Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har faktatjekket 30.573 falske eller misvisende påstande fra Donald Trump

Indsigt 20. jan 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

INDSIGT USA har fået ny præsident, da demokraternes Joe Biden officielt blev indsat i embedet i dag klokken 18 dansk tid. Det markerer samtidig afslutningen på den republikanske præsident Donald Trumps embedsperiode.

Dermed kan faktatjekkerne på den amerikanske avis Washington Post nu gøre status på fire års arbejde under den nu tidligere præsident. I alt har mediet registreret 30.573 falske eller misvisende påstande, fremsat af Donald Trump. 

Det meget høje tal skyldes ikke mindst, at han har gentaget mange af påstandene flere hundrede gange i løbet af årene - i forskellige sammenhæng og variationer. 

Alle faktatjek er samlet i en søgbar database på avisens hjemmeside.

Tager man et kig på antallet af faktatjekkede påstande med statistiske briller, fremsatte præsidenten ifølge Washington Posts opgørelse gennemsnitligt seks falske eller misvisende påstande om dagen i 2016, 16 påstande om dagen i 2017, 22 påstande om dagen i 2018 og hele 39 om dagen sidste år. 

Især én bestemt påstand har Donald Trump fremsat flere gange. Og han gentog den igen under sin afskedstale: 

“Vi har også skabt den bedste økonomi i verdenshistorien… Med vores politik har vi skabt den bedste økonomi i verdenshistorien,” lød budskabet fra den nu tidligere præsident.

Men den påstand holder ikke. Ser man på væksten i amerikansk økonomi, var den større under præsidenter som Dwight D. Eisenhower, Lyndon B. Johnson og Bill Clinton, konstaterer Washington Post blandt andet

Ledigheden blandt amerikanerne var på et tidspunkt godt nok helt nede på 3,5 procent under Donald Trump. Men det er stadig ikke verdenshistorie. Ledigheden i USA var helt nede på 2,5 procent i 1953, skriver avisen.

Du kan dykke ned i avisens faktatjekdatabase med den tidligere præsidents mange påstande ved at klikke her.
 


ONSDAG DEN 20. JANUAR 2021 - 17:23

Nej, militærorkester spiller ikke Donald Trump ud af det Hvide Hus med “Hit the road Jack”

Er et amerikansk militærorkester her i gang med at øve sig på melodien til sangen “Hit The Road Jack” forud for præsident Donald Trumps afgang? 

Det ser sådan ud i en video, der i dag har fået tusindvis af delinger spredt på flere opslag på Facebook og YouTube, og som er optaget foran præsidentboligen Det Hvide Hus i den amerikanske hovedstad Washington DC.

Men der er manipuleret med videoens lydspor, skriver faktatjekmediet Lead Stories

Den oprindelige optagelse blev delt på Twitter af CNN-journalisten Jim Acosta. I hans optagelse hører man tydeligt, at orkestret spiller en helt anden melodi.

Videoen, hvor lydsporet er ændret, er formodentlig ment som et humoristisk indslag. Men mange, der kommenterer opslaget med videoen, ser ud til at falde for historien.

Lead Stories har ved hjælp af musik-appen Shazam sporet lyden til en optagelse fra Ohio State Universitet, hvor et orkester spiller “Hit the road jack”. Den optagelse har blandt andet ligget på YouTube siden 2015.

Hele faktatjekket kan læses her.


ONSDAG DEN 20. JANUAR 2021 - 13:16

Trump sagde farvel med flere usandheder

Tjekdet
Præsident Donald Trump holdt afskedstale i Det Hvide Hus tirsdag aften dansk tid. Talen bød på flere usandheder. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

I sin afskedstale tirsdag aften dansk tid fik Donald Trump flere gange pyntet på sandheden om sin tid som amerikansk præsident.

Blandt andet tog han i løbet af talen æren for ting, han ikke selv har gjort. Ligesom han fordrejede fakta om beskæftigelsen, skat og coronapandemien i USA. 

Det skriver det amerikanske nyhedsbureau AP’s faktatjekkere, der har samlet den afgående præsidents påstande fra hans sidste tale i embedet. 

