Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Videoer vildleder om japansk jordskælv

Faktatjek 5. jan 2024  -  2 min læsetid
This describes the image
Byen Onagawa i Japan var før jordskælvet og flodbølgen i 2011 en pulserende havneby med 11.000 indbyggere. Videoer fra 2011 bliver nu brugt misvisende til beskrivelse af jordskælvet 1. januar 2024.(foto: Kürstein Benjamin/Ritzau Scanpix)
  • I kølvandet på jordskælvet i Japan efter nytår er der på sociale medier delt optagelser af tsunamier som skyller biler, skibe og huse væk på sin vej

  • Optagelserne bliver delt, som om de stammer fra det seneste jordskælv

  • I virkeligheden er der tale om optagelser fra 2011,  hvor et større jordskælv efterfulgt af en tsunami ramte Japan

Japan fik en rigtig hård start på 2024, da landet den 1. januar blev ramt af et jordskælv.

Jordskælvet målte 7,6 på richterskalaen og var skyld i store ødelæggelser i Ishikawa-præfekturet i det centrale Japan. I skrivende stund meldes mere end 90 mennesker dræbt, mens over 200 er savnet.

Med jordskælvet fulgte advarsler om tsunamier, som i værste tilfælde kunne nå fem meter.

Heldigvis nåede tsunamien ikke disse højder, inden advarslerne blev afblæst og for nuværende meldes en person savnet som følge af en tsunamien.

Men kort tid efter at jordskælvet var “breaking news” hos de store nyhedsmedier, blev der på det sociale medie X og TikTok delt videoer af store tsunamier, som tilsyneladende ramte de japanske kyster.

Problemet er bare, at flere af videoerne slet ikke stammer fra det seneste jordskælv i Japan.

Ældre katastrofevideoer fra Japan

I en af videoerne, som er delt på flere platforme, ser man vandet skylle ind over land, hvor vandmasserne tager både skibe og biler med sig.

“Tsunami rammer Japan efter et 7,6 jordskælv på nytårsdag", står der, oversat til dansk, i beskrivelsen til et af opslagene

“Tsunami i Japan 2024”, står der i et andet.

Men i videoerne ser vi altså ikke hændelser fra 2024, men derimod fra marts 2011. Dengang blev Japan ramt af et voldsomt jordskælv, som målte 9,1 på richterskalaen

Jordskælvet udløste voldsomme tsunamier og katastroferne kostede op mod 20.000 mennesker livet.

TjekDet har undersøgt flere af videoerne, som optræder på sociale medier. Ved at tage screenshots af optagelserne og ved hjælp af en omvendt billedsøgning, genfinder vi videoerne på blandt andet BBC’s YouTube-kanal. Klippet blev uploadet for 12 år siden og har 152 millioner visninger.

 Men klippet er langtfra det eneste fra 2011, der deles som beretninger fra det seneste jordskælv.

På TikTok er en anden video gået viralt med over fem millioner visninger. Den blev delt den 2. januar - altså dagen efter det nylige jordskælv i Japan.

Her ser man store vandmasser tage biler, huse og skibe med sig. På teksten til videoen står der ‘Japan morgenen efter jordskælv’ og blandt dens hashtags står der ‘2024’.

I kommentarerne til videoen kan man læse, at flere tror, at den blot er få dage gammel, mens andre også gør opmærksom på, at det er et gammelt klip.

Igen kan en omvendt billedsøgning afsløre, at klippet er fra Japan i 2011, hvor blandt andre CNN delte den på YouTube

Overvågningsvideo fra hospital i Tyrkiet

En anden videosekvens, som også er delt i lyset af det seneste jordskælv i Japan, skiller sig ud. 

“Se det japanske jordskælv ramme et hospital og få sygeplejerskerne til at gå i panik”, står der i opslaget til en video på X, som har omkring 600.000 visninger.

I videoen ser man overvågningsbilleder, hvor personer redder børn ud af værelser på, hvad der ligner, et hospital.

En omvendt billedsøgning viser dog, at overvågningsbillederne rent faktisk dokumenterer et jordskælv sende rystelser gennem et hospital - men dog i Tyrkiet tilbage februar 2023

På daværende tidspunkt gik overvågningsbillederne viralt for personalets heroiske indsats, som også blev hyldet af Tyrkiets sundhedsminister, Fahrettin Koca.

 

 

Opdateret 12. jan 2024