Vidt delt grafik om coronadøde er “misvisende” og “snyd af værste skuffe”
-
Covid-19 rangerer lavt på listen over verdens mest dødelige sygdomme. I hvert fald hvis man skal tro en grafik, der deles på sociale medier
-
Grafikken viser alverdens sygdomme efter, hvor mange menneskeliv dårligdommene dagligt kræver
-
Men tallet for covid-19 er baseret på epidemiens første måneder, altså før smitten for alvor bredte sig i verden. Derimod er grafikkens øvrige tal baseret på, hvor mange der dør af sygdommene over et helt år
-
Derfor er sammenligningen misvisende, lyder det fra forskere
-
Over det seneste år har covid-19 i gennemsnit kostet omkring 5000 mennesker livet hver dag – langt over de 56, der er angivet i grafikken
Covid-19 slår langt færre mennesker ihjel end andre af verdens sygdomme. I hvert fald hvis man skal tro en grafik, der deles på sociale medier.
Her kan man se, at covid-19 kun kræver 56 liv om dagen på verdensplan, mens sygdomme som malaria, lungebetændelse, HIV/AIDS og hepatitis B hver dag har over 2000 liv på samvittigheden. Listen toppes af tuberkulose, der ifølge grafikken dagligt gør krav på 3014 menneskeliv.
”DETTE fik verdensøkonomien til at kollapse,” står der over en rød pil, som peger hen til det relativt beskedne dødstal ud for covid-19.
Grafikken har turneret på sociale medier i flere omgange siden marts 2020 - og deles nu igen, selv om tallene er gamle. Men uanset om tallene er gamle eller nye, så er grafikken misvisende.
Tallene, der oplistes i grafikken, kan for det første slet ikke sammenlignes, lyder det fra forskere.
For det andet har covid-19 har det seneste år kostet langt flere menneskeliv om dagen, end hvad grafikken viser. Også på trods af, at alverdens ledere og befolkninger har gjort, hvad de kunne for at begrænse tabene.
Artiklen fortsætter under billedet
”DETTE fik verdensøkonomien til at kollapse,” står der med henvisning til det beskedne daglige dødstal ud for covid-19. Men tallet dækker kun epidemiens første måneder og kan ikke sammenlignes med de øvrige tal på listen. Foto: Facebook.
Tager ikke forbehold
Nederst til højre i grafikken kan man læse, at grafikken bygger på tal fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), FN’s Verdenssundhedsorganisation (WHO) og det videnskabelige tidsskrift The Lancet.
Og tallene lader da rigtignok til langt hen ad vejen at bygge på de senest tilgængelige årsestimater fra CDC og WHO delt med antal dage i et år. For eksempel har WHO estimeret, at der døde mellem 1,1 og 1,3 millioner af tuberkulose i 2019.
Deler man 1,1 millioner med årets 365 dage, får man 3014 daglige døde, som grafikken angiver.
Estimaterne er dog lavet for forskellige år, og nogle af tallene dækker alene over, hvor mange børn der formodes at være døde som følge af sygdommene. Det gælder for eksempel lungebetændelse og rotavirus. Men de forbehold gør grafikken ikke opmærksom på.
Misvisende sammenligning
Hvor tallene for de andre sygdomme oplistet i grafikken er baseret på estimater for antal døde på et helt år, kan tallet for covid-19 kun være baseret på perioden fra virussens udbrud i december 2019 frem til 9. marts 2020.
I bunden af grafikken står der da også bemærket med småt, at grafikken er opdateret den 9. marts 2020.
Artiklen fortsætter under billedet
Reimar W. Thomsen er overlæge og lektor i klinisk epidemiologi ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. (Foto: Lise Balsby/Aarhus Universitet)
Men det er “ret misvisende” at udregne dagligt døde over hele verden på et tidspunkt, hvor smitten endnu ikke er verdensomspændende, lyder det fra Reimar W. Thomsen, der er lektor i klinisk epidemiologi og overlæge på Aarhus Universitetshospital.
“På det tidspunkt var covid-19 koncentreret til Wuhan, der var endnu ingen pandemi.”
Ser man alene på den seneste uge her i januar 2021, hvor virusudbruddet er blevet verdensomspændende, var der 12.854 daglige dødsfald af covid-19 på verdensplan. Og det altså “med og trods nedlukning,” som Reimar W. Thomsen påpeger.
Snyd af værste skuffe
Den 9. marts, hvor grafikken senest er opdateret, var knap 4000 døde af covid-19 på verdensplan. En måned senere havde tallet passeret 100.000 og i dag er over 1,9 millioner døde som følge af sygdommen.
Artiklen fortsætter under billedet
Epidemiforsker og lektor i matematik ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen, kalder det “snyd af værste skuffe” at sammenligne tal for epidemiens første to måneder med årstal for andre sygdomme.
Han påpeger, at den nye coronavirus nu har været hos os i cirka et år, og da der ifølge Johns Hopkins University, som samler tal vedrørende covid-19 fra hele verden, er knap to millioner mennesker døde af covid-19, svarer det til cirka 5000 om dagen. Altså væsentligt mere end de 3014 som er døde af tuberkulose, der ellers topper listen i grafikken.
“I gennemsnit har covid-19 over det seneste år dagligt dræbt langt flere mennesker end tuberkulose. Og tallet havde været meget større, hvis verdens ledere ikke havde grebet ind,” lyder det fra Viggo Andreasen.
Tuberkulose er ikke som covid-19 en helt ny sygdom, men har været kendt i århundreder. Antallet af mennesker, der bliver syge og dør af tuberkulose, har i flere år været faldende.