Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Findes der en hemmelig orden, som styrer hele verden? Her er konspirationsteorien om Illuminati

Indsigt 30. mar 2021  -  6 min læsetid
Tjekdet
Konspirationsteorien om Illuminati er at finde alle steder. Teorien diskuteres rundt omkring på sociale medier, på blogs og i online fora, og så har Illuminati optrådt talrige gange i popkulturen. Det hele handler om, at der angiveligt eksisterer en global magtsammensværgelse, der styrer det hele fra kulisserne. I disse dage spekulerer en lang række brugere på sociale medier i, om danske og udenlandske politikere er med i sammensværgelsen. De henviser til billeder, hvor politikerne holder hænderne på en helt særlig måde.
  • Konspirationsteorien om Illuminati nævnes igen og igen på internettet og i populærkulturen

  • Ifølge teorien har medlemmer af en magtfuld verdenselite samlet sig i en hemmelig orden, der i kulissen styrer den globale politik

  • Medlemmerne skulle blandt andet være politikere, kongefamilier, kendisser og videnskabsfolk

  • Elitens målsætning er angiveligt at implementere en global, satanisk regering og derved opnå verdensherredømme

  • I disse dage spekulerer brugere på sociale medier i, om både danske og internationale politikere er medlemmer af Illuminati

INDSIGT En særlig håndgestus fra danske og udenlandske politikere tiltrækker sig i øjeblikket stor opmærksomhed på sociale medier.

Adskillige opslag med billeder af danske og udenlandske politikere deles vidt og bredt.
De afbildede politikere holder fingerspidserne samlet, der dannes et trekantet eller diamantformet hulrum mellem deres pege- og tommelfingre. 

På de fleste billeder optræder statsminister Mette Frederiksen (S), mens andre opslag indeholder billeder af eksempelvis danske nyhedsværter, Adolf Hitler, den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

En lang række brugere spekulerer i, om håndtegnet mon signalerer, at de afbildede personer alle er en del af en international sammensværgelse. I flere opslag og kommentarspor konkluderer brugere desuden, at der er tale om et særligt håndtegn, der tilkendegiver, at personerne på billederne alle er med i den hemmelige Illuminati-orden, der er omdrejningspunktet i en udbredt konspirationsteori.

“Vågn nu op!!! Illuminati er REAL og verden styres af satanister. Det afsløres af alle de okkulte tegn,” skriver en bruger eksempelvis på Twitter.

Artiklen fortsætter under billederne
Du har måske hørt om Illuminati før. Konspirationsteorien findes overalt på internettet og har optrådt talrige gange i populærkulturen, hvor ordenen både har været omtalt i bøger, film, musik og videospil.

Politikernes omdiskuterede håndtegn vender vi tilbage til. Men hvad er Illuminati egentlig? Og hvorfor mener brugere på sociale medier, at danske politikere er en del af sammensværgelsen?

Verdens elite i en magtfuld orden 

Konspirationsteorien om Illuminati går i sin essens ud på, at der eksisterer en lyssky orden bestående af medlemmer af en verdenselite, som i al hemmelighed har magten i global politik. Skal man tro teoriens tilhængere, tæller medlemsskaren alt fra politikere og kongehuse til videnskabsfolk og kendisser.

På sociale medier findes der talrige opslag og endda hele sider, som er dedikerede til at afsløre, hvem medlemmerne er. Her kan man finde billeder og videoer af personer, der kommer med udtalelser eller udfører handlinger, der angiveligt beviser, at de er medlemmer af den hemmelige orden. Det kan for eksempel være ved at posere på en bestemt måde eller ved at inkludere særlige rekvisitter i deres musikvideoer.

Ifølge teorien er det Illuminati, der styrer den globale politiske dagsorden, og det også er Illuminati, der bestemmer, hvilke officielle historier der fortælles af myndigheder og medier om verdens begivenheder.

