Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sverige vil nu gøre flerkoneri lovligt, hævder medie. Men faktisk forsøger den svenske regering at skærpe gammelt forbud mod flere koner

Faktatjek 20. apr 2021  -  5 min læsetid
Tjekdet
Foto: Pixabay
  • Den svenske regering vil med en ny lov gøre det muligt for indvandrermænd at have flere koner

  • Sådan skriver Den Korte Avis i en artikel, der har fået stor opmærksomhed, efter Dansk Folkepartis Martin Henriksen delte den på sin facebookprofil. Historien stammer fra det svenske medie Fria Tider

  • Men udlægningen af lovforslaget er helt misforstået. Med forslaget er der nemlig lagt op til en skærpelse af landets forbud mod udenlandske, polygame ægteskaber

  • Desuden har svensk lov længe indeholdt en mulighed for i særlige tilfælde at anerkende sådanne ægteskaber, der ellers er forbudte

  • Og den undtagelsesmulighed findes også i det nye lovforslag. Et ubetinget forbud kan nemlig få alvorlige negative konsekvenser for berørte parter og være i strid med menneskerettighedskonventionen, vurderer den svenske regering

Den svenske regering vil gøre det muligt for indvandrermænd at have flere koner. 

Sådan lyder det i en artikel fra Den Korte Avis, der henviser til det svenske medie Fria Tider.

Og nyheden har fået Martin Henriksen, der er medlem af Dansk Folkepartis Hovedbestyrelse og spidskandidat for partiet til kommunalvalget i Stevns kommune, til tasterne. 

“Den svenske regering åbner for barnebrude og flerkoneri af hensyn til islam og muslimske shariaregler,” skriver han på Facebook i et opslag, der i alt har fået mere end 2.500 kommentarer, reaktioner og delinger. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 

 

Historien om, at den svenske regering nu vil muliggøre flerkoneri, har særligt fået spredning efter DF-politikeren Martin Henriksen delte den på Facebook. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Historien fra Fria Tider bygger på et nyligt fremsat forslag fra den svenske regering med titlen “forbud mod anerkendelse af udenlandsk polygami (at være gift med flere samtidig, red.)” Selvom forslaget ikke umiddelbart lyder som en åben dør for flerkoneri, mener Fria Tider, at der ifølge forslaget skal kunne gøres undtagelser fra forbuddet ved særlige tilfælde.

Og det er altså den "ventil", den svenske regering nu ifølge Den Korte Avis og Fria Tider vil indføre.

Men læser man lovforslaget, viser det sig, at den såkaldte ventil har været at finde i svensk lovgivning, siden man i 2004 forbød anerkendelse af udenlandsk flerkoneri. Den svenske regering vurderer nemlig, at det kan stride mod Menneskerettighedskonventionen, hvis man fjernede ventilen.

Indføres ikke med nyt forslag

Polygame ægteskaber er ulovlige i Sverige. Landet har dog anerkendt sådanne ægteskaber, hvis de er indgået i lande, hvor polygami er lovligt, og hvor ingen af parterne havde relation til Sverige eller var underlagt tvang, da ægteskabet blev indgået.

Det nye forslag fra den svenske regering lægger op til en skærpelse, så man ikke længere anerkender polygame ægteskaber, hvor ingen af parterne havde tilknytning til Sverige. Ifølge lovforslaget kan der dog gøres undtagelser, hvis der foreligger særlige grunde.

Artiklen fortsætter under billedet.


Den Korte Avis henviser til denne artikel fra det svenske medie Fria Tider(Foto: Skærmbillede fra Fria Tiders hjemmeside)


Men denne mulighed for undtagelser, eller “ventil”, er ikke noget, der indføres med det nye lovforslag, lyder det fra Michael Bogdan, der er professor emeritus i international og komparativ privat- og procesret ved Lund Universitet i Sverige. 

“Det er rigtigt, at der indgår en ‘ventil’ i lovforslaget, men det er ikke nyt. Den har været der længe, og faktisk er formålet med forslaget blandt andet at indskrænke denne ventil,” siger han.

I lovforslaget kan man da også læse, at der, siden forbuddet mod anerkendelse af visse udenlandske ægteskaber blev indført i 2004, har været mulighed for at anerkende det pågældende ægteskab i undtagelsestilfælde.

Selvom den svenske regering lægger op til at beholde undtagelsesmuligheden, har et flertal i den svenske Riksdag tilkendegivet et ønske om at afskaffe ventilen med det nye lovforslag og dermed gøre forbuddet absolut.

Sikrer mod hårde konsekvenser

Muligheden for undtagelse skyldes, at man ikke kan foregribe alle situationer, der ville kunne opstå, hvis forbuddet var ubetinget, forklarer Margareta Brattström, der er professor i civilret herunder særligt familieret ved det svenske Uppsala Universitet. Det fremgår også af lovforslaget.

“Den såkaldte ventil skal anvendes, hvis konsekvenserne af ikke at anerkende for eksempel det andet ægteskab bliver for hårde for den, der pludselig ikke betragtes som gift. Det kan være, vedkommende ikke har ret til underhold fra den person, som denne hidtil har troet sig gift med, eller ikke har ret til bodeling, fordi der ikke er et ægteskab at opløse,” skriver Margareta Brattström til TjekDet.

Ifølge Michael Bogdan vil en afskaffelse af ventilen medføre risiko for, at loven er i modstrid med den europæiske menneskerettighedskonvention, der blandt andet sikrer retten til familieliv. Konventionen kræver desuden, at hver enkelt sag vurderes individuelt, påpeger han. Det samme fremgår også af begrundelsen for ventilen i lovforslaget. 

