Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“I samlet flok får vi Christiansborg til at brænde op.” Lørdag aften skiftede coronaskeptikere grydelågene ud med kanonslag. Hvem står bag?

Indsigt 13. jan 2021  -  6 min læsetid
This describes the image
Politiet anholder demonstrant ved Rådhuspladsen i København. I alt blev 18 anholdt i København under lørdagens demonstration mod regeringens restriktioner mod coronavirus. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
  • I weekenden endte en coronaskeptisk demonstration i slagsmål med politiet

  • En ny og mere aggressiv gruppe af demonstranter er dermed stemplet ind i kampen mod restriktioner mod coronavirus

  • De kalder sig Men in Black og er både bevæbnet med konspirationsteorier og kanonslag

INDSIGT Fredelige demonstranter har det seneste halve år forsøgt at råbe politikere op med vilde konspirationsteorier om coronavirus. Men i lørdags til en demonstration på Rådhuspladsen i København var freden forbi.

Hvad der skulle have været en fredelig protest mod regeringens restriktioner mod coronavirus, endte med, at coronaskeptiske demonstranter sloges med politiet. 

Overborgmester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), siger om demonstrationen, at “det var bølleoptøjer, og det er uacceptabelt.” Også statsminister Mette Frederiksen (S) har fordømt demonstranternes opførsel.
 
Men hvordan er demonstrationerne mod coronarestriktioner gået fra at være en fredelig banken på grydelåg, til at demonstranter nu kaster kanonslag og dåser på politiet?

TjekDet har gransket timevis af video og en række opslag på sociale medier for at tegne et billede af en ny gruppe af coronaskeptikere. De kalder sig Men in Black.

Knipler og kanonslag på Strøget

Omkring klokken 18.30 lørdag stimler demonstranter sammen på Rådhuspladsen i København og i Kildeparken i Aalborg. Ifølge politiet er der i Aalborg samlet omkring 60 og i København cirka 300.

Forinden havde arrangørerne, gruppen Men in Black, på sociale medier opfordret “frihedskæmpere” til at møde og demonstrere mod “frihedsindskrænkende restriktioner”.

I København er demonstrationen anmeldt til at foregå på selve pladsen, hvor der er placeret en lille scene og et sæt højtalere til at råbe de fremmødte demonstranter op.

På Instagram reklamerer Men in Black for demonstrationen lørdag med video af romerlys, kasteskyts, politiblink og sortklædte, maskerede demonstranter.En af talerne på Rådhuspladsen er Nanna Fri, der tidligere har talt til demonstrationer, hvor der er blevet banket på grydelåg foran Christiansborg. 

Nanna Fri lægger ud med at spørge forsamlingen, om de er "klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde?”

En anden taler klædt i armytøj bruger sin tid på scenen til at fremføre stribevis af konspirationsteorier om både coronavirus, World Economic Forum, og at kræft kan kureres af cannabis og rent vand.

Efter godt en halv time på Rådhuspladsen træder en arrangør af demonstrationen op på scenen og opfordrer folkemængden til at gå hen ad Strøget.

“Ikke noget ballade,” lyder det fra scenen.

Det er dog ikke anmeldt til politiet, at demonstrationen vil bevæge sig rundt i Københavns gader. Det medgiver arrangør og medlem af Men in Black, Claus Kristiansen, i en facebookvideo efter demonstrationen. 

Kort efter at have begivet sig hen ad Strøget bliver demonstranterne mødt af en væg af politimænd, der nægter dem adgang. Blandt andet fordi en tidligere Men in Black-march gennem Københavns gader resulterede i 50 tilfælde af hærværk som eksempelvis graffiti, oplyser Københavns Politi til TjekDet. 

Gruppen har angiveligt selv fjernet graffitien efterfølgende. 


Politiet forsøger derfor at genne demonstranterne tilbage mod Rådhuspladsen for at opløse demonstrationen. 

