Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Købesex og fuldskab: Overfald starter bølge af løgne om amerikansk toppolitiker og hendes mand

Indsigt 7. nov 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Nancy Pelosi har længe været upopulær på den amerikanske højrefløj, og efter overfaldet på hendes mand er hun blevet ramt af en bølge af misinformation. Foto: Fabio Frustaci/Zuma/Ritzau Scanpix
  • Den 28. oktober blev den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis mand udsat for et voldeligt overfald i deres hjem

  • Siden da er Pelosi-parret blevet centrum for et inferno af falske oplysninger

  • Blandt andet skulle politikerens mand, Paul Pelosi, angiveligt have kendt overfaldsmanden og endda have betalt ham for sex

  • Flere prominente amerikanske personer har været med til at sprede misinformationen på sociale medier

Den 28. oktober trængte en mand ind i hjemmet hos demokraten og formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, hvor han nåede at overfalde hendes mand, Paul Pelosi, inden han blev overmandet af politiet.

Kun få timer efter overfaldet begyndte en bølge af misinformation mod Pelosi-parret på sociale medier. Påstandene går blandt andet på, at Paul Pelosi skulle være venner med overfaldsmanden eller ligefrem have betalt ham for sex. 

De forskellige påstande har ikke hold i virkeligheden, men det har ikke afholdt prominente politikere og personligheder som Donald Trump og Elon Musk fra at puste til ilden og dele de grundløse teorier.

Snød overfaldsmand

Nancy Pelosi var ikke hjemme, da gerningsmanden brød ind i hendes og Paul Pelosis hus bevæbnet med en hammer. Gerningsmanden overfaldt i stedet hendes mand og krævede at få at vide, hvor Nancy Pelosi var. 

Heldigvis var Paul Pelosis telefon til opladning på badeværelset, så da han fik overtalt overfaldsmanden til at lade ham komme på toilet, kunne han kontakte politiet, der kort efter anholdte den formodede 42-årige gerningsmand, David DePape. Inden da nåede David DePape at kvæste Paul Pelosi, som sidenhen er blevet opereret for kraniebrud. Han blev udskrevet fra hospitalet den 3. november. 

Gerningsmanden havde medbragt tape og reb, som kunne indikere, at han havde intentioner om at tage Nancy Pelosi som gidsel. Han skulle desuden have ytret, at han ville “smadre hendes knæskaller”. 

Tjekdet
Nancy Pelosis mand, Paul Pelosi, blev den 28. oktober udsat for et groft overfald i parrets hjem. Siden har prominente politikere og personligheder på højrefløjen forsøgt at så tvivl om de faktiske omstændigheder ved overfaldet. Foto: Chip Somodevilla/AFP/Ritzau Scanpix

Valgfusk og jødisk komplot

Nancy Pelosi er formand for Repræsentanternes Hus, der er det ene af to kamre i den amerikanske Kongres. Hun er dermed nummer tre i det politiske hierarki i USA, og så er hun samtidig en af højrefløjens yndlingsaversioner.

I en blog, som nu er taget ned, spredte David DePape konspirationsteorier fra den yderste højrefløj om valgfusk, og hvordan krigen i Ukraine er et jødisk komplot.

Ifølge politiet i San Francisco var overfaldet ikke tilfældigt, og byens statsadvokat har forklaret, at det sandsynligvis var politisk motiveret. Gerningsmanden skulle desuden have sagt til politiet, at Nancy Pelosi er “lederen af et slæng af løgne fortalt af Demokraterne.”

Den forklaring køber man imidlertid ikke på den politiske højrefløj. Eksempelvis skrev den konservative politiske kommentator Matt Walsh på Twitter, at det er “absurd”, at gerningsmanden skulle være en militant person fra højrefløjen. Et tweet, som den republikanske senator Ted Cruz retweetede med ordet “sandhed.” 

Kendte ikke hinanden

En anden påstand, der har spredt sig som en steppebrand efter overfaldet, går på Paul Pelosis påståede forhold til sin overfaldsmand, som flere mener er mærkværdigt. 

