Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

20 år efter 11. september: Her er konspirationsteorierne om terrorangrebet på USA

Indsigt 9. sep 2021  -  6 min læsetid
Tjekdet
Foto: Seth Mcallister/AFP/Ritzau Scanpix
  • Lørdag den 11. september 2021 er siden, to kaprede fly ramte World Trade Center i New York

  • Siden dengang har et utal af konspirationsteorier om angrebene set dagens lys

  • Det er nemlig ikke alle, der køber den officielle forklaring om, at terrororganisationen Al-Qaeda stod bag angrebene

  • I stedet lyder det, at USA selv stod bag, at plantet sprængstof fik tårnene til at kollapse, og at det slet ikke var fly, men missiler, der ramte bygningerne

  • TjekDet giver her et overblik over de mest udbredte teorier om 9/11

Tidlig formiddag den 11. september 2001 er der kaos på gaderne i New York. Der er brandfolk overalt, og fortvivlede amerikanere flygter fra området omkring World Trade Centers tårne, der er blevet angrebet af kaprede fly.

I alt blev fire fly kapret, og ud over de to tvillingetårne i New York blev også forsvarsministeriets hovedkvarter Pentagon ramt. Det fjerde styrtede ned på en mark i delstaten Pennsylvania.

På lørdag er det præcis tyve år siden, at tv-skærme i hele verden viste billeder fra terrorangrebet på USA, der kostede næsten 3.000 mennesker livet og er det blodigste i Vestens historie.

Den officielle forklaring lyder, at angrebene blev orkestreret af terrororganisationen Al-Qaeda med Osama Bin-Laden i spidsen.

Men den har ikke alle tillid til. For lige siden røgen steg op fra de to tårne i New York, er et utal af konspirationsteorier om angrebene tonet frem. Nogle af teorierne har du måske hørt om, andre ikke. TjekDet ser her nærmere på nogle af de mest udbredte. 


USA stod bag

En af de overordnede konspirationsteorier går ud på, at USA enten selv stod bag angrebene, eller i hvert fald kendte til og tillod dem.

Og selvom det kan lyde vanvittigt at angribe sin egen befolkning, så er der en god forklaring, lyder det fra teoriens tilhængerne. De kalder sig for truthers – der kan oversættes til ‘sandhedssøgere’ – og er en del af ‘9/11 Truth Movement’, eller ‘9/11 Sandhedsbevægelse’ på dansk.

USA havde nemlig angiveligt brug for en god undskyldning til at starte en krig mod terrorister i blandt andet Afghanistan og Irak. På den måde kunne USA sætte sig på olien i området og øge omsætningen i våbenindustrien ved at udføre et terrorangreb på sig selv.

De kollapsede tårne

Ifølge skeptikerne blev bedraget allerede afsløret, kort efter de kaprede fly kolliderede med Manhattans tvillingetårne. Der viste sig nemlig flere mistænkelige ting, da tårnene senere på formiddagen styrtede sammen.

De brande i bygningerne, som kollisionerne forårsagede, kan ifølge skeptikerne slet ikke få to tårne af stål til at bryde sammen. Og slet ikke på den måde, hvor tårnene altså styrtede lige ned i stedet for at vælte til en side. Desuden udgik der små røgskyer fra hver etage, da tårnene brød sammen, og det skulle angiveligt være eksplosionsrøg.

Tårnenes kollaps ligner en kontrolleret nedrivning og må altså skyldes detonation af sprængstof på etagerne, lyder teorien. En teori der aldrig er blevet bevist.

Omkring kl. 10 kollapsede det første tårn. En konspirationsteori lyder, at sammenstyrtningerne i virkeligheden var en kontrolleret nedrivning. Og meget taler da også for, at tårnene ikke faldt sammen som følge af kontrolleret nedrivning. Efter flyene ramte tårnene, opstod voldsomme brande, som over tid svækkede bygningernes bærende elementer. Da først en etage havde givet efter, faldt resten af etagerne sammen ovenpå hinanden. Tårnene var nemlig ikke byggede til at modstå det voldsomme tryk fra en faldende etage. 