Og her begynder håndgemænget mellem politi og demonstranter. Demonstranterne sender fyrværkeri og kasteskyts mod politiet, som giver demonstranterne igen med kniplerne.

Giver politiet skylden

Claus Kristiansen, der lader til at være Men in Blacks ansigt udadtil, mener, at politiet alene bærer skylden for sammenstødet. 

Han har angiveligt set civilklædte betjente kaste med kanonslag i folkemængden af demonstranter. Det skulle have fået de uniformerede betjente til at rykke frem mod optoget på vej hen ad Strøget.

Den forklaring afviser Københavns Politi:

“Sidst jeg kiggede efter, var kanonslag ikke en del af vores udrustning, så det må jeg stille mig stærkt uforstående overfor. Indtil jeg ser beviser for det, vil jeg også afvise, at det skulle have fundet sted. Politiet råder ikke over kanonslag. Det lyder helt absurd,” siger Peter Dahl, ledende politiinspektør og beredskabschef i København Politi.

Claus Kristiansen har ikke ønsket at udtale sig om demonstrationen til TjekDet.

Efter at være vist tilbage til Rådhuspladsen spreder demonstranterne sig rundt i Københavns gader. I løbet af aftenen støder de flere gange sammen med politiet, der foretager i alt 18 anholdelser i København.

Ti for vold mod tjenestemand. Fire for fornærmelig tiltale. En enkelt for at fremkalde opløb med forsæt at øve eller true med vold. To for grov forstyrrelse af den offentlige orden og en sidste for at overtræde fyrværkeriloven, skriver Københavns Politi.

Men in Black fastholder i flere facebookopslag, at det hele tiden var planen, at demonstrationen skulle forløbe uden optøjer. Men på sociale medier tegner sig et billede af en gruppe mennesker, der ikke udtrykker sig fredeligt.

På Facebook løber rygtet, at civilklædte betjente skulle have startet urolighederne og have smidt kanonslag. Københavns Politi afviser.


Fred og fyrværkeri

Gruppen Men in Black er tilsyneladende en ny protestgruppe, der oprettede profiler på Facebook og Instagram i midten af december. På Facebook har gruppen på den korte tid fået flere end 14.000 følgere.

Medlemmerne er blandt andet utilfredse med epidemiloven og ghettoloven, og ifølge deres manifest er de frem for alt vrede på regeringen over de restriktioner, der er indført i forbindelse med coronapandemien.

“Vi har fået nok af at blive sat på sidelinjen, mens politikere og den store medicinalindustri skal tage røven på os alle sammen endnu engang. Det er nu, vi skal vise vores modstand mod et system, der er blevet så bundkorrupt, at det ikke længere tjener folkets interesser. Det er nu, vi skal vise, at vi har fået nok, inden de i ly af coronakrisen stripper os for endnu flere rettigheder,” står der.

Og det er altså gennem demonstrationer og deres "fredelige, men højlydte tilstedeværelse", at gruppen lufter sin utilfredshed.

På Instagram lægger gruppen en række aggressive videoer og billeder op.

En af videoerne er en reklamevideo for demonstrationen i lørdags. Den indledes med billeder af maskerede mænd, der marcherer med romerlys og fuckfingre, og i en enkelt videobid kaster en demonstrant en rund genstand.

Claus Kristensen har også selv reklameret for demonstrationerne på sin facebookside. I torsdags slog han et billede op fra en tidligere demonstration, hvortil han skriver:

“Jeg glæder mig til at se jer alle komme og kæmpe for jeres frihed, som var det jeres liv, med os alle.”

På Instagram linkes der til gruppens “kampsang” med titlen ‘Mette Ciao’ (Farvel, Mette Frederiksen, red.), som gruppen har produceret til lørdagens demonstration.

Nummeret baserer sig på den italienske, antifascistiske partisanersang 'Bella Ciao' fra 2. verdenskrig, hvis melodi også er hyppigt brugt i slagsange i fodboldmiljøet.

