Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vil droppe alle restriktioner: Overlæge ser kampen mod coronavirus for næsten vundet, men fire forskere afviser hans argumenter

Faktatjek 22. okt 2020  -  7 min læsetid
Tjekdet
Kim Varming, overlæge i klinisk immunologi ved Aalborg Universitetshospital, opfordrer myndighederne til at droppe alle restriktioner i forbindelse med covid-19. For ifølge ham er 80-90 procent af befolkningen immune, og desuden er covid-19 ikke værre end influenza. Men det er de fire forskere, TjekDet har talt med, helt uenige i. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Kim Varming, overlæge på Aalborg Universitetshospital, skriver på Twitter, at epidemien i Danmark næsten er overstået, og at vi derfor bør droppe restriktionerne

  • "Det er sandsynligt, at 80-90 procent af befolkningen er immune overfor covid-19," skriver han

  • Særligt corona-skeptikere bruger Kim Varmings pointer til at gå i rette med myndighedernes håndtering af coronavirus

  • Kim Varming erkender, at hans grundlag for konklusionen bygger på hans egen teori. Men den giver ikke mening, siger fire forskere inden for området

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Myndighederne kan godt kvitte restriktionerne, så danskerne igen kan færdes uden mundbind, og restauranter kan servicere sultne gæster efter klokken 22.

80-90 procent af danskerne er nemlig allerede immune over for covid-19. Og desuden er covid-19 ikke værre end almindelig influenza.

Sådan lyder det overordnede budskab på Twitter fra Kim Varming, der er overlæge i klinisk immunologi ved Aalborg Universitetshospital. Overlægen går altså i rette med Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og regeringen, der på pressemøde efter pressemøde har understreget vigtigheden af restriktionerne.

Og det er ikke første gang, Kim Varming er uenig i de danske sundhedsmyndighedernes anbefalinger. 

I 2016 hævdede han, at der ikke var dokumentation for, at HPV-vaccinen skulle forebygge livmoderhalskræft. Det fik dengang Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, til at sige:

“Jeg ved ikke, hvilken planet han sidder på, men det er i hvert fald ikke Jorden”.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Kim Varming er der ikke nogen grund til at indføre nye restriktioner på myndighedernes pressemøder om covid-19. Derimod bør de helt sløjfe de nuværende restriktioner. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)


coronaskeptiske facebookgrupper refereres Kim Varmings opslag ofte som argument for, at myndighedernes håndtering af coronavirus er en overreaktion.

Selv oplyser Kim Varming til TjekDet, at hans opslag bygger på teorier frem for videnskab og understreger, at han ikke fremlægger det som den skinbarlige sandhed. 

Men Kim Varmings teorier finder ingen opbakning hos fire forskere på området. 

Kun få er immune

11. september skrev Kim Varming på Twitter:

“Ud fra epidemiens forløb i foråret, er det mere sandsynligt, at 80-90 % nu er immune”.

Han siger til TjekDet, at smittekurven for coronavirus ligner et typisk influenzaforløb, hvor kurven aftager efter 4-6 uger, fordi hovedparten af befolkningen er blevet immune.

Men immuniteten skyldes ikke, at 80-90 procent har været smittet med covid-19 og dermed dannet antistoffer, forklarer han. Det er nemlig kun tilfældet for 2-4 procent. Derfor mener Kim Varming, at immuniteten blandt andet skyldes innate-immunity, der er den del af immunsystemet, som først angriber en virus.

Kim Warming erkender overfor TjekDet, at han ikke har videnskabeligt belæg for sin påstand, og han derfor baserer sin konklusion på en teori.

Men teorien hænger ikke sammen af to årsager, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

For det første er det ifølge ham problematisk at sammenligne smittekurven for covid-19 med en smittekurve for influenza, som Kim Varming gør.

“Ved influenza gør man typisk kun meget lidt for at begrænse smitten, mens der er blevet gjort en hel masse for at begrænse smitten af covid-19. Så det er som at sammenligne æbler og pærer,” siger Allan Randrup Thomsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Christian Wejse (venstre) er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. Allan Randrup Thomsen (højre) er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. (Foto: Til venstre: Christian Morberg Skovengaard. Til højre: privatfoto)

For det andet kan innate-immunity ifølge forskerne ikke gøre langt over halvdelen af danskerne immune overfor covid-19.