Eksempelvis spekulerer tilhængere af teorien i, om coronapandemien kan være iscenesat for at fjerne opmærksomhed fra det faktum, at der angiveligt eksisterer en international pædofiliring, en teori ofte kaldet pizzagate, eller det faktum, at den globale elite angiveligt systematisk torturerer børn for at udvinde et særligt stof fra deres blod. Et andet sted spekuleres der i, om Illuminati slog den populære popsanger Michael Jackson ihjel, fordi han var blevet for magtfuld og selvstændig, og derefter dækkede over mordet. 

Med andre ord er det ifølge teorien i bund og grund Illuminati, der styrer verden, og alt, vi ser og hører, er et stort plot. Det hele handler om at kontrollere befolkningen, hvis man skal tro tilhængere af teorien.

Målet med det hele skulle være at indføre en global, satanisk regering bestående af den hemmelige ordens medlemmer, skriver amerikanske Time Magazine. Samme pointe går igen rundt omkring på nettet blandt tilhængere af teorien. De, der tror på teorien, refererer typisk til denne regering som ‘The New World Order’ (‘den nye verdensorden’ på dansk, red.). Præcis hvad Illuminati vil bruge verdensherredømmet til, står dog sjældent helt klart.

Og faktisk eksisterede der engang en ganske virkelig Illuminati-orden. Selvom den ikke har meget tilfælles med den version af Illuminati, nutidens konspirationsteorier drejer sig om, er det sandsynligvis herfra, teorien om den lyssky globale magtsammensværgelse udspringer.

Grundlagt i 1700-tallets Tyskland

Illuminati-ordenen blev stiftet i 1776 i det daværende kongerige Bayern, der i dag er en delstat i det sydøstlige Tyskland. 

Bag ordenen stod juraprofessoren Adam Weishaupt. Han var inspireret af tidens oplysningsfilosoffer og mente, at monarkiet og kirken undertrykte den frie tanke. Derfor satte han sig for at skabe et samfund bygget på logik frem for religion. Hans mål var at oplyse, hvorfor ordenen fik det latinske navn ‘Illuminati,’ der på dansk betyder ‘de oplyste’.

Fem mænd var til stede ved stiftelsen af ordenen, men i løbet af de kommende år voksede den til mellem 600 og 2.500 medlemmer. Blandt dem var både politikere, højtstående bureaukrater, læger, advokater og forfattere.

Ifølge internetmediet Vox udførte ordenen forskellige ritualer og ceremonier, havde et udførligt hierarki og anvendte kodenavne.

I 1785 forbød Bayern ordenen, fordi dens idéer og tankegang modsatte sig den katolske kirke. Adam Weishaupt blev fyret fra det universitet, han var ansat på, og flygtede fra staten. Den bayerske stat anså herefter Illuminati som opløst.

Konspirationsteorier fra begyndelsen

Allerede kort efter Illuminati-ordenens officielle opløsning begyndte der at florere konspirationsteorier om gruppen og dens magt, skriver National Geographic. Mange mente nemlig, at gruppen i hemmelighed fortsatte med at eksistere og influere tingenes gang. I første omgang gik teorierne blandt andet på, at Illuminati stod bag den franske revolution i slutningen af 1700-tallet.

Teorien om Illuminati dukkede op igen i midten af 1970’erne. Dog i en noget anden version. Det skete, da de amerikanske forfattere Robert Anton Wilson og Robert Shea udgav en trilogi af science fiction-bøger med navnet The Illuminatus!, der på ironisk vis beretter om Illuminati-ordenen og dens indflydelse.

Ifølge BBC var Robert Anton Wilsons målsætning angiveligt at “bringe kaos tilbage i samfundet” ved at “formidle misinformation gennem alle portaler.” Derfor sendte han blandt andet falske læserbreve til magasinet Playboy, hvor han var ansat. I brevene berettede han om sammensværgelser, dækhistorier og coverups og tilskrev det hele en hemmelig elitær organisation ved navn Illuminati.

