Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vacciner får skylden for døde plejehjemsbeboere i New York, Norge og Nordjylland. Men vigtige detaljer udelades

Faktatjek 25. jan 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Torsdag den 21. januar 2021. Syv personer har mistet livet på Omsorgscenter Pedershave i Frederikssund efter et nyligt udbrud af coronavirus. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
  • På et plejehjem i New York havde der ikke været et eneste coronadødsfald, men da beboere blev vaccineret mod covid-19, døde de på stribe, lyder det i flere opslag på sociale medier

     

  • Opslagene fortæller imidlertid ikke, at der fandt et udbrud af covid-19 sted på plejehjemmet forud for vaccinationerne

  • Det er også helt udelukket, at plejehjemsbeboerne skulle være blevet smittet af vaccinen. Det kan nemlig ikke lade sig gøre, fastslår forsker

  • Vaccinen får også skyld for dødsfald på danske og norske plejehjem

  • I Danmark vurderer myndighederne, at dødsfaldene ikke kan kobles til vaccinen. De norske myndigheder kan ikke udelukke, at selv milde bivirkninger har fået dødelige konsekvenser for meget skrøbelige patienter

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

78 døde plejehjemsbeboere i Danmark i årets første uge. 33 døde nordmænd. Og senest et plejehjem i New York, der ikke havde oplevet et eneste coronadødsfald, før beboere blev vaccineret mod covid-19. Men efter vaccinationen faldt beboerne døde om på stribe. 

Sådan lyder historier, der netop nu deles på sociale medier som udtryk for, at vaccinerne kan forårsage coronasmitte og være dødelige. 

Men opslagene undlader vigtige detaljer. Dels er det ikke opsigtsvækkende at beboere på plejehjem pludselig dør. Dels rumsterede coronavirussen i nogle tilfælde allerede på plejehjemmene.

For eksempel fandt der et udbrud af covid-19 sted på plejehjemmet i New York i dagene før, beboerne blev vaccineret. 

Og man kan da heller ikke blive smittet med coronavirus af vaccinen, lyder det fra Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet.   

“Der er overhovedet ikke noget levende coronavirus i de vacciner, så det er helt udelukket. Det kan ikke lade sig gøre,” siger hun. 

Det samme oplyser Sundhedsstyrelsen og det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, CDC

Smitteudbrud før vaccination

Historien om plejehjemmet i New York gengives i flere facebookopslag sammen med et skærmbillede af en artikel fra den amerikanske tænketank Ron Paul Institute.

Ifølge artiklen rapporterede plejehjemmet The Commons on St. Anthony i staten New York sine første coronarelaterede dødsfald den 29. december. Plejehjemmet var begyndt at vaccinere beboerne en uge forinden.

24 beboere på plejehjemmet er foreløbig døde af covid-19, skriver tænketanken. 

Artiklen fra Ron Paul Institute henviser til en anden artikel fra lokalmediet Syracuse.com, som skriver, at 24 beboere er døde af coronavirus cirka en uge efter, at plejehjemmet begyndte at vaccinere mod virussen.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Artiklen fra tænketanken Ron Paul Institute deles i flere opslag på Facebook. Men den glemmer at fortælle, at plejehjemmet allerede havde udbrud af coronavirus. Foto: Skærmbillede af facebookopslag.


Hvad der derimod er udeladt i artiklen fra Ron Paul Institute, som flere facebookopslag altså henviser til, er, at plejehjemmet oplevede et udbrud af coronavirus den 21. december, altså dagen før, man begyndte at vaccinere. 

Den udeladelse har fået Julie Sheedy, som er talsmand for organisationen Loretto, der driver det pågældende plejehjem, til at beskylde artiklen fra Ron Paul Institute for at sprede ”falsk og faretruende vildledende information”

Det har hun gjort i lokalmediet Syracuse.com, der skrev den oprindelige artikel, som artiklen fra Ron Paul Institute er baseret på. 

Her fortæller Julie Sheedy, at flere af de døde var blevet vaccineret, men hun vil ikke sige hvor mange. En repræsentant for Loretto har over for TjekDet bekræftet oplysningerne i artiklen fra Syracuse.com, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Ifølge Camilla Foged fra Københavns Universitet er det ikke overraskende, at plejehjemsbeboere er blevet syge, selv efter de har fået vaccinen. 

“De (plejehjemsbeboerne, red.) er jo ikke beskyttet, når de kun får en dosis. Det er først efter to doser, at 95 procent vil være beskyttet. Vi ved ikke, hvor høj beskyttelsen er efter kun en dosis,” siger hun og tilføjer, at et stik formentlig giver nogen beskyttelse, men det er ikke undersøgt i de kliniske studier af vaccinerne.

