Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Partileder ført på afveje af kringlet sætning om unge kriminelle indvandrere

Faktatjek 22. sep 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Mere end en gang har Frie Grønne-leder Sikandar Siddique sagt, at indvandrerdrenge reelt ikke er mere kriminelle end drenge med dansk baggrund. Men er der hold i påstanden? Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
  • Unge med indvandrerbaggrund er ikke mere kriminelle end unge med dansk baggrund, hvis man tager højde for socioøkonomiske forhold. Det siger Sikandar Siddique, partileder for Frie Grønne

  • Men den påstand er ikke korrekt, siger kriminalitetsforskere

  • Selv når man tager højde for socioøkonomiske forhold, er unge med indvandrerbaggrund en smule mere kriminelle

Unge med indvandrerbaggrund er reelt ikke mere kriminelle end etnisk danske unge.

Sådan lyder det fra Sikandar Siddique, partiformand for det nye parti Frie Grønne, i radioprogrammet Ugens gæst på P1 og i DR2-programmet Debatten

For selv om unge med indvandrerbaggrund er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikker, så forsvinder forskellen helt, hvis man tager højde for såkaldte socioøkonomiske forhold, hævder partilederen i programmerne.

Men Sikandar Siddique har ikke helt ret. Selv når der bliver taget højde for de unges baggrund, er unge med indvandrerbaggrund nemlig en smule mere kriminelle end etnisk danske unge.

Det siger kriminalitetsforskere, som TjekDet har talt med.

Sikandar Siddiques påstand har rod i en kronik i Dagbladet Information, som henviser til en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd.

Og i den rapport findes en ret så kringlet sætning om indvandrerkriminalitet, der kan være kilde til forvirringen. 

Hvad betyder socioøkonomi?

Med begrebet socioøkonomiske forhold henviser man til, hvilken social og økonomisk baggrund de unge kriminelle har.

 

Særligt har forældrenes uddannelse og indtægt betydning for, om deres børn bliver kriminelle.

 

En dreng, der vokser op i en familie, hvor forældrene har kort uddannelse og lav indtægt, har større risiko for at blive kriminel end en dreng med forældre med lang uddannelse og høj indtægt.

 

Da indvandrerfamilier generelt har en lavere socioøkonomisk status, sørger forskere for at tage højde for netop de forhold, når de sammenligner unge med indvandrerbaggrund med unge med dansk baggrund.

Snørklet formulering

I Debatten på DR2 17. september siger Sikandar Siddique:

“Information skriver klart og tydeligt, at hvis du tager de sociale og økonomiske faktorer med, så er minoritetsdanskere ikke mere kriminelle end etniske danskere.”

Kronikken i Information har overskriften “Stol ikke på de tal, der får minoritetsetniske unge til at fremstå langt mere kriminelle”. Og her indgår en sætning, der kunne lyde hen ad, hvad Sikandar Siddique siger i både radio og tv:

“Unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle sammenlignet med andre unge i Danmark, når man kontrollerer for relevante sociale og økonomiske forhold,” står der i kronikken.

Men den formulering er blevet ændret, efter TjekDet har henvendt sig til forfatteren bag kronikken Daniel Juhász Vigild, der læser datadesign og optimering på DTU. 

Nu stemmer formuleringen overens med den rapport fra Det Kriminalpræventive Råd, som kronikken henviser til. Rapporten handler om kriminalitet blandt etniske minoriteter, og i rapportens sammendrag står:

“Unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle end andre sammenlignelige unge i Danmark.” 

Sætningen i rapporten er noget knudret. Men den betyder overordnet, at kriminelle med indvandrerbaggrund ikke er superkriminelle i forhold til kriminelle unge med dansk baggrund. 

Hvis man tager en ung person med indvandrerbaggrund, der har en dom, så begår han i gennemsnit omtrent lige så meget kriminalitet som en ung etnisk dansker, der har en dom. Det siger Sune Qvortrup Jensen, der er lektor på Aalborg Universitet og medforfatter til rapporten, der kigger på domme hos både etniske minoriteter og personer med etnisk dansk baggrund.

Det når Det Kriminalpræventive Råd frem til i sin rapport

Når man sammenligner kriminelle minoritetsunge med kriminelle unge med dansk baggrund, så er der ikke nævneværdig forskel på, hvor meget kriminalitet de to grupper af kriminelle begår.

 

Kigger man derimod på alle minoritetsunge - og ikke kun de kriminelle - så er der flere af dem, der har fået en dom, i forhold til unge med dansk baggrund - selv når forskerne har taget højde for socioøkonomi.

