Al-Quds Hospital

Artikel 29. feb 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Mohammed Saber/EPA/Ritzau Scanpix. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Gaza i billeder

Den 12. november 2023 kunne den palæstinensiske gren af Røde Halvmåne - en søsterorganisation til Røde Kors - berette, at det næststørste hospital i Gaza City, Al-Quds Hospital, var nødt til at stoppe alle operationer på grund af mangel på brændstof.

Forud for det - i løbet af oktober - lød der, ifølge Røde Halvmåne, flere opfordringer fra israelsk side om at evakuere hospitalet. Den 29. oktober meldte Røde Halvmåne samtidig om ildkamp 50 meter fra hospitalet

Hver gang forklarede organisationen, at det ikke var en mulighed at evakuere patienter, der var under behandling, uden at bringe deres liv yderligere i fare. På X udsendte Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekretær i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), samme budskab.  

Men to dage efter, at Røde Halvmåne erklærede mangel på brændstof, skete evakueringen så

Israel begrunder deres aktivitet i området omkring Al-Quds Hospital med, at Hamas angiveligt er aktive netop der. Blandt andet har det israelske militær, IDF, sprængt en bygning i luften nær hospitalet, fordi den ifølge dem blev brugt af Hamas som våbendepot. 

Hamas har ikke bekræftet den påstand, og det har heller ikke været muligt for os at verificere det.

Vi har til gengæld været i stand til at afdække, hvordan kampene mellem Israel og Hamas har efterladt Al-Quds Hospital og kvarteret omkring det. 

På nedenstående kort har vi sammenholdt to satellitbilleder af området fra henholdsvis 8. oktober 2023 og 10. januar 2024.

Som man kan se, er mange bygninger beskadigede, og en del lige under og til venstre for hospitalet er helt jævnet med jorden. 

For at give et grundigere indblik i, hvad der er sket ved Al-Quds Hospital, har vi samtidig fundet videoer på sociale medier, som viser nogle af de eksplosioner og angreb, der er skyld i ødelæggelserne, der ses på satellitbilledet. 

Ved punkt 1 kan man se en video, der blev delt på X den 18. oktober 2023 og viser to eksplosioner tæt på Al-Quds Hospital. Det ved vi, fordi vi har geoverificeret optagelsen til at være filmet fra hospitalet.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Punkt 2 er ligeledes en video, vi har geoverificeret til at være filmet fra hospitalet. Det er palæstinensisk Røde Halvmåne, der har delt den på X den 18. oktober, og i starten ser man eksplosioner tæt på hospitalet, hvorefter personen, der filmer, løber indenfor på hospitalet 

Vi har også fundet videoer fra området, som IDF selv har delt. Punkt 3 er et opslag på X fra den 7. november, hvor første video viser bombningen af en bygning, vi har geoverificeret til at være lige ved 3-tallet på satellitbilledet. 

I opslaget kan man læse, at IDF er gået efter bygningen, fordi den er en del af en Hamas-højborg, som israelerne derefter tog kontrol over. Det har ikke været muligt for os at be- eller afkræfte den påstand. 

Punkt 4 viser sprængningen af en bygning, der ligger i en boligblok lige rundt om hjørnet fra hospitalet. IDF skriver i opslaget, at bygningen blev brugt af Hamas som “militært efterretningskontor”. Igen har det ikke været muligt for os at verificere påstanden, og Hamas har ikke selv bekræftet det.

Opdateret 29. feb 2024

Vil du vide mere?