Innate-immunity kan yde en smule modstand mod en infektion, men det har ikke nogen voldsom stor effekt i de fleste tilfælde. Nogle få kunne have undgået at blive smittet, mens andre kunne have fået et mildt forløb. Men det kan ikke betyde, at immuniteten kommer op på 80-90 procent. Overhovedet,” siger Allan Randrup Thomsen.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er også uenig med Kim Varming. Han - og de andre forskere - siger, at det sandsynligvis kun er et par procent af befolkningen, der er immune og henviser til en undersøgelse, hvor seruminstituttet testede 18.000 danskere for antistoffer.

“Selvom immunitet ikke udelukkende er et spørgsmål om antistoffer, så er det en klar indikator. Så det passer simpelthen ikke, at 80-90 procent af befolkningen skulle være immune. Det kan jeg sige med fuldstændig, total garanti,” siger Hans Jørn Kolmos.

Er covid-19 ‘bare’ en influenza?

Men at befolkningen i høj grad skulle være immune, er ikke den eneste grund til, at Kim Varming mener, at Mette Frederiksen bør åbne landet op igen.

"I april troede eksperterne , at covid-19 var 10-20 gange mere dødelig end influenza. Verden gik i panik og lukkede ned. Nu ved vi, at dødeligheden er lig med influenza, men verden er stadig i panik," skrev Kim Varming på Twitter 26. september.

Som belæg forklarer Kim Varming, at dødeligheden for covid-19 er 112 døde per million indbygger, mens dødeligheden ved influenza de seneste år i gennemsnit har været 188 døde per million indbyggere, hvor 2017-18 sæsonen var højdespringer med 488 døde per million indbyggere.

Og ud fra de tal ser det altså ud til, at dødeligheden for covid-19 faktisk er mindre end for influenza.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere lande har ligesom Danmark indført krav om mundbind på restauranter. Billedet her er fra Colombia. (Foto: Juan Barreto/AFP/Ritzau Scanpix)


Men ifølge forskerne tager den konklusion slet ikke højde for, at danskerne siden marts igen og igen er blevet opfordret til at holde afstand, arbejde hjemme og undgå at forsamle sig. Myndighederne udstikker nemlig ikke lignende anbefalinger i de almindelige influenzasæsoner. 

Derfor er det også i dette tilfælde svært at sammenligne covid-19 og influenza. 

“Ved influenza gør vi ikke ret meget for at forhindre dødelighed, men det har vi gjort med covid-19. Så at dødeligheden for covid-19 nogenlunde matcher dødeligheden for influenza skyldes de indgreb, myndighederne har lavet. Rent videnskabeligt kan man ikke sammenligne to så forskellige processer uanset konklusionen,” siger Allan Randrup Thomsen og uddyber:

“I Sverige, hvor man ikke var særligt gode til at afskærme de sårbare, har dødeligheden jo været markant højere end i Danmark”.

Sverige har næsten fem gange så mange døde per million indbyggere i relation til coronavirus sammenlignet med Danmark.

Forskere: Dødeligheden er højere

Forskerne påpeger, at det er svært at opgøre præcist, hvor høj dødeligheden for covid-19 er sammenlignet med influenza, men de skønner, at den på verdensplan er 5-10 gange højere. 

I Danmark skal man finde nøglen til den højere dødelighed i alderen på de smittede.

“Risikoen for at dø for en person, der har sæsoninfluenza og covid-19, er på samme niveau for unge mennesker. Men for covid-19 er risikoen for at dø markant højere efter 60-årsalderen,” siger Lone Simonsen, epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet og peger på en rapport fra Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under billedet

Lone Simonsen (venstre) er epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet. Hans Jørn Kolmos (højre) professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet. (Foto: Til venstre: Roskilde Universitet. Til højre: Robert Wengler)


Her konkluderede instituttet, at dødeligheden for ældre med covid-19 i 70-79-årsalderen er tre gange højere end dødeligheden ved sæsoninfluenza. For dem, der er 80 år eller ældre, er dødeligheden dobbelt så høj for covid-19 sammenlignet med influenza.

Lone Simonsen understreger desuden, at sæson-influenza typisk angriber 10 procent af befolkningen, mens en pandemi-virus som SARS-CoV-2, der forårsager covid-19, kan angribe op til 60 procent af befolkningen.