Konspirationsteoretikerne sammenligner desuden de brændende tårne med "normale" brande. Men brandene i tårnene var ikke normale. Brandsikker belægning og andre foranstaltninger blev sprængt væk, da flyene ramte, og bygningernes sikkerhed var dermed betragteligt svækket.

De røgskyer, der kunne ses, når en etage ramte etagen under, skyldes, at luften blev presset ud af bygningen og tog noget af al røgen og støvet med sig indefra. 

Den mystiske bygning 7

Det var kun World Trade Centers bygning 1 og 2, der blev ramt af fly, men også den nærtstående, mindre bygning World Trade Center 7 kollapsede.

Konspirationsteoretikere har derfor haft stort fokus på netop bygning 7. For bygningen brød sammen på en måde, som næsten var identisk med de to tårnes kollaps, selvom bygningen ikke var blevet angrebet af et fly. Det må betyde, at der også her var tale om en kontrolleret nedrivning, forlyder det.

Flere timer efter World Trade Centers bygning 1 og 2 kollapsede også bygning 7, selvom bygningen ikke var blevet angrebet af et fly. Bygning 7's kollaps har affødt flere konspirationsteorier.Og ifølge konspirationsteoretikerne var der en helt speciel grund til, at netop bygning 7 også skulle bortskaffes. Her lyder det nemlig, at en gren af den amerikanske efterretningstjeneste CIA, der påstås at have bistået planlægningen af terrorangrebene, havde hovedsæde i bygningen. Bygningen måtte derfor jævnes med jorden, så ingen kunne lede terrorangrebene tilbage til USA selv, lyder det.

Helt sådan forløb det ikke ifølge den officielle forklaring. Kollapset af bygning 7 kan nemlig forklares med, at bygningen blev ramt af brændende genstande fra World Trade Center 1, som igangsatte brande på flere etager. Branden svækkede bygningens bærende elementer, og derfor brød bygningen sammen efter syv timer. 

Lille hul i Pentagon

Udover tårnene i New York var også Pentagon, der huser det amerikanske forsvarsministerium, mål for et af de kaprede fly. Fly 77 ramte Pentagon, 51 minutter efter det første fly havde ramt World Trade Center.

Men ifølge konspirationsteorier var det næppe noget fly, der ramte forsvarsministeriets mure den skæbnesvangre septemberdag. Derimod var det et missil.

Tjekdet
Sådan så Pentagon ud, efter Flight 77 fløj ind i bygningen. Foto: Larry Downing/Reuters/Ritzau Scanpix

Hullet i Pentagons mure var nemlig alt for lille til at være forårsaget af et stort rutefly, lyder det ifølge teorien. Og der var kun få vragrester at finde på plænen foran Pentagon. Derudover fremhæves det som usandsynligt, at en flyvemaskine med en amatør ved roret kunne lykkes med at styrte ind i, hvad man må formode er en af Amerikas bedst beskyttede bygninger. 

At hullet ikke var større, skyldes at Pentagons mure består af armeret beton. 

Flyets ene vinge blev flået af inden kollisionen med Pentagon, hvor flyet fik kontakt med jorden. Og diverse vragrester fra flyet – heriblandt dets sorte bokse – blev fundet både uden for og inde i Pentagon. 

Fly 93 skudt ned

United Airlines Flight 93 er det eneste af de fire fly, der blev kapret 11. september, som ikke nåede sit mål. 

Flyet skulle efter sigende have ramt den amerikanske kongresbygning eller Det Hvide Hus i Washington D.C. Men inden flykaprerne nåede så langt, blev de overmandet af flyets passagerer. Flyet styrtede i stedet ned på en mark i delstaten Pennsylvania, og alle ombord omkom.

Ifølge konspirationsteorier var det dog ikke heroiske passagerer, der forpurrede terroristernes plan. I stedet lyder det, at flyet blev skudt ned af et missil. Krateret på nedslagsstedet skulle nemlig være for småt til et fly af den størrelse.

