Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det var en fejl: Facebook lægger en dæmper på Pernille Vermund

Indsigt 26. okt 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Partileder for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, blev den 14. oktober straffet af Facebook for at dele indhold, der angiveligt stred imod platformens fællesskabsregel. Dermed kunne hun hverken sende live eller sponsere egne opslag på hendes private profil. Nu beklager Facebook og kalder det en fejl.  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
  • Pernille Vermund har fået begrænset sin private facebookprofil

  • Det er ifølge hende selv sket på grund af et to år gammelt opslag, hvor hun nævner navnet på den britiske islamkritiker Tommy Robinson

  • Kritikerens navn blev det i 2019 forbudt at skrive på Facebook

  • Facebook oplyser til TjekDet, at begrænsningen af Pernille Vermunds profil skyldes en fejl

 

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, har fået begrænset sin private facebookprofil.

Det skriver hun i et opslag den 25. oktober, hvor man kan se, at Facebook den 14. oktober nægtede hende at kunne sende live og annoncere i 19 dage på grund af brud på det sociale medies fællesskabsregler. 

“Det er et demokratisk problem, at et medie, som har relativt stor betydning for vores måde at diskutere politik på, har den magt over brugerne,” siger Pernille Vermund til TjekDet.

Meta, der er virksomheden bag Facebook, oplyser til TjekDet, at der er tale om en fejl, og at Pernille Vermunds private profil ikke længere er pålagt begrænsninger.

Et demokratisk problem? Det synes jeg. Og ja, jeg er med på, at Facebook er en privat virksomhed, men platformen udgør en væsentlig del af grundlaget for den offentlige debat.

Slået op af Pernille VermundTirsdag den 25. oktober 2022

Nævnt et forbudt navn

Pernille Vermund siger, at begrænsningen skyldes et to år gammelt facebookopslag, hvor hun kritiserer DR for et interview med den britiske islamkritiker Tommy Robinson. Facebook nedlagde i 2019 forbud mod at nævne kritikerens navn i opslag.

“Jeg er blevet anmeldt af en, der har fundet ud af, at navnet Tommy Robinson stod i opslaget, og på den baggrund har Facebook skrevet til mig, at det er i strid med deres fællesskabsregler,” siger hun.

Hun anerkender, at hun har brudt Facebooks retningslinjer, men siger også, at hun ikke har andre valgmuligheder end at acceptere det.

“De har jo eneret til at bestemme, hvilke retningslinjer de har, og så risikerer man at blive blokeret, selvom der ikke har været ond tro eller tanke bag opslaget.”

Og det er i Pernille Vermunds øjne “skørt” og siger i høj grad noget om behovet for en politisk diskussion af Facebook som platform.

“Den demokratiske samtale foregår trods alt i høj grad på Facebook, og vi har jo længe haft en diskussion i Folketinget om, hvad vi gør for at bevare ytringsfriheden og for at sikre, at de store techgiganter ikke får en uhensigtsmæssig indflydelse på valget i Danmark,” siger hun.

Tjekdet
Martin Ruby, der er Metas politiske chef i Norden beklager og kalder det en fejl, at Pernille Vermunds private profil på Facebook blev ramt af begrænsninger. Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix

Det var en fejl

I januar 2020 gav Facebook ellers folketingsmedlemmer lov til at ytre sig om Tommy Robinson, mens almindelige brugere stadig risikerer sanktioner.

Og for Pernille Vermund er det en uheldig timing midt i en valgkamp. Hun kan ikke svare på, hvilken indflydelse det har haft på hendes valgkamp, at hun siden den 14. oktober ikke har kunnet sende live og annoncere fra sin private profil.

“Jeg kan jo ikke gøre noget ved det, men det er desværre et vilkår, alle brugere lever med. Hvis de blokerer mig fuldstændig, er det jo brandærgerligt, men så må jeg jo ud at stå på gaden i stedet for,” fortæller hun.

TjekDet har spurgt Meta, hvorfor de vælger at begrænse Pernille Vermunds facebookprofil midt i en valgkamp på baggrund af et to år gammelt opslag, og om der er andre årsager til, at hendes private profil er ramt af forbud. Virksomheden oplyser, at der er tale om en fejl. 

"Det er super ærgerligt, at Pernille Vermund har oplevet begrænsninger i sin brug af Facebook, men det er heldigvis bragt i orden nu. Alle opstillingsberettigede partier har en direkte linje til vores team, og vi opfordrer dem til at gøre brug af den, så snart de oplever problemer med vores platforme," oplyser Martin Ruby, politisk chef for Meta i Norden, i en sms, som TjekDet har modtaget via selskabets presseafdeling. 

Pernille Vermund har to profiler på Facebook. Den ene er hendes private, mens den anden er hendes officielle politikerprofil. Den sidstnævnte var ikke ramt af forbuddene mod at kunne sende live eller annoncere på platformen.

Opdateret 26. okt 2022