Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Europas største avis brugte kinesisk eksplosion i dækning af Ukraine

Faktatjek 8. mar 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra facebookopslag
  • Billeder viser angiveligt, at det tyske medie Bild i deres dækning af Ruslands invasion af Ukraine brugte billeder, der ikke relaterede sig til krigen. Det skriver flere bruger på Facebook

  • En gennemgang viser, at Bild rigtignok har brugt billeder fra 2015 i deres dækning af krigen i Ukraine

  • Billederne viser egentligt en eksplosion i et kinesisk varehus i 2015. Bild har efterfølgende undskyldt for at have bragt billederne i forbindelse med den russiske invasion

“Rusland bombarderer Ukraine”. Sådan står der på et skærmbillede af, hvad der tilsyneladende er en nyhedsudsendelse fra Europas største avis Bild, som viser en større eksplosion blandt nogle bygninger. 

Billedet bliver lige nu delt heftigt på Facebook sammen med et andet skærmbilleder af en video, der angiveligt viser en eksplosion i Kina i 2015.

Billederne bliver delt med kommentarer som: “Hvorfor bruger medierne gamle videoklip til deres ‘nyheder’..?” og “nogle af de ting, der bliver lagt ud omkring Ukraine-situationen i medierne er også fake”. 

De to billeder viser nemlig tilsyneladende den samme eksplosion, og det har altså fået flere til at påstå, at det tyske medie Bild har brugt billeder af en seks år gammel eksplosion i dækningen af Ruslands bombardement af Ukraine. 

Og den er faktisk god nok, viser TjekDets gennemgang. 

Videomaterialet, Bild har bragt som materiale fra den aktuelle krig i Ukraine, forestiller i virkeligheden en eksplosion i et varehus, der indeholdte brandfarlige kemikalier, i den kinesiske by Tianjin fra august 2015. Eksplosionen kostede dengang 173 mennesker livet. 

Sådan gjorde vi

Af de mange facebookopslag kan man se en titel på den video, som skulle vise, at der i virkeligheden er tale om en eksplosion i Kina i 2015 - nemlig “Tianjin, China explosion 2015”. 

Søger man efter titlen på Google, er en af de første resultater en video fra BBC fra 14. august 2015, der ifølge beskrivelsen viser et øjenvidnes film af eksplosionen i Kina. 

Pauser man videoen efter otte sekunder er billedet identisk med det skærmbillede af Bilds dækning af krigen i Ukraine, der deles på sociale medier. Billedet er altså rigtignok ikke fra Ruslands bombardement af Ukraine, men stammer i stedet fra en eksplosion i Tianjin i Kina for seks år siden. 

Spørgsmålet er så, om Bild faktisk brugte billeder af eksplosionen i deres dækning af Ruslands invasion af Ukraine, eller om skærmbilledet er manipuleret. 

Tjekdet
Når man holder musen over 'video progress bar' kan man se, at Bild tidligere har bragt videoen af eksplosionen i Kina. Foto: Skærmbillede Bild


Finder man den udsendelse, der ifølge skærmbilledet blev sendt  kl. 08.03 på dagen for Ruslands invasion af Ukraine, indeholder den dog umiddelbart ikke videoen fra eksplosionen i Kina. 

Men holder man musen over den såkaldte ‘video progress bar’ - scrollbaren i bunden af videoen - kan vi se, at der omkring ti minutter inde i udsendelsen tidligere har været brugt billeder, der matcher dem fra eksplosionen i Kina. 

Det peger altså på, at Bild - som facebookopslagene pointerer - faktisk har brugt videomaterialet i deres dækning på dagen for invasionen. De har dog redigeret udsendelsen, så den oprindelige version af videoen ikke længere er tilgængelig.

Det bekræfter Bild da også selv. Dagen efter udsendelsen bragte mediet et dementi på Twitter og beklagede, at de havde brugt billeder, “der ikke relaterer sig til krigen”.  

Opdateret 8. mar 2022