Tænketank mod vacciner

Ron Paul Institute, der har skrevet den mangelfulde artikel om de døde plejehjemsbeboere i New York, er en tænketank grundlagt af den amerikanske politiker Ron Paul. Han har tidligere været medlem af Repræsentanternes Hus for Det Republikanske Parti. 

 

På tænketankens hjemmeside kan man finde flere artikler, der forholder sig kritisk til vaccinerne. Blandt andet en artikel fra april sidste år, hvor Ron Paul selv udtaler, at man skal være på vagt over for kommende vacciner. Ifølge Ron Paul bliver der brugt “skræmmetaktikker” til at presse folk til at lade sig vaccinere mod covid-19, og han kalder truslen fra coronavirus overvurderet. 

 

I en anden artikel på hjemmesiden, hvor dødsfaldene i Norge nævnes, bliver der henvist til Robert F. Kennedy for flere oplysninger om de “potentielle farer” ved vaccinerne. Robert F. Kennedy har tidligere viderebragt fejlagtige påstande om vacciner.

 

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Ron Paul Institute, men vores henvendelse er ikke blevet besvaret. 

Danske plejehjem ramt af corona

Også danske plejehjem er hårdt ramt. Flere medier har  kunnet berette, at der ifølge tal fra Statens Serum Institut var 78 coronarelaterede dødsfald på danske plejehjem i årets første uge.

Særligt en artikel fra Nordjyske om coronaudbrud og dødsfald på vaccinerede plejehjem har hittet på sociale medier.

Og det har fået facebookbrugere til at koble dødsfaldene på plejehjem sammen med vaccinen. Men ingen af medierne skriver dog ét ord om, at de 78 dødsfald har noget med vaccinen at gøre.

SSI kan ikke oplyse, hvor mange af de døde der var blevet vaccineret. For tiden har de ikke  kapacitet til at foretage en såkaldt samkørsel over registre for døde og vaccinerede, siger seruminstituttet til TjekDet.

Danske læger har pligt til at indberette formodede bivirkninger af vaccinen til Lægemiddelstyrelsen, der overvåger vaccinens bivirkninger.

Styrelsen gjorde i denne uge status over de foreløbige indberetninger om formodede bivirkninger i forbindelse med BioNTech/Pfizer-vaccinen. Og her var der i alt 11 indberetninger om dødsfald blandt alle, der har fået vaccinen. 

Tjekdet
Langt de fleste danske plejehjemsbeboere har nu fået det andet skud af coronavaccinen. Her bliver en nordjysk plejehjemsbeboer stukket. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Styrelsen har foreløbig gennemgået fem af dem og vurderer, at “det er mindre sandsynligt, at der er sammenhæng med vaccinen”. Derimod er det “overvejende sandsynligt”, at dødsfaldene skyldes andre forhold. 

"Det er helt som forventet, at der vil blive indberettet dødsfald efter vaccinationer, fordi det er de ældre og svageste, der vaccineres først. Det betyder ikke nødvendigvis, at dødsfaldene skyldes vaccinen,” udtaler chef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen, i en pressemeddelelse.

TjekDet har tidligere skrevet om bivirkninger ved vaccinerne. Det kan du læse mere om her

33 døde nordmænd

Frygten for, at vaccinerne slår ihjel, blev ikke mindre, efter det kom frem, at først otte, så 23, og siden 33 nordmænd var døde efter at være stukket med coronavaccine. De norske dødsfald omtales i flere facebookopslag.

Det norske Legemiddelverket, der overvåger bivirkningerne i Norge, har vurderet 13 af indberetningerne om dødsfald. I alle tilfælde var de afdøde over 80 år med alvorlige underliggende sygdomme. 

På norske plejehjem dør der omtrent 400 personer hver uge, oplyser Legemiddelverket. Derfor er det ligesom i Danmark forventeligt, at der forekommer dødsfald tæt på tidspunktet for vaccinationen, når man vaccinerer denne gruppe.

Legemiddelverket påpeger dog, at det ikke kan udelukkes, at selv milde bivirkninger fra vaccinen kan have taget livet af skrøbelige patienter.

Af samme grund har det norske Folkesundhedsinstitut også skrevet i deres vaccinationsvejledning, at man ved meget skrøbelige patienter og terminalt syge patienter anbefaler en nøje afvejning af fordelene og ulemperne ved at få vaccinen.

Opdateret 24. feb 2021