Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Følg kaninen": Elon Musk aktiverer QAnon-tilhængere med kryptisk tweet og anklager om pædofili

Indsigt 21. dec 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Verdens næstrigeste mand, Elon Musk, erhvervede sig i oktober det sociale medie Twitter. Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix
  • I et tweet skriver Elon Musk “Følg kaninen”, der er et hyppigt brugt udtryk blandt tilhængere af QAnon-konspirationsteorien

  • På det seneste har Elon Musk også fremsat flere grundløse anklager, der minder om dem, QAnon-tilhængere benytter sig af

  • Ifølge en ekspert i misinformation kan det være med til at lede folk i retning af konspirationsteorien

“Følg kaninen”.

Sådan skrev verdens næstrigeste mand, Elon Musk, i sidste uge på det sociale medie Twitter, som han for nylig har erhvervet sig. 

Ved første øjekast ser det uskyldigt ud, men tweetet har sat gang i spekulationer om, hvorvidt han refererer til QAnon, konspirationsteorien om en international pædofiliring styret af en satanistisk verdenselite. 

I sidste uge trendede hashtagget #QElon, og på beskedtjenesten Telegram skrev en indflydelsesrig QAnon-tilhænger med over 100.000 følgere “Elon is an Anon

På det seneste har Elon Musk også delt grundløse teorier om det voldelige angreb på den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis mand og insinueret, at Twitters tidligere chef for sikkerhed skulle være pædofil

Det er alt sammen noget, der ifølge en ekspert i misinformation taler ind i QAnon-tilhængeres verdensbillede, og det kan lede folk i retning af konspirationsteorien. 

Tjekdet
Et af Elon Musks seneste påfund er at lave en afstemning på Twitter om, hvorvidt han skal trække sig som chef for mediet. Den endte med, at 58 procent af respondenterne mente, at det burde han. Hvorvidt han faktisk trækker sig, må tiden vise. Her ses han til Cyber Rodeo-arrangement i Texas hos elbilproducenten Tesla, som han er administrerende direktør for. Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix

Alice i eventyrland

Elon Musks opfordring til at “følge kaninen” kan have flere betydninger, forklarer Martin Riedl, der er postdoc ved Center for Media Engagement’s propaganda research lab ved University of Texas. 

Det kan ifølge ham være en harmløs reference til den britiske forfatter Lewis Carrolls berømte børnebog Alice i Eventyrland, hvor hovedpersonen, Alice, følger en hvid kanin ned i et hul for pludselig at befinde sig i et magisk eventyrland.  

Men det kan også være en reference til filmen The Matrix, hvor hovedpersonen får valget mellem at tage en rød pille, der giver ham klarsyn til at opdage, “hvor dybt kaninhullet er”, eller en blå pille, som lader ham forblive ignorant og tilfreds. 

“Netop konceptet med ‘den røde pille’ har i lang tid appelleret til QAnon-tilhængere. Som de ser det, har de taget den røde pille og opdaget, hvordan verden i virkeligheden er skruet sammen,” skriver Martin Riedl i en mail til TjekDet. 

De seneste år er udtrykket om at følge kaninen blevet brugt hyppigt blandt konspirationsteoretikere, og QAnons skaber og budbringer, "Q", har specifikt brugt udtrykket "hvid kanin" i flere beskeder.

QAnon

QAnon-bevægelsen opstod under Donald Trumps tid som præsident, hvor en anonym person, som kaldte sig Q og hævdede at være en højtstående amerikansk embedsmand,  begyndte at skrive opslag på internetforummet 4chan. I opslag efter opslag påstod denne Q at afsløre hemmeligheder om “den dybe stat”, en gruppe af pædofile, satanistisk politikere, topembedsmænd og mediepersonligheder, der i virkeligheden styrer USA og undergraver demokratiet. 

 

Q mente at være vidne til et endeligt opgør mellem Donald Trump og den dybe stat, hvilket fik mange tilhængere af bevægelsen til at se den daværende præsident som en slags messias. Det var blandt andet tilhængere af QAnon-bevægelsen, der deltog i stormløbet mod den amerikanske kongres i januar 2021. 

 

Kilde: The New York Times og SDU

Twitter Files

Elon Musk er særligt blevet koblet til QAnon efter de såkaldte Twitter Files, hvor han delte en lang række interne dokumenter og mailkorrespondancer mellem Twitter-ansatte med udvalgte journalister. 

Twitter-filerne viser blandt andet overvejelserne bag Twitters beslutning om i 2021 at bandlyse USA’s forhenværende præsident Donald Trump fra platformen, og hvordan Twitter kortvarigt undertrykte en nyhedshistorie, som var kommet i stand på baggrund af information, der angiveligt var taget fra USA’s nuværende præsident, Joe Bidens, søns bærbare computer.

I de lækkede filer bliver den forhenværende chef for sikkerhed ved Twitter, Yoel Roth, nævnt. Og i sidste uge insinuerede Elon Musk så i flere tweets, at Yoel Roth skulle være pædofil. Det førte til, at både han og hans familie og venner fik adskillige dødstrusler, og han måtte gå under jorden med sin familie.


“QAnon-tilhængere har utvivlsomt en stor forkærlighed for fortællinger om pædofili ”


Og det er ikke første gang, Elon Musk anklager en person for at være pædofil. I 2018 kaldte han en dykker, der var med til at redde 12 fodbolddrenge, der var spærret ind i en grotte i Thailand, for en “pedo guy” - en pædofil fyr. 

Pædofilianklagerne passer ind i en QAnon-fortælling om en verdensomspændende satanistisk pædofiliring, der kidnapper børn, forklarer Martin Riedl. 

“QAnon-tilhængere har utvivlsomt en stor forkærlighed for fortællinger om pædofili,” skriver han. 

Leder i forvejen efter tegn

At vurdere, hvad Elon Musks intentioner bag tweetet om at følge kaninen er, vil ifølge Martin Riedl være som at spå i teblade. I stedet bør man kigge på, hvordan det bliver opfattet af folk, som er tilhængere af QAnon-konspirationsteorien. 

“De leder i forvejen efter tegn. Så for dem kan det her lige så godt være en QAnon-reference, og der er indikationer på, at de netop opfatter det sådan,” skriver han. 

“Det er svært ikke at se ligheder mellem nogle af Elon Musks anklager og de påstande, som Qanon-tilhængere benytter sig af,” slutter han. 

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Elon Musk, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Han har dog - sådan da - svaret på kritikken flere gange den seneste tid.

Blandt andet er han på Twitter blevet konfronteret med anklagerne om, at han opildner QAnon-følgere. Her svarede han i et tweet øjensynligt fuld af ironi: “Kanin-emojis er hadtale”. 

Da en forsker i online desinformation skrev, at Elon Musk indgød kampgejst i potentielle terrorister, responderede han længere nede i tråden med et “Lmaoooo” - ‘griner min røv i laser’ på dansk og linkede derefter til en Monty Python-video.

Og da en journalist fra Washington Post i sidste uge spurgte ham, om han faktisk tror på QAnon-fortællingen, eller om han bare skriver de her ting for at få opmærksomhed, svarede Elon Musk blot: “lol”.

Opdateret 22. dec 2022