Opslag om vaccinebivirkninger deles i stribevis. Langt de fleste er ganske almindelige
-
I flere engelsksprogede opslag på sociale medier beskriver folk bivirkninger, som de selv eller andre har oplevet efter at være blevet vaccineret mod covid-19
-
Beskrivelserne dækker alt fra hovedpine og træthed til svære allergiske reaktioner og dødsfald
-
Langt de fleste opslag beskriver dog kendte og ganske almindelige bivirkninger. Og dødsfaldene kan næppe tilskrives vaccinen, lyder det fra forsker og Lægemiddelstyrelsen
-
I Danmark har Lægemiddelstyrelsen foreløbig modtaget 665 indberetninger om formodede bivirkninger ved vaccinerne. De 117 af dem er indtil videre blevet undersøgt for, om de er relateret til vaccinen
I stribevis af opslag beskriver facebookbrugere forskellige bivirkninger, som de selv eller deres kære har oplevet efter at være blevet vaccineret mod covid-19. Bivirkningerne omhandler primært hovedpine, træthed og kvalme, men allergiske reaktioner og dødsfald nævnes også i opslagene.
Opslagene er engelsksprogede, og de er dermed formentlig ikke beretninger fra Danmark.
En dansk bruger har imidlertid samlet opslagene i et fotogalleri, som er blevet delt flere tusinde gange på Facebook.
Men selvom det kan være foruroligende at læse de mange beskrivelser i opslagene, er langt størstedelen af de beskrevne bivirkninger ganske almindelige og ufarlige, og de går hurtigt væk igen. Faktisk er de tegn på, at vaccinen virker, som den skal, lyder det fra forsker.
Derimod kan dødsfaldene næppe tilskrives vaccinen.
Artiklen fortsætter under tabellen
Udtryk for at vaccinen virker
Feber, kulderystelser og hovedpine er nogle af de bivirkninger, der går igen i mange af facebookopslagene. Og det er ganske normalt at opleve dem efter at have fået stikket, lyder det fra Ali Salanti, der er vaccineforsker ved Københavns Universitet, hvor han selv er med til at udvikle en vaccine mod covid-19.
”Det er ikke meget anderledes, end når du får en vaccine mod for eksempel gul feber eller influenza,” siger han.
Og faktisk er bivirkningerne udtryk for, at vaccinen virker.
”Der starter jo en immunreaktion, og det er et tegn på, at kroppen reagerer og laver et respons. Og det er jo det respons, kroppen skal bruge igen, når en sygdom kommer ind i kroppen,” forklarer Ali Salanti.
Netop bivirkninger som feber, træthed, hovedpine og kulderystelser er også beskrevet som de mest almindelige i indlægssedlerne for vaccinerne fra BioNTech/Pfizer og Moderna, der er godkendt til brug i Danmark.
De mest almindelige bivirkninger kan forekomme hos flere end 1 ud af 10 personer, der modtager en af vaccinerne.
Artiklen fortsætter under billederne
Foto: Skærmbilleder fra opslag på Facebook
Dødsfald skyldes andre forhold
Det er dog ikke alle beretningerne, der virker lige ufarlige. I opslagene beskriver flere nemlig, at de kender nogen, som er døde efter at have fået vaccinen.
Herhjemme har Lægemiddelstyrelsen gjort status over indrapporterede bivirkninger ved BioNTech/Pfizer-vaccinen. Indtil videre har styrelsen modtaget 11 indberetninger om dødsfald i tiden omkring vaccination.
Lægemiddelstyrelsen har foreløbig gennemgået fem af dem og vurderer, at “det er mindre sandsynligt, at der er sammenhæng med vaccinen”. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Her vurderes det samtidig “overvejende sandsynligt”, at dødsfaldene skyldes andre forhold.
"Det er helt som forventet, at der vil blive indberettet dødsfald efter vaccinationer, fordi det er de ældre og svageste, der vaccineres først. Det betyder ikke nødvendigvis, at dødsfaldene skyldes vaccinen,” udtaler chef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen, i pressemeddelelsen.
Også Ali Salanti lægger vægt på, at dødsfaldene er sket blandt ældre og svage personer.