Bøgerne, han skrev sammen med Robert Shea, omhandler også disse dækhistorier og coverups. Og også bøgerne giver Illuminati-ordenen skylden.

Siden da har den ikke-eksisterende Illuminati-orden fået skylden for et væld af alverdens ulykker. Blandt andet skulle gruppen angiveligt også stå bag både global opvarmning, verdenskrigene, 9/11 og senest også covid-19-pandemien for blot at nævne et par eksempler. Andre teorier går på, at ordenen systematisk slår kendisser ihjel, og erstatter dem med kloner for gradvist at hjernevaske befolkningen.

Undervejs er en lang række symboler blevet sat i forbindelse med ordenen, herunder pentagrammer, geder, ugler og tallet 666. Mest kendt er nok det trekantede symbol med det såkaldte altseende øje, der næsten uden undtagelse optræder, når Illuminati omtales.
Symbolet, der blandt andet optræder på den amerikanske en-dollarseddel og på bygningsfacader over hele verden, stammer oprindeligt fra kristendommen, hvor det skulle symbolisere Guds opmærksomme blik på menneskeheden. 

At symbolet er blevet sat i forbindelse med Illuminati skyldes muligvis symbolets tilknytning til Frimurerordenen, en gruppe der angiveligt har haft både George Washington, Benjamin Franklin, Mozart, Winston Churchill og Franklin Roosevelt som medlemmer. I dag har gruppen angiveligt seks millioner medlemmer på verdensplan, og den er blandt andet kendt for at donere store beløb til velgørenhed.

Strategiske og praktiske overvejelser

Og det er formentlig koblingen mellem Illuminati og det trekantede symbol, der får facebookbrugere til at konkludere, at danske og internationale politikere diskret sværger troskab til den hemmelige orden, når de nu og da danner trekanter og diamantformer med hænderne. 

Men ifølge retoriker Mette Højen, der er indehaver af virksomheden Erhvervsretorik og grundlægger af erhvervsretorik som disciplin, er forklaringen på politikernes håndtegn en helt anden. Hun mener snarere, at der ligger praktiske og strategiske overvejelser bag.

Først og fremmest handler det helt lavpraktisk om at have et sted at placere hænderne, når man taler eller bliver filmet eller fotograferet.

“Mange har tendens til at stå med hænderne bag ryggen, men så ser man mindre ud, end man egentlig er, og det er dumt, for så pacificerer man sig selv og ser svag ud. Og det bliver tolket ret flabet at stå med hænderne i lommen, så det vil man heller ikke. Samtidig kan det virke lidt forvirrende at stå og folde hænderne, fordi det også kan opfattes religiøst,” siger hun.

Tjekdet
Når politikerne står med fingerspidserne samlet, som Jakob Ellemann-Jensen (V) gør her, så skyldes det formentlig, at de er blevet rådgivet til det, fortæller ekspert. Håndgestussen giver nemlig politikerne mulighed for både at stå naturligt og udvise handlekraft. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix


Og når politikerne står med hænderne, som de gør, er det for at udvise handlekraft, fortæller hun.

“Det handler om, at man skal se parat ud. Det har altid været vigtigt for talere og ledere, så man ser ud, som om man er klar til at tage action og handle på tingene,” siger hun.

Hun råder ofte erhvervspersoner, hun vejleder, til at stå med hænderne, som politikerne gør på billederne. I en “meningsfuld hvileposition,” som hun siger.

Faktisk har den udbredte håndgestus også et navn, forklarer Jesper Bergstrøm, der er foredragsholder og ekspert i kropssprog. 

“Man kalder det the steeple (‘tårnet’ på dansk, red.). Mange laver det ubevidst, når de føler, de har styr på, hvad de taler om,” siger han til TjekDet.

Andre steder optræder gestussen under navnet ‘The Merkel-Raute’ opkaldt efter den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der er særligt kendt for at forme hænderne til den karakteristiske diamantform.

Opdateret 30. mar 2021