Israelsk video om nødhjælp i Gaza er vildledende
-
Israelske myndigheder skriver flere steder på sociale medier, at de har faciliteret adgang til store mængder humanitær nødhjælp for palæstinenserne i Gazastriben siden den verserende krigs begyndelse
-
Med opslagene følger en video, der tilsyneladende viser, at Israel på forskellig vis giver adgang til nødhjælp, herunder telte og shelter-udstyr
-
I videoen ses et klip af, hvad der ligner en flygtningelejr. Men videoen er slet ikke fra Gaza. Den er filmet i Moldova og huser ukrainske flygtninge
Israel begrænser ikke adgangen til humanitær hjælp i Gaza. Tværtimod faciliterer de israelske myndigheder overdragelsen af store mængder livreddende nødhjælp til palæstinenserne.
Det kan man læse i et opslag på X, som Israels myndigheder delte den 4. februar 2024.
Til opslaget fulgte en video, der er sammensat af forskellige videoklip, som tilsyneladende viser, at Israel siden Hamas’ angreb den 7. oktober 2023 har faciliteret adgang til både mad, vand, medicin og tag over hovedet til palæstinenserne i Gazastriben. Den samme video er delt af talrige israelske ambassader rundt i verden.
I videoen viser Israel forskellige klip, der angiveligt skulle underbygge, at de har faciliteret store mængder nødhjælp til Gaza. Fra 00:21 til 00:25 ses et klip af en flygtningelejr. Men den ligger i Moldova og har intet med krigen i Gaza at gøre. Video: Israels Udenrigsministerium (downloadet fra X).
Det israelske udenrigsministerium har også delt videoen på deres officielle YouTube-kanal (arkiveret version her). “Realiteterne af den humanitære nødhjælp i Gaza,” skriver ministeriet.
Budskabet kommer efter, at Israel flere gange i krigens løb har fået kritik for ikke i tilstrækkelig grad at lade humanitær nødhjælp komme ind i Gazastriben og for i perioder helt at blokere for nødhjælp med deres belejringer af området.
Men den kritik er forfejlet, må man altså forstå på videoen, hvor det blandt andet nævnes, at omkring 23.000 ton telte og shelter-udstyr er ankommet til Gaza siden krigens udbrud. Imens ses et videoklip af, hvad der ligner en flygtningelejr med telte på stribe under - tilsyneladende - fine og ordnede forhold.
Men videoen af teltene stammer slet ikke fra Gaza. Den er filmet i Moldova mere end 1.700 kilometer fra den krigshærgede Gazastribe.
Lejren, der ses på videoen, ligger i Moldova nær den ukrainske grænse og huser ukrainske flygtninge, ikke internt fordrevne palæstinensere. Foto: PackShotStudio/iStock. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.
Teltlejr til ukrainske flygtninge
En omvendt billedsøgning på videoen af teltlejren viser, at videoen har været at finde på internettet i mindst 22 måneder - altså længe før Israels verserende krig mod Hamas brød ud for omtrent fire måneder siden.
Den omvendte billedsøgning viser nemlig, at videoen også ligger på hjemmesiden istockvideo.com, der sælger såkaldte stock-billeder og -videoer - altså billeder og videoer, der kan købes af alle og enhver og bruges i forskellige sammenhænge. På istockvideo.com kan videoen af teltene købes for knap 400 kroner.
På hjemmesiden fremgår det, at videoen er filmet i Moldova nær grænsen til Ukraine, og at teltene huser ukrainske flygtninge og altså ikke internt fordrevne palæstinensere. Det fremgår også, at videoen er delt på hjemmesiden den 21. marts 2022.
Israels X-profil har formentlig redigeret den originale video fra istockvideo.com. Klippet er i hvert fald meget lysere end den originale video, og der er tilsyneladende også skruet op for farvemætningen, så farverne ser stærkere ud.
Brugeren, der oprindeligt har delt videoen på istockvideo.com, har delt flere videoer af samme teltlejr, og ved hjælp af dem har TjekDet geolokaliseret teltlejren. Geolokaliseringen bekræfter, at videoen er filmet i Moldova i landsbyen Palanca, der ligger under to kilometer fra den ukrainske grænse.
På hjemmesiden tilhørende FN’s flygtningeorganisation, kan man læse, at et massivt antal ukrainske flygtninge har krydset grænsen fra Ukraine til Moldova ved en grænseovergang nær Palanca efter Ruslands invasion af Ukraine.
Ved at sammenholde punkter i videoer fra flygtningelejre med punkter på satellitbilleder fra Palanca i Moldova, kan det fastslås, at videoen, de israelske myndigheder har delt er filmet her og ikke i Gazastriben. Foto: PackShotStudio/iStock. Grafik: Zakaria Hameed.
Israel har tilsyneladende fortrudt videoen med de misvisende billeder. I hvert fald har Israel nu slettet opslaget på deres officielle X-profil. Det skete den 12. februar 2024 efter opslaget var online i otte dage. Den er dog stadig at finde på flere ambassaders X-profiler samt på det israelske udenrigsministeriums YouTube-kanal.
TjekDet har rettet henvendelse til det israelske udenrigsministerium og spurgt, hvorfor de har delt en video fra Moldova i et opslag, der omhandler humanitær nødhjælp i Gaza. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
Efter artiklens udgivelse har Israel forholdt sig til kritikken på X. I et opslag skriver de, at videoen fra Moldova blev brugt "til illustrative formål", og at de skulle have angivet i videoen, at det var tilfældet.
"Fremover vil vi gøre vores bedste for at sikre transparens i de billeder, vi poster," skriver de videre. Men trods det, er videoen fortsat tilgængelig på deres YouTube-kanal samt flere af deres ambassaders X-profiler - uden de har angivet, at en del af videoen er fra Moldova.
| 13-02-2024 | KL. 13:01: Opdateret med Israels svar på kritikken på X.