Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er flystriber et bevidst forsøg på at forgifte jordens mennesker, dyr og planter?

Undervisning 24. okt 2021  -  1 min læsetid
Tjekdet
Foto: Foto: Pexels/Pixabay | Redigering: Nathalie Damgaard Frisch

I tredje afsnit af Digital Detektiv skal du høre om det, man vist godt kan kalde en gammel traver i konspiratoriske kredse - nemlig teorien om såkaldte chemtrails.

Teorien om går på, at de hvide striber, man nogle gange kan se bag fly på himlen, i virkeligheden består af kemikalier, som forgifter planetens mennesker, dyr og planter, og at de etablerede medier og myndighederne dækker over, at den gruopvækkende kendsgerning.

Tjekdet
Andreas Søndergaard Petersen er journalist og faktatjekker hos TjekDet. I podcastserien Digital Detektiv følger vi hans jagt efter sandheden, når han i hvert afsnit kaster over en ny påstand, der deles og spredes på internettet. Foto: Foto: TjekDet

Påstanden om giftige flystriber er en sejlivet en af slagsen, der deles og omtales igen og igen på sociale medier. Og nu er Andreas faldet over et dansk facebookopslag om chemtrails, der er blevet delt rigtig mange gange.

Opslaget består af en masse billeder, der ifølge brugeren bag skulle være bevis på, at teorien om chemtrails faktisk holder stik.

Men kan det passe? Og hvad er det egentlig, der gør, at sådan en påstand bliver ved med at florere på nettet?

I sin jagt på svar kommer Andreas både forbi den tyske kansler Angela Merkel og en intern joke mellem piloter.

Lyt til tredje afsnit af Digital Detektiv her eller hos din foretrukne podcast-tjeneste.

Listen to "Mærkelige skyfænomener" on Spreaker.

 

 

Digital Detektiv er en podcastserie i syv afsnit. Serien er en del af projektet Stop. Tænk. Tjek det - en national indsats mod misinformation, desinformation og malinformation. Bag indsatsen står faktatjekmediet TjekDet, Medierådet for Børn og Unge, Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation samt FALS - Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Indsatsen omfatter også en videokampagne og et undervisningsmateriale. Indsatsen er blevet til med støtte fra Kulturministeriets Demokratipulje. Læs mere om indsatsen på tjekdet.dk/stop.