Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Jordskælv i Tyrkiet gør konspirationsteori om planlagte naturkatastrofer aktuel på ny

Faktatjek 2. mar 2023  -  5 min læsetid
This describes the image
Tyrkiet og Syrien blev 6. februar 2023 ramt af et kraftigt jordskælv, og det har på ny sat gang i konspirationsteorien HAARP, der påstår, at en hemmelig 'elite' planlægger naturkatastrofer rundt omkring i verden. Billedet er taget 20. februar 2023 i den tyrkiske by Antakya.  Foto: Yasin Akgul/AFP/Ritzau Scanpix
  • Otte lande trak deres ambassadører ud af Tyrkiet, 24 timer før jordskælvet ramte landet 6. februar 2023. Dermed må landene have vidst, at der var et voldsomt jordskælv på vej

  • Sådan lyder påstanden i et twitteropslag, som deles som skærmbillede i danske facebookopslag

  • Men størstedelen af landenes ambassader afviser, at deres ambassadører blev kaldt hjem inden jordskælvet. Enkelte har ikke svaret

  • At nogle på forhånd har kendt til jordskælvet er bare endnu et eksempel på konspirationsteorien om menneskeskabte naturkatastrofer

  • Et amerikansk forskningsprojekt med forkortelsen HAARP lægger navn til teorien, og den kan du møde her

24 timer før, et voldsomt jordskælv ramte Tyrkiet 6. februar 2023, trak Canada, USA, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Italien, Holland og Frankrig deres ambassadører ud af landet.

De må have fået nys om, hvilken katastrofe der skulle til at udspille sig.

Det er påstanden i et twitteropslag med flere end én million visninger og knap 10.000 retweets, som nu deles som skærmbillede i danske facebookopslag.

Og det er jo en belejlig evne at kunne forudsige et jordskælv. I skrivende stund er flere end 50.000 mennesker omkommet i Tyrkiet og Syrien som følge af jordskælvet, men de liv kunne være reddet, hvis alle havde ambassadørernes evne, må man forstå.

Men ambassaderne for størstedelen af de otte lande oplyser, at der ikke er noget om snakken. Kun Belgiens og Storbritanniens ambassade er ikke vendt tilbage med svar. 


Til TjekDet oplyser Frankrigs og Italiens ambassade i Tyrkiet, at deres ambassadør befandt sig i den tyrkiske hovedstad, Ankara, da jordskælvet ramte den 6. februar. Det samme gjorde ambassadører for Canada, Holland, USA og Tyskland, skriver det amerikanske faktatjekmedie Lead Stories

Og at der opstår konspirationer i kølvandet på jordskælvet er langt fra en enlig svale. Stort set hver gang, en naturkatastrofe rammer, beskyldes et amerikansk forskningsprojekt i den afsides del af Alaska, der undersøger luftlag i 80-600 kilometers højde, og som engang var styret af det amerikanske militær, for at være skyld i katastroferne.

Mød konspirationsteorien om forskningsprojektet HAARP.

Ikke muligt

HAARP er både navnet på en konspirationsteori og et forskningsprojekt. Hvad forskningsprojektet egentlig går ud på, vender vi tilbage til. 

Ifølge konspirationsteorien er forskerne i projektet i stand til imponerende meget. 

Da Haiti i 2010 blev ramt af et kraftigt jordskælv, som dræbte hundredtusindvis af mennesker, beskyldte den daværende præsident for Venezuela, Hugo Chávez, HAARP for at stå bag.

Og da orkanen Katrina ramte den amerikanske delstat Louisiana i 2005 og blandt andet forårsagede død og massiv ødelæggelse i byen New Orleans, fik beskyldninger mod HAARP også luft under vingerne.

Nu forlyder det altså, at HAARP har udløst jordskælvene i Tyrkiet og Syrien af forskellige årsager. Et twitteropslag hævder for eksempel, det ikke kan være tilfældigt, at Tyrkiet rammes af jordskælv, kort efter de har modsat sig en NATO-udvidelse. Derfor er teorien, at USA straffer Tyrkiet med en naturkatastrofe. 


Og lad os da lige dvæle et øjeblik ved tanken om, at HAARP skulle stå bag naturkatastroferne.

TjekDet har spurgt Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), hvor hun forsker i jordskælv, om det overhovedet kan lade sig gøre for mennesker at udløse så stort et jordskælv som det, der ramte Tyrkiet og Syrien.

Hun fortæller, at det er muligt, at mennesket kan skabe et jordskælv - for eksempel i forbindelse med olie- og gasudvinding. Det kraftigste, menneskeskabte jordskælv blev målt til 5,7 på Richter-skalaen, og jordskælvet, der ramte Tyrkiet og Syrien, blev målt til 7,8. Det taler sit tydeligt sprog ifølge Trine Dahl-Jensen.

“At nogen skulle kunne udløse et jordskælv på 7,8 på Richter-skalaen, opfatter jeg som fuldstændig udelukket. Det, tror jeg simpelthen ikke, kan lade sig gøre,” fortæller hun.

Richterskalaen er en logaritmisk skala, og det betyder, at et skælv, der måler 6, er 10 gange så kraftigt, som et skælv der måler 5. Med andre ord er der stor styrkeforskel mellem det menneskeskabte jordskælv på 5,7 og det, der ramte Tyrkiet på 7,8.

Derudover er det svært at time og tilrettelægge et jordskælv præcist, som HAARP ellers skydes i skoene.

