Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Viralt billede af en strand vækker stor debat på sociale medier

Faktatjek 11. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
I et facebooksopslag kan man læse, at stranden på billedet er en palæstinensisk strand, men flere i kommentarfeltet påpeger, at billedet viser Tel Aviv. TjekDet undersøger, hvad der er op og ned i historien bag billedet.  Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • På sociale medier er der udbrudt debat om et billede af en strand med flotte hvide bygninger i baggrunden

  • Facebooksiden Palæstina Information skriver, at det er en palæstinensisk strand, fra før Israel eksisterede

  • Andre påpeger i kommentarfeltet, at billedet viser den israelske by Tel Aviv

  • TjekDet har undersøgt, hvad billedet viser, og fortæller historien bag

Et billede af en strand med flotte hvide bygninger i baggrunden har vakt stor debat på sociale medier. 

“Dette var en palæstinensisk strand. Billedet er taget i 1944, da Israel stadig ikke eksisterede.” 

Sådan lyder den oversatte tekst på et billede i et viralt facebookopslag, der er delt ikke færre end 5.700 gange. Bag opslaget står facebooksiden “Palæstina Information”, men opslaget bliver også delt i stor stil af udenlandske brugere på flere sociale medier

I kommentarsporet til opslaget kan man læse, at flere danske og udenlandske brugere går i rette med påstanden. De påpeger, at billedet ikke viser en palæstinensisk strand, men den israelske by Tel Aviv. 

Men videre i kommentarsporet kan man læse, at billedet viser Palæstina, fordi “der var ikke noget Israel før 1948”.

Tjekdet
I opslaget kan man læse, at billedet viser en palæstinensisk strand, men flere i kommentarfeltet påpeger rigtigt nok, at billedet viser Tel Aviv. Tel Aviv blev grundlagt af jøder i 1909 og har været beboet af jøder lige siden. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Jødisk by i området Palæstina

Som brugere i kommentarfeltet rigtigt nok påpeger, så portrætterer billedet byen Tel Aviv, der i dag er en israelsk storby med over en million indbyggere.  

Byen blev grundlagt af jødiske familier i 1909 i området, der ifølge Liora Sion, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, blev kaldt Palæstina og lå under Osmannerriget. 

Før Tel Avivs oprettelse var området dækket af sand, og den arabiske by Jaffa var den største by i området. Tel Aviv blev oprettet som en jødisk forstad til Jaffa, hvor palæstinensiske jøder kunne leve isoleret fra palæstinensiske arabere.
 

Senere - i 1920 - blev det som resultat af 1. Verdenskrig vedtaget af Folkeforbundet, der var en organisation for internationalt samarbejde, at området Palæstina skulle ledes under britisk mandat. Sådan var det frem til 1948, hvor Israel efter 2. Verdenskrig fik tildelt sin egen stat i området, fortæller Liora Sion. 

“Op gennem 1920’erne og 1930’erne immigrerede flere og flere jøder til Tel Aviv, og byen udviklede sig til et økonomisk, kulturelt, politisk og militært centrum for den jødiske befolkning i Palæstina,” forklarer Liora Sion.

Der boede derfor få - hvis overhovedet nogen - palæstinensiske arabere i Tel Aviv, fordi byen netop blev bygget med det formål at være en jødisk by, der var adskilt fra andre arabiske byer i Palæstina, som for eksempel Jaffa mod syd, fortæller Maha Nassar. Hun er lektor ved School of Middle Eastern & North African Studies på University of Arizona og forfatter til flere udgivelser om Israel og Palæstina.

Tydelig Bauhaus-stil

Ifølge forskerne er der på billedet også tydelige tegn på, at det er Tel Aviv, man ser. Billedet viser nemlig Den Hvide By i Tel Aviv, der er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Navnet kommer af den såkaldte Bauhaus-arkitektur, som tyske jøder tog med sig til Tel Aviv, der blandt andet er kendetegnet ved en lys byggestil med runde balkoner, som man netop ser på billedet ned til strandbredden.

Det er svært at fastslå, hvornår billedet præcist er taget. På billedet i facebookopslaget står der 1944, men når vi søger efter billedet, kan man flere steder på internettet også læse, at det er dateret til 1933. 

TjekDet har spurgt Bauhaus Center Tel Aviv, der beskæftiger sig med arkitektur i Bauhaus-stilen, om de kan bekræfte årstallet. De henviser til The Central Zionist Archives i Jerusalem, som opbevarer millioner af dokumenter og billeder om jødisk historie, og som flere steder på internettet er krediteret billedet. 

I en mail til TjekDet svarer The Central Zionist Archives:

“Fotoet af Tel Aviv-kysten blev taget den 30. april 1947 af Zoltan Kluger. Ophavsretten tilhører The Government Press Office Photography Department.”

Tjekdet
Her ses det oprindelige billede af Tel Avivs kyst. Billedet er taget den 30. april 1947. Foto: Zoltan Kluger/Government Press Office

Billedet finder man da også på hjemmesiden for The Government Press Office Photography Department, hvor det er dateret til 30. april 1947.

Sammenfattende viser billedet altså den israelske by Tel Aviv, som blev grundlagt af jøder i 1909, og som helt frem til i dag har været beboet af jøder. Om stranden foran byen, dengang billedet blev taget, dermed er jødisk, eller om stranden kan betegnes som palæstinensk, da området omkring byen dengang var palæstinensisk, må afhænge af øjnene, der ser. 

Ligegyldigt hvem der har grundlagt byen

TjekDet har bedt facebooksiden Palæstina Information om, hvorfor de kalder stranden for palæstinensisk, når billedet viser den den israelske by Tel Aviv, som er grundlagt af jøder.

Palæstina Information oplyser, at det for dem er ligegyldigt, hvem der har grundlagt byen.

“Pointen er, at billedet er taget i Palæstina før Israels eksistens. Som du også kan se på vores side, skelner vi ikke mellem jøder og andre religioner. Der var jøder i Palæstina, der kom også jøder til Palæstina, og der har i mange tusinde år været en form for jødisk repræsentation i landet på lige fod med kristendommen, islam og andre trosretninger,” skriver de og tilføjer.

“Man vil i Danmark stadig sige, at en by er dansk, hvis det var overvejende muslimer, der boede i den eller havde grundlagt den.”

Desuden har TjekDet spurgt, hvordan Palæstina Information ved, at billedet er taget i 1944. De oplyser, at de har fundet billedet et andet sted på internettet, og at billedet sagtens kan være taget på et andet tidspunkt end 1944.

Opdateret 11. mar 2024