Falsk information kan serveres på flere måder

Misinformation af typen “falsk sammenhæng” er kendetegnet ved at kombinere forskellige typer af indhold for at tiltrække størst mulig opmærksomhed. Det er for eksempel her, vi finder de såkaldte clickbait-medier, hvor en overskrift lover mere, end den kan holde. 

Her er et af de mere underholdende eksempler. Det er fra et opslag, der fik stor viral opmærksomhed på Facebook, hvor der blev advaret mod Grønlandshajer i Danmark.

Kiggede man i opslagets kommentarspor, var der mange bekymrede danskere, der opfordrede til at være på vagt, hvis man bevægede sig en tur ud på stranden.

Bag advarslen stod facebooksiden med navnet Dansk Kystalarm.

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook

Men en forsker slog fast, at Grønlandshajer lever på de nordlige breddegrader mellem 200 og 600 meter under vandoverfladen. Derfor vil man ikke finde den type hajer i danske farvande.

Det viste sig da også meget hurtigt, at opslaget ikke ledte videre til noget som helst om hajer. Det var bare lokkemad. Klikkede man sig videre, åbenbarede sig en helt anden 'virkelighed'. Man landede i en webbutik, hvor man kunne købe forskellige typer af bluser, t-shirts og andet tøj - alt sammen med edderkoppemotiver.

<< Forrige side   Næste side >>

 

Side 8 af 10