Desuden skulle vragrester fra flyet være spredt over et større område – nogle vragdele op til flere kilometer fra, hvor flyet styrtede ned. Det kan ifølge teorien kun forklares med, at flyet blev ramt af et missil, mens det var i luften. 

Og mindre vragrester fra flystyrtet blev rigtignok fundet i en sø et par kilometer fra nedslagsstedet. Men her var alene tale om lettere materialer, som let kan være blevet båret med vinden, som den dag blæste i retning af søen. De større vragdele blev fundet i umiddelbar nærhed af nedslagsstedet.

Tjekdet
Her ses krateret, hvor fly 93 ramte jorden på en mark i delstaten Pennsylvania. I toppen af billedet kan skimtes et par efterforskere, der giver indtryk af, hvor stort nedslagsstedet er. Foto: US Department of Justice

Der var ikke noget fly

En anden teori hævder, at der slet ikke blev brugt fly under terrorangrebene 11. september. I stedet skulle missiler have forårsaget tårnenes kollaps og skaderne på Pentagon. Og flyene? De skulle blot være omfattende hologrammer eller være manipuleret ind på de efterfølgende tv-billeder.

Teorien skulle angiveligt underbygges af de mange opkald, som passagerne på de kaprede fly foretog fra mobiltelefoner. Mobiltelefoner virkede dengang nemlig ikke over en vis højde, lyder det. Og selv ved lavere højder var der så mange tekniske problemer med mobiltelefoner, at det skulle være usandsynligt, at passagererne kunne foretage opkald. 

Kun to af opkaldene fra fly 93 blev foretaget med mobiltelefon. Resten blev foretaget med såkaldte airfones, der var installeret ved nogle af flysæderne og var designet til at virke i højderne. Det var desuden dengang muligt at foretage mobilopkald, mens man var i luften, men forbindelsen har været både ustabil og med udfald. 

Teorien om, at slet ingen fly var involveret i 9/11-angrebene, er dog ildeset selv i konspirationskredse

Konspirationsteorier 20 år senere

I det område af Manhattan, hvor tvillingetårnene stod indtil det fatale angreb for 20 år siden, er i dag rejst et nyt tårn. One World Trade Center er med sine godt 540 meter den højeste bygning i Amerika og et symbol på, at USA endnu står.

Det samme gør konspirationsteorierne om 9/11. Også i Danmark. Men de er ikke så fremherskende som tidligere, lyder det fra Kasper Grotle Rasmussen, forsker i blandt andet konspirationsteorier ved Center For Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. I dag er der andre – og mere aktuelle – emner at være skeptisk overfor. 

“Det er trods alt 20 år siden. Nu introduceres folk for konspirationsteorier gennem andre indgangsvinkler som coronavirus, vacciner, 5G og QAnon," siger han.

Men 9/11 spiller stadig en rolle, forklarer han. Det er nemlig en såkaldt gateway-konspirationsteori, der kan danne grobund for den bestemte tænkemåde, mange konspirationsteorier bunder i. Nemlig at nogen i det skjulte trækker i trådene og designer den verden, vi lever i. 

“Der er mange, der starter med 11. september, og bruger det som indgang til at forstå alle de hemmelige selskaber, hvor de rige og magtfulde mødes bag lukkede døre og træffer de vigtige beslutninger,” forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

Tanken om en lille elite, der sidder på magten og styrer vores liv, kan man genfinde i konspirationsteorier, der har set dagens lys under coronakrisen. På den måde er coronavirus og 9/11 en del af samme historie.

“Med corona kommer for eksempel teorier, hvor Bill Gates har lavet vacciner, der skal styre os alle sammen. De nyere teorier flettes ind i, så man kan lave en sammenhængende fortælling. For selvom konspirationsteorierne skifter, så handler de næsten altid om det samme,” siger Kasper Grotle Rasmussen.

Opdateret 11. sep 2023