Taget ud af kontekst

Hvad skriver medierne?
"Regeringen mener, at det er “urimeligt at opretholde et ubetinget forbud mod anerkendelse” og vil derfor indføre en såkaldt “ventil”, der giver mulighed for undtagelser fra forbuddet." (Fria Tider og Den Korte Avis).

 

Hvad står der i lovforslaget?
"Siden forbuddet mod anerkendelse af visse udenlandske ægteskaber blev indført i 2004, har der været mulighed for i undtagelsestilfælde at kunne anerkende det pågældende ægteskab (1 kap. § 8 a stk. to i 1904-loven, den såkaldte ventil). Dette er bl.a. motiveret med det faktum, at situationer kan opstå, hvor det anses som urimeligt at opretholde et ubetinget forbud mod anerkendelse." (Oversat - original her).

Ingen ventil i Danmark

I forhold til menneskerettighederne er den svenske undtagelsesmulighed ikke strengt nødvendig, vurderer danske juraforskere. 

Derfor vil den Europæiske Menneskerettighedsdomstol næppe kritisere Danmark for ikke at have en lignende undtagelse. Flerkoneri nyder nemlig ikke nogen særlig beskyttelse, lyder det fra Ayo Næsborg-Andersen, der er lektor i international ret og forsker i blandt andet menneskerettigheder og EU-ret.

“Det mest korrekte ville nok være, at vi skrev det ind på samme måde som svenskerne. Men jeg har meget svært ved at se, at det skulle få nogen konsekvenser, at vi ikke gør det,” skriver hun i en mail til TjekDet.

Skulle det blive relevant, er det blot vigtigt, at vi kan vise, at vi faktisk har overvejet, om der skulle eller kunne gøres en undtagelse, forklarer hun.

Ayo Næsborg-Andersen bakkes op af Jens Elo Rytter, der er professor i international ret, menneskerettigheder og forfatningsret ved Københavns Universitet. 

“Jeg har svært ved at se tilfælde, hvor det i forhold til menneskerettighederne skulle være nødvendigt at anerkende flerkoneri etableret i udlandet,” skriver han i en mail til TjekDet. 

Han tvivler på, at der vil opstå tilfælde, hvor det menneskeretligt vil være nødvendigt for svenskerne at anvende ventilen. 

“Men svenskerne vil gerne holde muligheden åben,” skriver han.

Henriksen: Selv gamle tosserier skal diskuteres

TjekDet har spurgt Fria Tider og Den Korte Avis, hvorfor de skriver, at den svenske regering vil indføre ventilen med det nye lovforslag, når den allerede findes i svensk lov, og forslaget egentlig er en skærpelse af forbuddet mod udenlandske, polygame ægteskaber. 

Ingen af medierne har dog reageret på vores henvendelse.

Det har til gengæld Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

Har du læst det pågældende lovforslag?

"Nej, jeg har ikke læst lovforslaget. Jeg har læst artiklen i Den Korte Avis og nogle udtalelser fra nogle svenske politikere. Den ene er vist citeret i artiklen. Og så er der en person, som er bosiddende i Sverige, der har fortalt mig om det her," siger Martin Henriksen.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Martin Henriksen er tidligere medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og nu kommunalvalgskandidat i Stevns Kommune for samme parti. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det fremgår af lovforslaget, at "ventilen" har været i svensk lov i længere tid. Det er altså ikke noget, der bliver indført med det her lovforslag. Er det så ikke forkert, når du skriver, at den svenske regering åbner for flerkoneri? 

"Hvis det er tilfældet, jo, så er det forkert, når jeg beskriver det, som noget nyt. Men det er da interessant, at det åbenbart er noget, man har kunnet i flere år. Det kan være, jeg laver et opslag om, at det ikke er en ny omgang tosserier, svenskerne har gang i. Det, synes jeg, ikke gør det bedre."

Skal dine følgere ikke kunne forvente, at det, du skriver, er rigtigt? 

"Jo, man skal holde sig til sandheden. Men man skal ikke lade være med at diskutere tosserier bare fordi, de har stået på i længere tid. Så jeg synes stadig, opslaget har en vis relevans. Men fakta skal selvfølgelig være i orden."

Han har nu bragt denne rettelse i sit opslag: "Jeg er blevet gjort opmærksom på, at det faktisk ikke er nyt at flerkoneri er tilladt i Sverige. Jeg synes så ikke, at det gør sagen bedre. Tværtimod. Men det skal naturligvis fremgå her." Det fremgår ikke, at det nye forslag egentlig er et forbud mod udenlandske, polygame ægteskaber.  

Den Korte Avis har efter TjekDets henvendelse opdateret deres artikel, så det nu fremgår, at flerkoneri er ulovligt i Sverige, men at landet i mange år har anerkendt det, hvis ægteskaberne er indgået i lande, hvor det er tilladt. Mediet nævner ikke, at de udenlandske, polygame ægteskaber kun kan anerkendes, hvis ingen af parterne havde tilknytning til Sverige eller var underlagt tvang, da ægteskabet blev indgået. 

Det fremgår fortsat af artiklen, at den svenske regering med det nye forslag vil indføre en ventil, som muliggør flerkoneri, og forslaget er beskrevet som en "lempelse". 

Det svenske lovforslaget er sat til afstemning i Riksdagen den 26. maj.  

Opdateret 4. maj 2021