“Selv når man ved, at man gør noget, der kan udløse jordskælv, så ved man ikke, hvor eller hvornår det sker. Man ved bare, at man piller ved spændingen i undergrunden, og at det kan ske.” 

Et militært supervåben

For at forstå, hvordan forskningsprojektet HAARP er blevet genstand for utallige konspirationer, skal vi til det øde Gakona, der er en by i USA's største delstat, Alaska.

Her etablerer det amerikanske militær i 1993 HAARP, der er en forkortelse for High-frequency Active Auroral Research Program - eller Det højfrekvente aktive nordlysforskningsprogram på dansk. Projektets formål er blandt andet at undersøge de øverste lag af atmosfæren - termosfæren og ionosfæren - for at forbedre kommunikations- og overvågningssystemer til civile og militære gøremål. I ionosfæren er der nemlig elektriske ladninger, der kan forstyrre kommunikationssystemer.

Med store radiosendere kan forskerne blandt andet sende radiobølger op i ionosfæren og skabe små forstyrrelser, der ligner ægte naturfænomener. For eksempel lykkedes det i 2005 forskerne at skabe kunstigt nordlys.

This describes the image
I et afsides område af den amerikanske delstat Alaska ligger anlægget HAARP, der har været kilde til et væld af konspirationsteorier, siden det amerikanske militær etablerede anlægget i 1993. Foto: Loren Holmes/AP/Ritzau Scanpix

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, hvor han blandt andet forsker i konspirationsteorier, er HAARP et oplagt mål for konspirationsteorier.

Da HAARP blev etableret i 1993, var det nemlig det amerikanske militær, der stod bag, og det var også på det tidspunkt, konspirationsteorien om HAARP var mest udbredt, siger han. I 2015 overgik forskningsprojektet til University of Alaska Fairbanks. 

Han forklarer, at konspirationsteorier ofte går ud på at forklare tilfældigheder eller uplanlagte begivenheder som naturkatastrofer. Hvor man for 300 år siden forklarede naturkatastrofer, som noget Gud havde skabt, vil konspirationsteoretikere hellere skyde skylden på mennesker og særligt 'eliten', hvis motiv er magt og penge. Og her passer et avanceret, militært forskningsprojekt i USA som fod i hose.

“Det bygger som mange andre konspirationsteorier på, at man prøver at forklare noget, man ikke kan forstå. Der sker mange ting i verden, man ikke kan forklare, og så hører man om HAARP, der er det her hemmelige forskningsprojekt med en avanceret teknologi, og spørger, om det kan have noget med naturkatastrofer at gøre,” fortæller han og fortsætter:

“Og det hjælper til den her forståelse af, at USA’s militær og regering skjuler noget, er imod folket og prøver at skabe et våben, som man kan bruge til at straffe folk i verden ved at skabe naturkatastrofer.”

Men udover at HAARP bliver beskyldt for at være et militært supervåben, bliver forskningsprojektet også skudt i skoene at være skyld i klimaforandringerne.

Ifølge teorien er elitens formål at få befolkningen til at tro, at klimaforandringerne er skabt af vores alle sammens adfærd, der fører til CO2-udledninger, men i virkeligheden er de skabt af eliten, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

“Og dermed er tanken, at vi kommer til at acceptere noget politik, vi ikke er enige i, som for eksempel en CO2-afgift, der i virkeligheden bare skal berige eliten og gøre folket fattigere,” siger han.

Konspirationsteorien om HAARP taler også ind i konspirationen om de hvide striber, fly efterlader, når de suser hen over himlen, de såkaldte chemtrails. Teorien går på, at fly drysser kemikalier ned over verdens befolkning for enten at forgifte, hjernevaske eller kontrollere klimaforandringer, som Kasper Grotle Rasmussen nævner.

Der findes ingen beviser for chemtrails, og eksperter har tidligere forklaret til TjekDet, at striberne i virkeligheden er kondens, der opstår, fordi flyene efterlader sod, støv og vanddamp, som fryser til is i kolde temperaturer.

Har haft konsekvenser

Troen på, at HAARP i virkeligheden er en ondsindet plan, der er sat i søen af eliten for blandt andet at fingere naturkatastrofer, har også haft konsekvenser.

I 2016 blev to mænd anholdt for at planlægge et angreb, der skulle ødelægge HAARP. Ved anholdelsen fandt politiet tunge våben, og gerningsmændene forklarede, at de troede, at HAARP kunne manipulere med vejret og kontrollere folks sind.

Også i Brasilien forsøgte brugere på sociale medier at sprede mistillid til projektet, da der blev delt en video, der angiveligt viste en gruppe mennesker ødelægge HAARPs antenner. Men videoen viste i virkeligheden hærværk mod en landbrugsvirksomhed i Brasilien. 

Spekulationer om, hvilket formål HAARP i virkeligheden tjener, har også fyldt meget hos forskningsprojektet selv, fortæller Kasper Grotle Rasmussen.

“Folkene bag HAARP har altid tilbagevist de her påstande. De har faktisk inviteret til åbent hus på deres anlæg og inviteret offentligheden for at vise, hvad de egentlig laver og dermed håbe på, at det vil dæmpe teorierne og uddanne offentligheden i forhold til, hvad det egentlig er, de går og laver,” siger han.

På forskningsprojektets hjemmeside har de også følt sig nødsaget til at forklare sig ved at lave en ‘spørgsmål-svar’-sektion. Her afviser de, at HAARP kan kontrollere eller manipulere vejret, overtage folks sindstilstand og lave chemtrails.

Opdateret 8. mar 2023