Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Knap er angrebene i Yemen startet, før misinformation breder sig

Faktatjek 12. jan 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier florerer billedet her. Billedet til venstre viser rigtignok en aktion, som Houthi-bevægelsen lavede 20. november 2023, mens billedet til højre udlægges som nattens amerikanske og britiske luftangreb i Yemen. Men billedet stammer fra en eksplosion i Kina tilbage i 2015. Foto: Skærmbillede fra X
  • Et billede på det sociale medie X viser angiveligt en eksplosion som følge af de amerikanske og britiske luftangreb mod Houthi-bevægelsen i Yemen natten til fredag

  • Men billedet, som allerede har mere end 900.000 visninger på X, stammer i virkeligheden fra Kina tilbage i 2015, hvor der skete flere voldsomme eksplosioner i en lagerbygning

  • En god huskeregel er, at hvis et billede eller en video påstår at vise en begivenhed og florerer på internettet meget kort tid efter, at det er sket, så skal man være ekstra kritisk

Fredag morgen er verden vågnet op til nyheden om, at USA og Storbritannien har udført luftangreb mod Houthi-bevægelsen i Yemen.

Det sker som modangreb, efter houthierne siden den 19 november har udført flere angreb på den civile skibstrafik i Det Røde Hav. Blandt andet er et Mærsk-skib blevet ramt, og nu har USA og Storbritannien altså svaret igen med støtte fra flere lande.

Ifølge det amerikanske luftvåben har de ramt 60 mål på 16 forskellige lokaliteter i Yemen, og kort efter nyheden ramte de store medier, var der allerede et billede i omløb på X, som angiveligt viser en større eksplosion som følge af de amerikanske og britiske bombardementer.

Men billedet, som i skrivende stund har flere end 900.000 visninger på X, stammer oprindeligt fra Kina.

Voldsom eksplosion i lagerbygning

“Har Houthierne virkelig tænkt det her igennem?”, står der spørgende i billedteksten fra X-profilen Visegrád 24, hvorunder man ser to billeder.

TjekDet har udført  en omvendt billedsøgning på opslaget via den russiske søgemaskine Yandex, som straks viser flere hjemmesider, hvor de to billeder fremgår hver for sig.

Søgningen viser, at billedet med helikopteren til venstre stammer fra en aktion fra Houthi-bevægelsen den 20. november i 2023.

Men eksplosionen til højre i opslaget stammer et helt andet sted fra.

Via Yandex kan vi se, at billedet stammer fra nyhedshistorier tilbage fra den 12. og 13. august i 2015 om en voldsom eksplosion i Kina.

“Kina: Voldsom eksplosion i Tianjin - årsag stadig ukendt”, skriver det franske medie Le Monde i et opslag på X med et billede af eksplosionen.

“Massiv eksplosion ryster den kinesiske by Tianjin, slår mindst 44 ihjel", står der i overskriften på mediet Mashable, hvor samme billede optræder.

I nyhedshistorierne kan man læse, at der er sket to enorme eksplosioner forårsaget af en brand i et lager indeholdende brændbare og giftige produkter, og at der 24 timer efter eksplosionerne var “mindst 50 døde, herunder 12 brandmænd og mere end 700 sårede”. 

Katastrofen er sidenhen blevet kendt som “Tianjin-eksplosionen”, og derfor stammer billedet altså ikke fra nattens amerikanske og britiske luftangreb i Yemen.

Opdateret 4. apr 2024