Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Politikere i ophedet debat: Var nazisterne venstreorienterede?

Faktatjek 4. aug 2022  -  4 min læsetid
This describes the image
Adolf Hitler til åbningsceremoni i Berliner Sportpalast i 1942/43. Foto: Ullstein Bild/Ritzau Scanpix
 • Nazisterne var venstreorienterede, skriver Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen i et tweet, der har sat gang i en heftig debat

 • Blandt andet bliver Lars Boje Mathiesen anklaget for historieforvanskning

 • Og ifølge forskere var Adolf Hitlers nazistparti da også klart højreorienteret i sine velmagtsdage

 • Den tidlige nazisme trak dog også på socialistisk tankegods, og partiet havde en venstreorienteret fløj, indtil Hitler i 1934 gjorde den til fortid

“Lad os lige slå fast: Nazisterne var venstreorienterede.”

Sådan skriver folketingsmedlem for Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen den 27. juli i et tweet, der skyder en voldsom debat i gang.

Flere politikere har reageret, og i kommentarsporet kalder folk udlægningen alt fra ‘udbredt misforståelse’ til ‘historieforvanskning’. Andre kommer dog Lars Boje Mathiesen til undsætning og mener, at han har en pointe.

Men det har han overordnet set ikke, lyder det fra samtlige forskere, TjekDet har talt med. Nazisterne er højreorienterede, og Adolf Hitlers nazistparti bekriger åbenlyst venstreorienterede. 

Der er dog elementer af socialisme i især partiets tidlige år, og der er sågar en venstreorienteret gren i partiet. Men den får Hitler konsekvent ryddet af vejen.

På Twitter rager forfatter og radiovært David Trads og debattør Stine Bosse uklar med Konservatives Rasmus Jarlov, som i en debat om integration af nordmænd og somaliere indirekte bliver kaldt nazist. Det er i den kontekst, Lars Boje Mathiesen skriver sit tweet, og fordi Nye Borgerlige ifølge ham bliver kaldt for nazister, fortæller han til TjekDet.


Eklatant misforståelse

Nazisme er så ekstrem en ideologi, at den kan være svær at placere på en traditionel, politisk højre-venstre skala. Hvis man alligevel skal tvinge den ind på en skala, hører den ifølge Christian F. Rostbøll til helt ude til højre. Han er professor i politisk teori ved Københavns Universitet. 

“Gængse, politiske lærebøger om ideologier placerer alle nazismen sammen med nationalistiske og racistiske partier ude på det yderste højre,” fortæller han.

Det er lektor i historie på Copenhagen Business School Joachim Lund enig i. Han kalder det en “eklatant misforståelse”, at nazisterne skulle være venstreorienterede. 

“Nazismen bygger på nogle ultra-konservative idéer, herunder troen på nationen og disciplin for at kunne få unge mænd til at gå i krig,” siger han og fortsætter: 

“Det er en ideologi med et racistisk fundament, der handler om at ekskludere upassende elementer fra samfundet, såsom udlændinge og jøder, for at kunne opbygge det, nazisterne kalder et folkefællesskab.”

Socialistiske elementer i de tidlige år

I et nyt tweet fremhæver Lars Boje Mathiesen nazistpartiets 25-punktsprogram fra 1920, fordi det ifølge ham har flere klassisk socialistiske træk. Han nævner eksempler som nationalisering af virksomheder og ekspropriation uden erstatning - altså politik som man normalt forbinder med en stor stat.

Men selvom en stor stat traditionelt kobles til venstreorienterede ideologier, er det ligeledes et kendetegn for højreorienterede, fascistiske styrer som Hitlers med en “stærk mand” i front. Det vurderer Per Mouritsen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i politisk teori og idéhistorie.

Lektor i historie ved RUC Claus Bundgård Christensen påpeger, at nazismen er en sammensat ideologi. Den rummer mange elementer, heriblandt socialisme, men det gør ikke nazisterne venstreorienterede.

“Hitler forestiller sig ikke et socialistisk eller kommunistisk samfund, men nazisterne låner elementer fra socialismen,” siger han og understreger, at partiprogrammet, som Lars Boje Mathiesen henviser til, egentlig ikke betyder så meget for nazisterne.

