Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ukrainske Twitter-profiler deler video af voldsom eksplosion på dæmning, men der er noget galt

Faktatjek 6. jun 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den ødelagte dæmning Nova Kakhovka i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine kaldes en humanitær og miljømæssig katastrofe, fordi vandet fosser gennem den 30 meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning og har kurs mod at oversvømme by- og naturområder. Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
  • Efter den store dæmning Nova Kakhovka i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine natten til tirsdag blev ødelagt, delte en række ukrainske profiler på Twitter en video, hvor man angiveligt kan se, at en bombe er skyld i ødelæggelsen

  • Men den eksplosion, man er vidne til i videoen, fandt sted i 2022

  • Det er endnu ikke fastslået, hvad der forårsagede ødelæggelsen af Nova Kakhovka. De to parter beskylder hinanden for at stå bag

Natten til tirsdag blev dæmningen Nova Kakhovka i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine ødelagt

Ingen har endnu påtaget sig skylden, og det vides heller ikke, hvordan dæmningen er blevet ødelagt. Rusland - som siden april 2022 har haft kontrol over dæmningen - hævder, at ukrainske styrker har sprængt dæmningen i stykker, imens det ukrainske militær påstår, at Rusland står bag. 

Ukraines chef for det statslige agentur for genopbygning, Mustafa Nayyem, hævder også på Twitter, at russiske besættelsesstyrker har sprunget vandkraftværket i luften. I sit opslag deler han også en video, der angiveligt viser nattens eksplosion. 

Flere andre ukrainske twitterprofiler har også delt selvsamme video og påstået, at det er billeder af nattens eksplosion.

Men et faktatjek viser, at videoen er fra november 2022.

Gammel video

Ved at tage et skærmbillede af en bid af videoen laver vi en omvendt billedsøgning på Google for at finde ud af, hvor og hvornår videoen stammer fra.

Her dukker videoen op i artikler fra den 12. november 2022 på blandt andet BBC’s og The Guardians hjemmeside. Det vil altså sige, at videoen, som blandt andre Mustafa Nayyem har delt, ikke er fra nattens ødelæggelse af Nova Kakhovka-dæmningen.

Men faktisk viser den ifølge de to britiske medier en voldsom eksplosion ved selvsamme dæmning, der i nat krakelerede. Ifølge BBC, der har verificeret videoen, bliver vej- og jernbanelinjen, der løber tværs over dæmningen, tilsyneladende afskåret. 

Optagelsen blev ifølge The Guardian offentliggjort på det russiske nyhedssite Izvestiya. Lige som nu beskyldte de to krigsparter dengang i november 2022 også hinanden for at stå bag handlingen.

Formentlig ikke propaganda

Ifølge Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet desinformation, vil det kræve en større kortlægning at afgøre, om delingen af den gamle video er en del af enten russisk eller ukrainsk propaganda.

Selvom hun ikke vil afvise, at der er tale om propaganda, så hælder hun til, at det nærmere er misinformation. Det er altså ikke nødvendigvis med ondt forsæt, at den er blevet delt, men i stedet fordi meldingen om spektakulære hændelser som sprængning af dæmninger efterlader et enormt informationsbehov her og nu.

“Og så dukker det her klip op og ligner noget, der kan mætte det. Jeg ser det ikke som noget, der umiddelbart gavner Ukraine eller Rusland – men det er selvfølgelig værst for ukrainske officielle profiler at dele forkert information. Med russerne er vi vant til, at de gør det,” siger Jeanette Serritzlev.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Så fredfyldt så Nova Kakhovka-dæmningen i Kherson-regionen ud på et satellitfoto 28. maj 2023, altså godt en uge inden eksplosionen natten til tirsdag den 6. juni. Foto: Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix

Hun vurderer derfor, at det mest af alt kommer til at gå ud over Mustafa Nayyems troværdighed.

“Men jeg ser det ikke som et stort problem for ukrainsk troværdighed i forhold til, hvis det for eksempel var en minister, Defence of Ukraine-kontoen eller præsidenten selv, der havde delt det,” siger hun.

TjekDet har henvendt sig til Musatafa Nayyem for en kommentar og opdaterer artiklen, hvis der kommer svar.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 6. jun 2023