Om coronavaccinen siger Donald Trump for eksempel i talen:

“En anden regeringen ville have været tre, fire, fem, måske endda op til ti år om at udvikle en vaccine. Vi gjorde det på ni måneder.”

Men Trumps regeringen har ikke udviklet nogen vaccine. Det har medicinalfirmaer til gengæld.

At det skulle have taget årevis at udvikle en vaccine mod covid-19 under en anden amerikansk regering er heller ikke sandsynligt. I andre lande er der nemlig også lavet vaccine på omtrent samme tid.

Læs AP’s faktatjek af hele Donald Trumps afskedstale her.


ONSDAG DEN 20. JANUAR 2021 - 10:45

Video viser ikke massivt opbud af kampfly på vej til Washington - optagelsen er fra Danmark

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra video på sociale medier

Brugere af sociale medier deler ivrigt en video med et stort udvalg militærfly og kamphelikoptere i luften, der hævdes at være på vej til Washington DC forud for dagens ceremoni, hvor Joe Biden indsættes som USAs næste præsident. 

Videoen blev delt i dagene omkring den 15. januar i år ledsaget med tekster som for eksempel “Washington, DC, for 50 min siden”, “Forberedelser til indsættelsen” og “Nogen har lige optaget dette i Washington. Er det, hvad man kalder forberedelser til indsættelsesdagen?”. 

En anden bemærker i en kommentar, at flyene måske ligefrem er et led i et statskup: “De kommer for at tage republikken tilbage for folket”.

Men videoen er af ældre dato. Den har cirkuleret siden i hvert fald foråret 2020. I øvrigt stammer optagelserne slet ikke fra USA, men derimod fra en øvelse i Danmark, fastslår både nyhedsbureauet Reuters og faktatjekmediet Lead Stories.

Medierne sporer videoen tilbage til et opslag på det sociale medie TikTok i april 2020. 

Samme TikTok-bruger har delt flere optagelser fra samme begivenhed. Og kigger man de forskellige videoer igennem, står det da også klart, at optagelserne rent faktisk må stamme fra Danmark. Ikke alene ser man danske nummerplader på parkerede biler, ligesom man også skimter en trailer, hvor der på siden på dansk står “Køle- og frysetrailer”. Videoerne er desuden suppleret med hashtagget #tiktok_denmark. Men det hashtag fremgår ikke af de opslag, der blev delt i midten af januar i år.

Læs hele faktatjek fra Reuters og faktatjekmediet Lead Stories.


ONSDAG DEN 20. JANUAR 2021 - 09:41

Nej, Barack Obama er ikke blevet arresteret før indsættelsen af Joe Biden

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra video på sociale medier

En video med den tidligere amerikanske præsident Barack Obama i en fængselscelle cirkulerer på de sociale medier. Videoen hævdes at være bevis for, at Barack Obama er blevet arresteret forud for dagens ceremoni, hvor demokraternes Joe Biden officielt indsættes som USAs næste præsident.

Men påstanden er falsk, skriver nyhedsbureauet Reuters i et faktatjek

Videoen er en optagelse fra Barack Obamas besøg i Sydafrika for syv år siden, hvor han blandt andet var på rundtur i fængslet, hvor den nu afdøde tidligere sydafrikanske præsident og anti-apartheid aktivist Nelson Mandela sad fængslet.

Påstanden om Barack Obamas fængsling er tilsyneladende sat i omløb af amerikaneren Gage Nelson, der udgiver podcasten “America Divided Podcast”. Her fortæller han, at “en video med den tidligere præsident Barack Obama i et fængsel er dukket op, og mange spørger om Barack Obama er blevet arresteret”. Klippet deles med titlen “Barack Obama arresteret…. 75 dage efter valgdagen i USA”.

Brugere af sociale medier skriver i kommentarer til videoen blandt andet: “Sandt”, “Alle skal i fængsel den 20. januar” og “Jeg håber, det er sandt”.

Læs hele faktatjekket her.

Opdateret 21. jan 2021