Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vaccine får skylden for otte dødsfald på tysk plejehjem. Men beboerne døde af covid-19

Faktatjek 4. mar 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Pixabay
  • Coronavaccine er skyld i otte dødsfald blandt ellers raske beboere på et tysk plejehjem

     

  • Sådan lyder det i en artikel, der deles flittigt på sociale medier

  • Men både plejehjemmet og de tyske sundhedsmyndigheder afviser historien

  • Seks - ikke otte - beboere døde i tiden omkring vaccinationerne. Men de døde af et udbrud af coronavirus på plejehjemmet og ikke af vaccinationerne

  • Og vaccinerne kan da heller ikke være skyld i udbrud af coronavirus, lyder det fra forsker

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Otte beboere på et tysk plejehjem er døde, efter de er blevet vaccineret mod covid-19.

Sådan lyder det i en artikel, der på Facebook er delt mere end 2.000 gange i flere vaccineskeptiske grupper og er vist mere end 100.000 gange på platformen.

I artiklen kan man læse, at 31 beboere på plejehjemmets afsnit for demente blev vaccineret mod covid-19 i starten af januar.

Før vaccinationen havde de alle været ved godt helbred, men i ugerne efter vaccinationen skulle helbredet hos flere af beboerne være skrantet, og otte skulle altså være døde, fremgår det af artiklen.

Men det omtalte plejehjem afviser, at deres beboere døde som følge af vaccinen. Artiklen undlader nemlig at fortælle, at plejehjemmet oplevede et udbrud af covid-19 i dagene omkring vaccinationerne. Og det er altså det udbrud, der kostede seks – ikke otte – af beboerne livet. 

Artiklen fortsætter under billedet.


 

Artiklen om de døde plejehjemsbeboere er delt i flere coronaskeptiske facebookgrupper og er vist mere end 100.000 gange på platformen. (Foto: Skærmbillede af artikel fra newsreel.dk)


Blev syge efter tvangsvaccination

Artiklen, der beskriver dødsfaldene på de tyske plejehjem, er en oversættelse af en anden artikel fra det tyske netmedie 2020news.de. Netmediet beskriver, hvordan 31 beboere på plejehjemmet Agaplesion Behanien Havelgarten i Berlin den 3. januar i år blev vaccineret med Comirnaty - vaccinen udviklet af Pfizer/BioNTech.

De 31 beboere, alle fra plejehjemmets afsnit for demensramte, skulle ifølge artiklen have modtaget vaccinen mod deres vilje. Og vaccinationerne hævdes at blive foretaget af et hold bestående af blandt andet to soldater i camouflageuniform, hvis tilstedeværelse skræmte beboerne, lyder det.

Dagen inden vaccinationen havde beboerne angiveligt været ved godt helbred, og et par dage forinden skulle de endda alle være blevet testet negative for coronavirus, lyder det i artiklen. Men efter vaccinationerne blev flere pludselig testet positiv for virussen.

En uge senere døde den første af de vaccinerede beboere, og i de følgende uger døde yderligere syv, hedder det i artiklen.

Dødsfald skyldes infektion, ikke vaccine

Men det omtalte plejehjem oplyser, at forløbet, som det er beskrevet i artiklen, ikke stemmer overens med virkeligheden. I en lang redegørelse til det tyske faktatjekmedie Correctiv forklarer plejehjemmet, at dødsfaldene ikke skyldes vacciner, men derimod et udbrud af coronavirus på plejehjemmet i dagene omkring vaccinationerne.

Af redegørelsen fremgår det, at beboerne på demensafsnittet rigtignok var testet negativ for covid-19 kort forinden – nemlig 27. og 29. december 2020. Det er også rigtigt, at beboerne blev vaccineret 3. januar 2021. Dagen efter begyndte flere af beboere på demensafsnittet at udvise symptomer på covid-19, og derfor blev alle beboere testet samme dag og i løbet af de følgende dage frem til 9. januar. I alt blev 13 beboere testet positive for coronavirus.  

Af de i alt 13 smittede døde altså seks, mens de øvrige kom sig. Også Sundhedsmyndighederne i Berlin-Spandau har over for Correctiv bekræftet, at dødsfaldene skyldtes coronavirusinfektion.

Plejehjemmet oplyser videre, at vaccinationerne ikke fandt sted med brug af vold, tvang eller pres. Det var nemlig op til beboerne, deres pårørende eller værger at afgøre, om beboerne skulle vaccineres eller ej.

På tidspunktet for vaccinationerne havde plejehjemmets demensafsnit 35 beboere, hvoraf 32 blev vaccineret, mens de sidste tre ikke blev det, fordi de selv eller deres pårørende ikke ønskede det.  

Desuden var der ikke to, men blot én soldat til stede ved vaccinationen, oplyser plejehjemmet. Han tog sig af dokumentationen og havde ikke direkte kontakt med beboerne. Desuden bar han en engangskittel over sin uniform. Det oplyses videre, at der i princippet er soldater med i alle de mobile vaccinationsenheder. Det gælder altså også den enhed, der stod for vaccinationerne på det berlinske plejehjem Agaplesion Behanien Havelgarten.

Det fremgår da også på det tyske forsvars hjemmeside, at soldater indgår i de mobile vaccinationsenheder, der vaccinerer borgere på ældre- og plejehjem i Berlin.  

Vaccine giver ikke covid-19

Det er ikke kun hos vores naboer i syd, at dødsfald på plejehjem den seneste tid har vakt bekymring over vaccinerne. TjekDet har tidligere skrevet om et plejehjem i New York, der ligeledes oplevede flere dødsfald, i tiden efter de var begyndt at vaccinere deres beboere. Men også her viste det sig, at dødsfaldene skyldtes et udbrud af coronavirus på plejehjemmet og altså ikke vaccinerne.  

Og man kan da heller ikke blive smittet med coronavirus af vaccinen, understregede Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, dengang over for TjekDet.   

“Der er overhovedet ikke noget levende coronavirus i de vacciner, så det er helt udelukket. Det kan ikke lade sig gøre,” fortalte Camilla Foged. 

Det samme oplyser Sundhedsstyrelsen og det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, CDC

TjekDet har spurgt 2020news.de, hvorfor deres udlægning af sagen fra plejehjemmet, afviger så meget fra plejehjemmets egen, og hvorfor de i deres artikel ikke oplyser, at et udbrud af coronavirus fandt sted i tiden omkring vaccinationerne. Men vores henvendelse er ikke blevet besvaret.

Opdateret 24. mar 2021