“Så alt i alt vil ukontrolleret covid-19 føre til langt flere døde end en almindelig sæsoninfluenza,” vurderer hun.

Epidemien er slet ikke overstået

11. oktober opfordrede Kim Varming myndighederne til helt at droppe restriktionerne og genåbne samfundet.

"Epidemien i DK er et næsten overstået. Luk nu helt op så vi kan få de sidste immuniseret".

Men den opfordring advarer forskerne kraftigt mod.

“Der cirkulerer masser af virus i befolkningen, og der er stadigvæk mange, der er syge. Hvis han havde ret i, at epidemien er overstået, så ville færre og færre blive testet positive, men det er der jo netop ikke. Coronavirus er ikke spor ovre - tværtimod - vi står midt i det lige nu,” siger Hans Jørn Kolmos.

Heller ikke Allan Randrup Thomsen er enig i, at samfundet nu kan vende tilbage til dagligdagen, som den var før coronavirussen kom til.

“Vi ved ikke engang, om dem, der har haft infektionen for lang tid siden, stadig er immune og i så fald hvor lang tid, de er immune. Så der er slet ikke dokumentation for at påstå, at epidemien næsten er overstået,” siger Allan Randrup Thomsen.

Artiklen fortsætter under opslaget

“De er selv uvidenskabelige”

Kim Varming kan ikke forstå den kritik, forskerne retter mod ham.

Men han medgiver, at der ikke er noget, der dokumenterer, at 80-90 procent af Danmarks befolkning er immune. 

“Det her er jo en teori, mere end det er videnskab,” siger han. 

Har du ikke som ledende overlæge et ansvar for, at der er videnskab bag det, du skriver? 

“Det har jeg da overhovedet ikke. Der er jo ikke bevis for noget som helst hverken den ene eller den anden vej. Vi diskuterer og kommer frem til nogle teorier, der får de her modeller til at passe sammen, og der er ikke noget, der passer sammen ved deres model,” siger han.

Forskerne siger, at du sammenligner æbler med pærer, når du sammenligner influenza med covid-19. Hvis man skal sammenligne, skal man gøre det med et land som Sverige, der ikke har haft lige så mange restriktioner, siger de.

“Jeg har ikke set noget bevis for, at restriktioner har nogen som helst betydning for smittekurvens udfald,” siger han.

Sverige har næsten fem gange så mange døde i relation til coronavirus sammenlignet med Danmark. Er det bare en tilfældighed?

“De har 4-5 gange så mange døde relateret til coronavirus. Dem, der er døde i relation til corona, var døde alligevel af den sygdom, de havde. Men du kan kun dø af én ting. Så hvis du dør i relation til corona, så kan du ikke dø af kræft eller hjerteanfald,” siger han.

Det, du skriver, bliver jo delt rigtig mange gange, og der er rigtig mange, der læser med. Bør du gøre dem opmærksom på, at det her ikke er videnskab, men at det er teorier, du stykker sammen?

“Jamen det gør de andre jo heller ikke. Dem, der siger det modsatte, gør det jo heller ikke. De siger bare, at jeg er uvidenskabelig, men de er selv uvidenskabelige,” siger han.

KIM VARMINGS OPSLAG PÅ TWITTER NÅR LANGT UD

Kim Varmings budskab når ud til langt flere end dem, der følger ham på Twitter, fordi opslagene deles i adskillige facebookgrupper.

Eksempelvis har facebooksiden Free Observer flere gange delt Kim Varmings tweets med sidens 13.700 følgere. Herfra er hans tweets delt videre mere end 1.000 gange.

Også influencer Saszeline Dreyer hjælper til spredningen.

Hun har delt et af hans opslag til sine 14.000 følgere på Facebook, ligesom hun nævnte ham i et interview med Ekstra Bladet den 8. september. Dengang rejste hun rundt i de københavnske busser uden mundbind, fordi hun mener, at kravet om mundbind i offentlig transport skaber unødig frygt.

Saszelines aktion var netop inspireret af et tweet fra Kim Varming.

ARTIKLEN ER OPDATERET 23-10-2020

I artiklen fremgik det tidligere, at immunitet fra tidligere virus-infektioner kaldes innate-immunity. Det er nu præciseret, så der står, at innate-immunity er den del af immunsystemet, der først angriber en virus.

Opdateret 2. dec 2021