Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, det amerikanske konsulat i Irak blev ikke ramt af iransk missil

Faktatjek 17. jan 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Det iranske missilangreb ramte ned i den lokale forretningsmand Peshraw Dizayis hus tirsdag den 16. januar 2024. Peshraw Dizayi og hans datter blev dræbt. Her ses nødhjælpsarbejdere i færd med at rydde murbrokkerne ved hans hus. Foto: Julia Zimmermann/AP/Ritzau Scanpix
  • I flere opslag på det sociale medie X kan man angiveligt læse og se videoer af,  at Iran bomber det amerikanske konsulat i Irak

  • Mandag blev både Irak og Syrien nemlig ramt af missilangreb, som den iranske revolutionsgarde har taget ansvaret for

  • Men opslagene på X misinformerer. Det amerikanske konsulat i Irak er ikke blevet ramt

“Iran har ramt det amerikanske konsulat.”

“Iran har lige bombet amerikanske militærbaser i Irak.”

“Det amerikanske konsulat i Irak er lige blevet udslettet af Iran.”

Sådan kan man læse i flere opslag på det sociale medie X, efter at Irak og Syrien mandag aften blev ramt af iranske missilangreb. Til opslagene følger en video, der angiveligt viser angrebet. Samlet har opslagene fået flere end 2,5 millioner visninger på lidt mere end et døgn 

Men hverken det amerikanske konsulat eller amerikanske militærbaser er blevet ramt, oplyser Det Hvide Hus.

"Vi sporede missilerne, der ramte i det nordlige Irak og det nordlige Syrien. Ingen amerikanske personel eller faciliteter blev ramt," udtaler Adrienne Watson, der er talsperson for Det Hvide Hus' Nationale Sikkerhedsråd, ifølge nyhedsbureauet Reuters

Den amerikanske afvisning af at være blevet ramt understøttes af oplysninger fra blandt andre lokale medier som Al-Jazeera og Reuters.


Hævder at have ramt israelsk mål

Den iranske revolutionsgarde, der er på USA’s liste over terrororganisationer, har taget ansvaret for angrebene i Syrien og Irak. 

De hævder ifølge det iranskstyrede nyhedsbureau Fars, at angrebet i den irakiske by Erbil, der ligger i den kurdiske del af Irak, har været rettet mod "hovedkvarterer for spionage" og "forsamlinger af anti-iranske terrorgrupper". Ifølge Revolutionsgarden er den israelske efterretningstjeneste Mossads hovedkvarter i Irak blevet ramt.

Israel har i skrivende stund ikke kommenteret angrebet, og TjekDet har ikke haft mulighed for at verificere påstandene fra den iranske revolutionsgarde.. 

Tirsdag har Irak afvist revolutionsgardens påstand om, at den israelske efterretningstjenestes hovedkvarter i Erbil er blevet ramt. .

Lokale medier skriver videre, at angrebet ramte civile beboelsesområder, der ledte til, at mindst fire civile døde, og seks andre blev såret. Adskillige medier melder også, at et missil ramte den kurdiske forretningsmand Peshraw Dizayees hus, og at han og hans datter døde som følge heraf.

Iran har tidligere udført angreb i Iraks kurdiske region og hævder, at området bruges som en base for iranske separatistgrupper samt agenter for Israel.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 6. feb 2024