Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Spreder desinformation: Russiske medier fordrejer statsministers tale om atomvåben på svensk grund

Indsigt 11. jan 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
Under en tale ved en svensk sikkerhedskonference den 8. januar sagde statsminister Ulf Kristersson, at det ikke kommer på tale at opstille atomvåben på svensk grund i fredstid. Men i russiske medier bliver han citeret for at have sagt det stik modsatte. Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Thomas Hedin
 

Sverige vil tillade placering af atomvåben i landet i fredstid. 

Sådan lyder overskriften i en række russiske medier, der henviser til en tale, som den svenske statsminister Ulf Kristersson har holdt på en sikkerhedskonference.

Men medierne citerer statsministeren for at sige det stik modsatte af, hvad han faktisk sagde. Han kalder historien for bevidst russisk desinformation.

Den opsigtsvækkende - men falske - nyhed kan blandt andet læses hos de russiske medier Gazeta, Lenta, News.ru og Kommersant. Det var dog tilsyneladende mediet RBC, der var først med nyheden, men som senere har bragt historien i overensstemmelse med sandheden efter henvendelse fra den svenske ambassade i Ruslands hovedstad Moskva.

I RBC’s artikel fremgår det nu, at historien er blevet rettet på grund af en oversættelsesfejl. De øvrige medier har ikke korrigeret deres artikler.

Advarer svenskerne mod russisk desinformation

På sikkerhedskonferencen Folk og Forsvar i den svenske by Sälen udelukkede statsminister Ulf Kristersson, at landets medlemskab af NATO vil betyde opstilling af atomvåben i fredstid på svensk grund.

På sin facebookside har statsministeren også knyttet en kommentar til de russiske artikler.

“Samtidig med at Rusland fører en fuldskala invasionskrig mod Ukraine, er Sverige, vores nabolande og resten af Europa truet af Ruslands hybride krigsførelse - og russisk desinformation. Forleden advarede Säpo (svensk efterretningstjeneste, red.) om mere og mere russisk spionage i Sverige. Nu spreder de russiske medier ren desinformation om, hvad jeg sagde i min tale i Sälen,” skriver Ulf Kristersson og fortsætter:

“Alle svenskere – både civile og alle i uniform – har nu en opgave, der er mere vigtig end nogensinde, nemlig at være på vagt over for sådan fejlinformation. Det har til formål at skabe splittelse og usikkerhed – både i Sverige og mellem Sverige og vores allierede,” skriver han i facebookopslaget.

Samtidigt som Ryssland bedriver ett fullskaligt invasionskrig mot Ukraina så hotas Sverige, våra grannländer och resten...

Slået op af Ulf KristerssonTirsdag den 10. januar 2023

Rusland ændrer krigsretorikken

Det var den norske tv-station TV 2, der var blandt de første til at opdage den falske nyhed i de russiske medier. Tv-stationen gjorde det svenske udenrigsministerium opmærksom på historien, som derefter tog kontakt til mediet RBC.

“Den svenske ambassade i Moskva har gjort RBC opmærksom på fejlcitatet. Statsminister Kristersson sagde i sin tale, at Sverige vil tilslutte sig NATO uden formelle forbehold. Han sagde også, at det ligesom de andre nordiske lande ikke er relevant at have atomvåben på vores eget territorium i fredstid,” siger talskvinde Nina Kefi fra det svenske udenrigsministerium til den norske tv-station.

Oberstløjtnant Geir Hågen Karlsen, der til daglig underviser i strategisk kommunikation på Forsvarets stabsskole i Norge, er ikke overrasket over, at russiske medier spreder desinformation om svensk atomvåbenpolitik. 

“Vi har set en drejning i retorikken fra, at den militære specialoperation handler om afnazificering af Ukraine, til at Vesten er i krig med Rusland,” siger han til TV 2.

Desinformationen har ikke alene til hensigt at skade Sverige, men også at skabe opbakning i den russiske befolkning til landets invasion af Ukraine og imødegå den stigende utilfredshed blandt russiske militærbloggere med de ringe militære resultater, hedder det videre i den norske artikel.

Opdateret 11. jan 2023