Udvalgte punkter af nazistpartiets 25-punktsprogram

 • Punkt 4: Kun med­lem­mer af nationen kan være statsborgere. Kun dem med tysk blod uden hensyntagen til konfession kan være med­lem­mer af nationen. Det er derfor umuligt for en jøde at være medlem af nationen.
 • Punkt 9: Alle borgere skal have lige ret­tig­he­der og pligter.
 • Punkt 13: Vi kræver nationalisering af alle virk­som­heder, som allerede er blevet socialiseret.
 • Punkt 14: Vi kræver overskudsdeling på alle store industrivirk­som­heder.
 • Punkt 17: Vi kræver en jordreform, der er tilpasset vore na­ti­o­na­le krav, at vedtagelsen af en lov om ekspropriation af jord til kommunale formål uden kompensation; af­skaf­fel­se af jordrenten, og forbud mod al jordspekulation.
   
 • Kilde: Nazistisk partiprogram (1920)

 

Det bliver også tydeligt i den forandring, partiet gennemgår frem mod Anden Verdenskrig, siger Christian F. Rostbøll. Og derfor skal man passe på med at tillægge partiprogrammet i 1920 alt for stor værdi.

“Det er vanskeligt at vurdere, hvor meget vægt man skal tillægge, hvad folk siger, i forhold til hvad de faktisk gør, når man skal definere en ideologi. Det er jo et meget tidligt program, de kommer med. Det er ikke definerende for, hvad nazisterne faktisk gør,” siger han.

Opgør med egen venstrefløj

En af de ting, Hitler og hans ligesindede gør, er at udrydde den venstreorienterede gren af nazistpartiet. For sådan en er der faktisk i flere år, påpeger både Claus Bundgård Christensen og Joachim Lund.

Den bliver ført an af de to brødre Otto og Gregor Strasser, hvor især sidstnævnte forsøger at appellere til arbejderklassen gennem paroler om nazistisk revolution og antikapitalisme. Men det strider imod Hitlers politiske mål, og Gregor Strasser bliver derfor likvideret af sine egne i 1934.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Adolf Hitlers nazistparti har i flere år en venstreorienteret fløj, som bliver ført an af Gregor Strasser, der her sidder på Hitlers venstre side. Strasser appellerer til arbejderklassen med paroler om revolution og antikapitalisme, og det strider til sidst for meget imod Hitlers politiske plan. Han får derfor Strasser ryddet af vejen i 1934. Foto: Scherl/Sueddeutsche Zeitung Photo/Ritzau Scanpix

“Hitler kommer til magten ved hjælp af industrien, storborgerskabet, militæret, godsejerne - alle dem der sidder med privilegierne, og som er med til at bevare et kapitalistisk samfund. Og Hitler har ikke råd til at miste deres støtte, så derfor gør han op med hele den fløj i 1934,” siger Joachim Lund.

Ifølge Claus Bundgård Christensen er der rigeligt med andre eksempler på, at nazisterne bekæmper venstreorienterede i forskellige afskygninger.

“Hitler har et udbredt ønske om at gøre op med venstrefløjen. Han knuser fagforeningerne, socialdemokratiet, kommunisterne og den tyske venstrefløj. Alene derfor er det forkert at sige, at nazisterne var venstreorienterede,” siger han.

Lars Boje Mathiesen står fast

Over for TjekDet fremhæver Lars Boje Mathiesen - som han også tidligere har gjort på Twitter - nazistpartiets 25-punktsprogram fra 1920, hvor han ligesom forskerne kan pege på flere socialistiske træk. 

Men der stopper enigheden også.

For mens forskerne mener, at nazismens tidlige år ikke er så definerende som årene op til Anden Verdenskrig, mener Lars Boje Mathiesen, at partiprogrammet er et klart bevis på, at nazismen grundlæggende er socialistisk.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Lars Boje Mathiesen er blandt andet frihedsordfører for Nye Borgerlige, som ifølge ham jævnligt bliver kaldt et nazistisk parti. Det var blandt andet det, der fik ham til tasterne, fortæller han. Her er han til Nye Borgerliges sommergruppemøde i Snekkersten lørdag den 14. august 2021. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

"Mit tweet går på, hvilke grundtanker der har dannet nazismen, og det er socialistiske grundtanker. Det vil jeg stå fast på til hver en tid," siger han og fortsætter:

“Så er det korrekt, at Hitler senere hen ændrer det til at indeholde noget andet, blandt andet indgår han samarbejde med nogle virksomheder, og han putter andre lag på som jødehad og alt muligt andet." 

Lars Boje Mathiesen mener heller ikke, at nazisternes bekæmpelse af venstreorienterede står som noget stærkt bevis på, at nazisterne var højreorienterede - tværtimod faktisk.

"De slår jo rigtig hårdt ned på kommunismen, og det er der jo en grund til. De ser dem som konkurrenter i forhold til at få stemmer fra de samme vælgere,” siger han.

Opdateret 16. dec 2022