“Hvis man går ud og vaccinerer alle, vil man jo opleve, at alt, der normalt forekommer, fra højt blodtryk til død, stadigvæk vil være der. Og så vil der muligvis være en tendens til, at man tilskriver det vaccinationen. Men der er endnu ikke nogen bekræftede tilfælde, hvor man kan sige, den her person var ikke død, hvis ikke han havde fået vaccinen,” siger han.
Indrapporteringer ikke bekymrende
Lægemiddelstyrelsen har i alt modtaget 665 indberetninger om formodede bivirkninger, og 117 af dem er foreløbigt blevet undersøgt for, om de relaterer sig til vaccinen. Langt de fleste omhandler kendte, almindelige og ikke-alvorlige bivirkninger, som feber, hovedpine og svimmelhed, oplyser styrelsen.
Desuden er der indberettet flere tilfælde af allergiske reaktioner, blandt andet otte tilfælde af anafylaktiske reaktioner, som er meget kraftige allergiske reaktioner, der kan være alvorlige og livstruende, hvis ikke de behandles med det samme.
De anafylaktiske reaktioner forekommer ifølge Lægemiddelstyrelsen lidt hyppigere end forventet. Anafylaksi er dog en kendt bivirkning i forbindelse med vaccinationer, og alle de otte tilfælde var forbigående.
Ali Salanti påpeger, at selvom der muligvis er lidt flere allergiske reaktioner end forventet, er de otte ikke-livstruende anafylaktiske reaktioner ikke noget, der giver anledning til særlig bekymring.
“Det er ikke umiddelbart noget, jeg vil være bekymret over, så længe det er en læge, der indgiver vaccinen (eller der er en læge til stede) – da man godt kan håndtere disse reaktioner,” skriver han i en mail til TjekDet.
Meget usandsynligt med sene bivirkninger
En udbredt bekymring er, at der på længere sigt kan opstå bivirkninger, som man ikke har kunnet nå at opdage i vaccinestudierne, fordi man har været interesseret i hastigt at få vaccinerne til godkendelse.
Men når processen med at fremstille vacciner som regel er mere langsommelig, skyldes det først og fremmest logistik, lyder det fra Ali Salanti. Han understreger, at man ikke er gået på kompromis med sikkerheden, og at de vaccinestudier, der er blevet foretaget, er større end noget andet vaccinestudie.
Blandt andet derfor vurderer han, at det er “meget, meget usandsynligt”, at der efter et år skulle vise sig bivirkninger, som ikke er kommet frem under den kliniske afprøvning af vaccinerne.
“Hvis der er bivirkninger, vil man formode, at de vil være der på det tidspunkt, hvor vaccinen er på sit højeste, altså lige nu. Hvis der er bivirkninger, så kommer de lige efter vaccinationen, for det er dér, kroppen har det største respons,” siger han.
RNA-vacciner før testet på mennesker
Blandt vaccineskeptikere fremhæves det ellers ofte, at RNA-vacciner - som dem fra Moderna og BioNTech/Pfizer - er en så ny type vaccine, at man ikke kan sige noget om, hvordan de vil påvirke kroppen på lang sigt.
Men teknologien er ikke noget, der er blevet til med coronavirus, forklarer Ali Salanti. Og flere vaccineproducenter har allerede tidligere testet RNA-vacciner på mennesker.
“De har både lavet og testet rabiesvacciner og influenzavacciner med den her teknologi, som går fire-fem år tilbage. Og der har ikke vist sig langtidsbivirkninger,” siger Ali Salanti.
Vaccinerne medfører hverken større eller mindre risiko for langtidsbivirkninger end tidligere vacciner, vurderer han.
“Det er præcis det samme (som ved andre vacciner, red.). Når du sprøjter en RNA ind, så er den kun i kroppen i en uges tid, og så forsvinder den. Det, der er tilbage, er dit immunrespons. Og om du har fået det immunrespons ved hjælp af den ene eller anden type vaccine eller igennem en sygdom, det er sådan set det samme,” siger Ali Salanti og afslutter:
“Der er ikke rigtig nogen eksempler på vacciner, som efter mange år har vist sig at være et problem og give langtidsbivirkninger.”