 

Problemet er, at de to pointer bliver blandet sammen i Information, så Sikandar Siddique i sidste ende fejlagtigt får sagt, at unge med indvandrerbaggrund generelt er lige så kriminelle som unge med dansk baggrund. 

En smule mere kriminelle

Sætningen betyder derimod ikke, at minoritetsunge generelt ikke er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikker.

"Sikandar Siddique har ikke ret. Når vi ser på unge med de samme sociale kendetegn, så falder overrepræsentationen blandt minoriteter ganske betragteligt. Men det ser stadig ud til, at minoritetsunge er en smule mere kriminelle end danske unge. Det er bare svært at sige, hvor meget det er,” siger Sune Qvortrup Jensen. 

Også Lars Højsgaard Andersen, der forsker i kriminalitet for Rockwool Fondens Forskningsenhed, siger, at Sikandar Siddiques udlægning ikke stemmer med forskernes viden.

“Sammenligner vi for eksempel 19-årige drenge med dansk baggrund med dem med indvandrerforældre, så ser vi en forskel, selv når der er taget højde for socioøkonomisk baggrund.”

Artiklen fortsætter under billedet


​​​​​​​

 

Efter TjekDets henvendelse til kronikøren har Information præciseret formuleringen i kronikken. (Foto: Skærmbillede)


Kan ikke tage højde for alt

Daniel Juhász Vigild, kronikøren i Information, mener, at der er flere grunde til, at man ikke bør stole på kriminalitetsstatistikker, der udnævner minoritetsunge som mere kriminelle.

For eksempel skulle politiet angiveligt være mere opmærksomme på sociale boligområder i de større byer, hvor kriminelle minoritetsunge især bor. 

Derfor bliver minoritetsunge nemmere snuppet for kriminalitet end etnisk danske unge, der begår kriminalitet på en affolket landevej, hvor landbetjenten kun sjældent kommer forbi, mener Daniel Juhász Vigild. 

Den forskel kan de socioøkonomiske forhold ikke måle eller tage højde for. Og det er med til at skævvride statistikken, så minoritetsunge ser mere kriminelle ud, end de måske i virkeligheden er, lyder argumentet i kronikken.

Sune Qvortrup Jensen medgiver, at han og medforfatterne til rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd ikke har mulighed for at justere tallene for flere ting, der godt kunne tænkes at påvirke statistikken.

"Men omvendt kan det jo også være sådan, at mange minoriteter i udsatte boligområder ikke er lige så villige til at tale med politiet. Dermed kan der være mere kriminalitet i udsatte boligområder, der ikke bliver opdaget, end der er andre steder,” siger Sune Qvortrup Jensen.

Lars Højsgaard Andersen siger også, at kronikken i Information har ret i, at der er flere vigtige ting, som forskerne ikke kan måle. Særligt peger han på, at traumer hos indvandrerforældre kan have betydning for måden, de opdrager børn på.

“Opdragelse er ifølge kriminologisk teori utrolig vigtigt for at forstå risikoen for, at folk begår kriminalitet. Men hvad stiller vi op med en dreng med somaliske forældre, der er flygtet fra en voldsom borgerkrig? Vi har ikke særlig mange krigstraumatiserede danske familier at sammenligne dem med,” siger han.

Partileder indrømmer fejl

Sikandar Siddique siger til TjekDet, at der er sket en misforståelse, da han har sat lid til den oprindelige formulering i kronikken i Information.

Han medgiver, at der er en overrepræsentation blandt unge med indvandrerbaggrund i kriminalitetsstatistikken, selv når der er taget højde for socioøkonomi.

"Hvis der står det i rapporten, så er det det, forskningen viser, og så vil jeg på ingen måde bestride det. Der er en mindre forskel, end den vi taler om i den offentlige debat, men der er en lille overrepræsentation (blandt unge med indvandrerbaggrund, red.), og det tager jeg selvfølgelig til efterretning," siger Sikandar Siddique.

Frie Grønne-lederen forestiller sig dog - ligesom kronikøren i Information - at flere ting skævvrider statistikken.

"Der er så store mørketal. Vi må få mere forskning på området. For der er ingen tvivl om, at når der er et helt særligt fokus fra politikere og politiet på minoritetsunge, så vil de selvføgelig bonne ud i statistikkerne," siger Sikandar Siddique.

Forskerne bag rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd overvejer, om de vil ændre i formuleringen i rapporten for at undgå misforståelser fremover. Men de har ikke truffet en beslutning inden artiklens deadline.

Opdateret 24. sep 2020