 døde med coronavirus i Danmark, hvilket er et godt stykke under de 2.822 influenza-dødsfald i sæsonen 2017/2018. Men sammenligningen tager ikke højde for, at dødstallet for covid-19 efter al sandsynlighed havde været langt højere uden coronarestriktionerne.

“Hvis du bare kigger på dødeligheden for de to virusser, så må man sige, at du ikke kan sammenligne det. Den sygelighed og dødelighed, vi observerer med corona, er jo under måneder med meget udtalte restriktioner og nedlukning af samfundet, hvor vi ikke ses, som vi plejer. Og derfor kan du slet ikke sammenligne de to dødstal,” siger Nina Weis, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Hvis man endelig skal sammenligne covid-19 og influenza, bør man snarere se på overdødelighed, mener Viggo Andreasen.

Overdødelighed betyder kort sagt, at der i en given periode sker flere dødsfald, end der normalt sker på den tid af året.

At overdødelighed er mere retvisende at se på, skyldes ifølge Viggo Andreasen, at det kan være vanskeligt at fastlægge dødsårsagen ved åndedrætsinfektioner som corona og influenza, hvis den afdøde i forvejen var kritisk syg. 

Dødstallene er nemlig usikre, blandt andet fordi der er forskellige måder at registrere dem på, og der kan overdødelighed give et klarere billede af dødstallet for sygdommen.

Det er dog ikke muligt, at lave denne sammenligning for influenza og covid-19 dødstal i Danmark, da en retvisende sammenligning vil kræve, at man kender overdødeligheden ved en hel sæson med covid-19 uden restriktioner.

En mærkelig diskussion

Både Nina Weis og Viggo Andreasen undrer sig over, at sammenligningen mellem influenza og den nye coronavirus bliver ved med at komme op.

Nina Weiss forklarer, at der er stor forskel på de to virusser. Blandt andet fordi vi har levet med influenza længe.

“Forskellen på influenza og covid-19 er jo, at der er rigtig mange i befolkningen, der har haft influenza på en eller anden måde og dermed har en eller anden form for antistoffer. Det kan godt være, at der kommer nye influenzavarianter, og vi ikke helt kender dem. Men vi bliver ikke lige så syge, som vi gør af covid-19, som vi slet ikke kender og er helt forsvarsløse overfor, fordi vi ikke har mødt den her virus før,” siger hun.

Viggo Andreasen tilføjer:

“Vi gør jo typisk ikke noget for at forhindre en influenzaepidemi. Så sammenligningen er lidt i stil med, at du overlever et faldskærmsudspring, og så siger du: ‘Hvad skulle jeg dog med den faldskærm?’," siger han.

I en coronaepidemi uden restriktioner ville mindst 60 procent af befolkningen blive smittet. Men på nuværende tidspunkt er det kun omkring fem procent af befolkningen, der er blevet smittet og har antistoffer overfor virus, forklarer Viggo Andreasen. 

“Så vidt angår coronavirus, har vi nu fået 2.000 dødsfald, og det tal ville være 10 til 12 gange større uden restriktioner. Og det kan du så sammenligne med influenza,” siger han.

TjekDet har været i kontakt med personen bag opslaget. Han medgiver, at der er mange tal at forholde sig til på billedet, men mener ikke, at der er noget som helst forkert ved opslaget.

Opdateret 24. feb 2021