Falsk information kan serveres på flere måder

Denne kategori er, hvad vi i “gamle dage” ville kalde en vaskeægte 'falsk nyhed' eller 'fake news'. I denne kategori finder vi en nyhed eller påstand, der er fup og det pure opspind. Typisk er der tale om desinformation med det politiske formål at skade nogen - det kan være et land, en person eller en organisation. Lad os se på to eksempler.

En falsk nyhed om danske bordeller for dyresex cirkulerede i august 2017 i Rusland, Hviderusland og Georgien. Formålet var at vise et Europa - og ikke mindst et Danmark - i moralsk forfald. 

Det lille russiske medie Kolokol Rossii kunne dengang fortælle, at danske myndigheder havde givet tilladelse til åbningen af et dyrebordel i København. Artiklen var illustreret med en hund klædt ud som en kvindelig prostitueret.

Tjekdet
Foto: Det russiske medie Kolokol Rossii.

Artiklen kunne også citere den tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S), der dog i artiklen kaldes Vlad Jørgensen, for at sige, at "sex med dyr er en borgerret beskyttet af den danske forfatning". Men der var selvfølgelig tale om 'fake news'.

For det første var der ikke ved at blive åbnet dyrebordeller i Danmark. Og for det andet har sex mellem mennesker og dyr faktisk været forbudt i Danmark siden 2015.

Henriette var også 'fake news'

Her et nyere eksempel, hvor et opslag på Facebook berettede om Henriette, der ikke ville bære mundbind i Føtex. Derfor fik hun en hårdhændet behandling af butikkens vagter, lød det i et opslag.

Men billederne i opslaget viser ikke 'en dansk' Henriette, men derimod to britiske kvinder, der hedder Lauren og Josie. De er faktisk begge tidligere blevet udsat for overfald, den ene i 2018, den anden i august 2019 - altså længe før krav om mundbind i danske dagligvarebutikker blev en del af hverdagen.




TjekDet spurgte Salling Group, der driver Føtex-butikkerne, hvornår optrinnet skulle have fundet sted. Men fødevarekæden kunne slet ikke genkende historien.

TjekDet prøvede at få en kommentar fra personen eller personerne bag opslaget, men vi fik ikke noget svar. Umiddelbart efter TjekDets henvendelse blev opslaget til gengæld slettet.

Vi ved derfor ikke, hvad formålet egentlig var med den falske nyhed. Det kan have været et forsøg på at påvirke den politiske debat om mundbind. Men det kan også have været et forsøg på at oprette en facebookside og lokke danske brugere til at følge siden.

Når tilstrækkelig mange "synes godt om" siden, kan svindlere nemlig videresælge facebooksiden og give den et nyt navn. Herefter kan siden bruges til at sprede reklamer, som svindlerne så kan tjene penge på, fordi de mange følgere ville blive præsenteret for reklamerne. 

<< Forrige side   Næste side >>

 

Side 7 af 10