I et lydklip fra en politiradio skulle Paul Pelosi angiveligt både sætte navn på overfaldsmanden og kalde ham for “sin ven”. Men påstanden om, at de skulle kende hinanden i forvejen, bygger på en fejlfortolkning af det, der blev sagt i opkaldet til alarmcentralen. 

Da alarmcentralen spørger Poul Pelosi, hvem den fremmede mand i huset er, bryder overfaldsmanden David DePape ind og siger “mit navn er David”. Det viser et udskrift af samtalen. Alarmcentralen spørger, hvem David er, hvorefter David DePape svarer: “Jeg er deres (Paul og Nancy Pelosi, red.) ven.” 

Tjekdet
Det lykkedes Paul Pelosi at få lov til at gå på toilettet, selvom overfaldsmanden var i huset og bevæbnet med en hammer. Her kunne Paul Pelosi ringe til politiet fra en telefon, der tilfældigvis lå til opladning. Kort efter, at politiet havde pågrebet overfaldsmanden, var de allerede i gang med at efterforske i Pelosi-parrets hus i San Francisco i Californien. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Lytter man til samtalen, kan man blive i tvivl om, hvem der siger hvad. Men udskriftet dokumenterer altså, at det var David DePape og ikke Paul Pelosi, der påstod at kende den anden. 

Andre påstår, at Paul Pelosi ikke kun kendte sin overfaldsmand, men at han var en sexarbejder, som Paul Pelosi skulle have mødt på en bar for homoseksuelle. Påstanden bygger blandt andet på, at gerningsmanden angiveligt kun var iført underbukser, da han blev anholdt.

Et vidne beskriver dog overfaldsmanden som fuldt påklædt. Og ifølge politiet i San Francisco tyder intet på, at gerningsmanden og offeret skulle kende hinanden i forvejen.

Desuden florerer en teori om, at Nancy Pelosi ikke vil udlevere overvågningsmateriale fra huset til politiet, da overvågningsbillederne vil afsløre det påståede forhold mellem hendes mand og overfaldsmanden. Men politiet har allerede overvågningsmaterialet, fordi Kongressens politi har direkte adgang til overvågningskameraerne i huset.

Prominente profiler deler påstande

Flere kendte ansigter i USA er gået ind i sagen. 

Den forhenværende amerikanske præsident Donald Trump har i et radioprogram udtrykt skepsis over for politiets udlægning af sagen. 

Ifølge ham skulle et vindue i huset være smadret indefra og ikke udefra, og der er derfor ikke tale om et indbrud, men en flugt. Men i rapporter slår det lokale politi altså fast, at der er tale om et indbrud, skriver CNN.

Også Donald Trump søn Donald Trump Jr. har hældt benzin på bålet af misinformation. I et sidenhen slettet opslag på Instagram delte han et billede fra tegneserien South Park, hvor to mænd er på date. På billedet er en af karakterernes ansigt redigeret, så det ligner David DePapes. 

Donald Trump Jr. insinuerer altså på det kraftigste, at Paul Pelosi og gerningsmanden skulle have haft en seksuel relation. Men som nævnt ovenfor har politiet i San Francisco afvist, at Paul Pelosi og gerningsmanden skulle have haft et kendskab til hinanden forinden overfaldet.

Også verdens rigeste mand, Elon Musk, der blandt andet er administrerende direktør for Tesla og netop har købt Twitter, har sat skub i teorien om, at Paul Pelosi og overfaldsmanden kendte hinanden. I et nu slettet tweet linkede han til en artikel fra The Santa Monica Observers, som hævder, at Paul Pelosi i fuldskab var endt i håndgemæng med en sexarbejder. 

Santa Monica Observers har tidligere stået bag misinformation. I 2016 udgav de en artikel en artikel, hvor Hillary Clinton blev erklæret død, og påstod, at en dobbeltgænger havde overtaget hendes plads. 

 

Opdateret 9. nov 2022