Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk facebookside lover gratis cykler, men binder dig til månedligt abonnement

Fup og spam 25. okt 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Falsk facebookside lover gratis cykler men ender i stedet med at binde dig til månedligt abonnement Foto: Screenshot af facebookopslag
  • Generøs cykelforretning udlodder tilsyneladende elcykler helt gratis

  • Men udlodningen er snyd, og cykelforretningen findes ikke

  • I stedet forsøger fupmagerne at snyde facebookbrugere til at tilmelde sig abonnementsordning

Står du og mangler en cykel, så udlodder facebooksiden “E-BIKE” hele 660 cykler ganske gratis. De giver dem væk “på grund af mindre ridser og mindre skader”.

Du skal blot dele opslaget og skrive “done” i kommentarfeltet inden den 27. oktober for at vinde en af cyklerne. I skrivende stund har næsten 900 personer kvitteret med et “done”. 

Enkelte i kommentarfeltet sætter dog spørgsmålstegn ved udlodningens troværdighed. De bider mærke i, at den generøse uddeling af cykler lyder for god til at være sand. 

Og det har de ret i. Hensigten med opslaget er sandsynligvis at franarre dig dine kontooplysninger og samtidig få dig til at tilmelde dig et abonnement på 50 euro om måneden. 

Tvivlsom facebookside

Flere ting i den falske konkurrence afslører, at vi har med et fupnummer at gøre.

Klikker man ind på facebooksiden “E-BIKE”, kan man se, at siden er oprettet så sent som den 25. oktober og har et ret så beskedent antal følgere - 99 synes godt om og 143 følgere.

Endnu en indikation er, at facebooksiden ikke bærer det blå flueben, som Facebook bruger til at verificere, at virksomheder er, hvem de udgiver sig for at være. 

Desuden er den falske cykel-udlodning ikke kun et dansk foretagende. Der findes flere facebooksider med navnet E-BIKE, som har lavet opslag med samme ordlyd og endda samme billeder som i det danske opslag.

Faktisk er cykelsnyderiet nået helt til Centralasien, hvilket fik faktatjekmediet Mongolian Fact Checking Center til at lave et faktatjek i september

Tilmelding kræver kontooplysninger

Sidst i facebook-opslaget skriver E-BIKE: “Fuldfør din registrering ved at klikke på linket nedenfor”. Og klikker den intetanende cykelmyg videre, dirigeres den hen til en hjemmeside, hvor den bedes angive sine personlige oplysninger for at ‘verificere sin konto.’

Her skal der både skrives navn, e-mailadresse og kontooplysninger. Og heri ligger hele svindelnummeret. For nederst på siden med bittesmå, grå bogstaver, står teksten: “Bemærk venligst: Prøveperioden til lovely-ticket.com opkræver €49.99 per måned efter prøveperioden indtil denne annulleres.”

Har du angivet dine personlige oplysninger og kontooplysninger, vil fupmagerne muligvis have adgang til din bankkonto - og altså dine penge.

Er du allerede kommet til at deltage i udlodningen, er det derfor en god idé straks at kontakte din bank og få spærret din konto.

 

Opdateret 26. okt 2022

Vil du vide mere?