Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Yemen: Video af skibsbrand stammer ikke fra missilangreb

Faktatjek 17. jan 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
En video af en voldsom brand på et skib er gået viralt på X. Foto: Skærmbillede
  • På det sociale medie X er en video af en voldsom brand på et amerikansk skib ud for Yemens kyst gået viralt

  • Branden skulle være brudt ud efter et nyt missilangreb, fremgår det af opslagene, som er set flere millioner gange

  • Men videoen er ikke fra et missilangreb i den nuværende konflikt. Den stammer fra en skibsbrand i 2021

USA-ejet fragtskib er lige blevet ramt af et missil ud for Yemens kyst”, står der i mange opslag på X med en tilhørende video af en stor brand på et skib.

I opslagene kan man se en video, der angiveligt viser en voldsom brand i et amerikansk skib.

Opslagene taler ind i, at verden i fredags vågnede op til nyheden om, at USA og Storbritannien havde ramt militære mål for Houthi-bevægelsen i Yemen.

Houthi-bevægelsen har siden den 19. november ramt flere civile fragtskibe i Det Røde Hav, hvilket altså fik USA og Storbritannien til at svare igen - med opbakning fra blandt andre Danmark.

Men videoen, som nu deles af mange profiler på X, stammer slet ikke fra konflikten i Det Røde Hav. 

Tjekdet
Eksempel på et af de mange opslag som florerer på X. Foto: Skærmbillede

Containerskib brændte i 12 dage

For at finde ud af, hvor videoen originalt stammer fra, har vi taget et screenshot af klippet og uploadet det til den russiske søgemaskine Yandex. 

Den omvendte billedsøgning giver mange præcise resultater svarende til videoen på X, og det står hurtigt klart, at videoen stammer  fra en helt anden begivenhed, nemlig en skibsbrand i 2021.

“Brand på skib fra Sri Lanka er endelig blevet slukket; Shipping-firma fra Singapore er blevet sagsøgt for maritim-forurening”, står der i overskriften på en artikel fra The Straight Times tilbage i juni, 2021.

“Ilden raser, stor eksplosion smadrer stort containerskib”, står der i en anden artikel.

Den 25 maj i 2021 skete der nemlig en eksplosion på fragtskibet X-Press Pearl, som var på vej fra Singapore til Indien.

På skibet var der blandt andet kemikalier og olie, hvilket betød, at myndighederne var 12 dage om at slukke branden.

Mandskabet på skibet blev hurtigt evakueret og eksplosionen var kun skyld i mindre personskader, men til gengæld blev plastikforureningen af branden kaldt for en af de værste i Sri Lankas historie.

Ingen tilskadekomne efter missilangreb

Selvom videoen er taget ude af kontekst, så er informationerne i de mange opslag ikke trukket ud af den blå luft, for mandag blev et amerikansk skib rent faktisk ramt af et missil

“Iransk støttede Houthi-militante fyrede et anti-skib, ballistisk missil fra Houthi-kontrollerede områder i Yemen og ramte M/V Gibraltar Eagle”, skrev den amerikanske centralkommando selv på deres X-profil mandag eftermiddag

“Skibet har ikke rapporteret personskader eller skade af betydning på skibet og fortsætter dets rejse,” tilføjede de i opslaget.

Houthi-bevægelsen har sidenhen taget ansvaret for angrebet, og bevægelsens talsmand Yayha Saree har understreget, at yderligere angreb fra USA og Storbritannien vil blive mødt med “modsvar” og “straf”.

Opdateret 6. feb 2024