Sangen blev spillet adskillige gange til lørdagens demonstration, og dens tekst har en særdeles hård tone over for danske politikere:

“Ligeglad – vi tager kampen op. Om det ender med, vi går bankerot, for vi er mange nok og i samlet flok, får vi Christiansborg til at brænde op.”

I Men in Blacks musikvideo til nummeret 'Mette Ciao' er maskerede mænd er i kamp mod politiet.


Selvom gruppen mener at have et fredeligt sigte, har de nu produceret en musikvideo til sangen med billeder fra lørdagens demonstration, hvor demonstranter er i karambolage med politiet. Musikvideoen promoverer Claus Kristiansen fra sin facebookprofil.

To dage efter demonstrationen har Claus Kristiansen i en video forklaret, at Men in Black endda havde militærveteraner til at gå forrest i gruppen. Demonstranterne havde angiveligt også sikret sig at have sygeplejersker til stede til at tage sig af de sårede.

“Det var en kæmpe opgave. Jeg synes, at det kan man fandme godt være stolt af. Der var førstehjælpskasse med og saltvand med. Der var alt med,” siger Claus Kristiansen i videoen. 

Vi ville gerne have spurgt Claus Kristiansen, hvordan videoerne og billederne med fyrværkeri, politi og maskerede mænd skal inspirere til "fredelig tilstedeværelse". 

Vi ville også gerne have spurgt, hvorfor Men in Black fandt det nødvendigt at have veteraner og sygeplejerske blandt de demonstrerende, når nu der var tale om en fredelig demonstration.

Og vi ville også gerne have spurgt Claus Kristiansen, om det undrer ham, at demonstranterne havner i karambolage med politiet, når han har opfordret dem til at komme og kæmpe, som var det for livet.

Men Claus Kristiansen har altså ikke villet udtale sig til TjekDet.

En blandet gruppe

I deres manifest har gruppen ikke defineret et politisk standpunkt.

“Fuck højrefløjen, fuck venstrefløjen, vi er folket,” står der i bunden.

Indholdet af talerne til demonstrationen var også snarere bundet op på konspirationsteori end på ideologi. 

Gruppen har dog selv i en udtalelse dagen efter demonstrationen taget afstand fra de talere, der mener, at coronavirus ikke eksisterer.

“I går gav vi andre bevægelser tid til at få et ord indført på talerstolen, og dette har givet en del forvirring blandt mange. Vi ved, at vi har mediedækning til forskel for mange andre demonstrationer, og ville bruge muligheden, for at andre også kunne fremlægge deres utilfredshed ved denne demonstration. Dette vil ikke ske igen. Vi vil fremover kun bringe vores egen og nøje udvalgte dagsorden i vores fredelige demonstrationer,” skriver gruppen.

Men in Black oplyser hverken på Instagram eller Facebook, hvem deres medlemmer er, eller hvor mange de er. Det er derfor uvist, hvem der udover Claus Kristensen egentlig står bag demonstrationerne.

Heller ikke politiet kender meget til den nyopstartede protestgruppe.

“Vi ved, at der er nogle enkelte deltagere iblandt, der er fra hooliganmiljøet, men ellers har vi ikke et entydigt billede af, hvem de er. Det tyder på, at det er en ret blandet gruppe” siger Peter Dahl, ledende politiinspektør og beredskabschef i København Politi.

I skrivende stund er der ikke planlagt en ny demonstration med de sortklædte fra Men in Black.

Men ud fra videoen, Claus Kristensen lagde på sin facebookside mandag morgen, lader det til, at der er flere demonstrationer i vente:

“Det kommer ikke til at blive mindre vildt fremover,” siger han for eksempel.

Claus Kristensen har også allerede annonceret, at han er at finde blandt talerne til en demonstration på Christiansborgs Slotsplads lørdag den 16. januar

Den demonstration er arrangeret af partiet JFK 21, hvis formand Mads Palsvigs spreder stribevis af konspiratoriske påstande via sine konti på sociale medier.

Opdateret 29. aug 2022