Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Om projektet: Hvem står bag, og hvad går det ud på?

Artikel 28. sep 2021  -  1 min læsetid
Tjekdet

Stop. Tænk. Tjek det er en national indsats mod misinformation, desinformation og malinformation - eller det, mange måske kender som 'fake news.'

Bag projektet står faktatjekmediet TjekDet, Medierådet for Børn og Unge, Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation og FALS - Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Projektet er desuden blevet til med støtte fra Kulturministeriets Demokratipulje.

Indsatsen er målrette unge i alderen 14-29 år. Den er tosporet og består både af en national kampagne og et uddannelsesforløb tiltænkt elever i udskolingen og gymnasiet. Som led i indsatsen udgives både en række videoer, podcastserien Digital Detektiv og undervisningsmateriale. Projektets videoer er produceret i samarbejde med R/OXY v. OXYMORON.

Formålet er at udbrede viden om misinformation, desinformation og malinformation og mekanismerne, der ligger bag spredningen falske informationer og hadtale. Indsatsen skal tilvejebringe redskaber, der gør det muligt at skelne mellem forskellige former for falske oplysninger, gennemskue mekanismerne bag og faktatjekke informationer i forskellige afskygninger. Ultimativt skal indsatsen underbygge den konstruktive demokratiske samtale ved at medvirke til at sikre, at den bygger på korrekte oplysninger og foregår i en god tone.

Løbende udgivelser

Indsatsen omfatter en række informationsvideoer, podcastserien Digital Detektiv og et undervisningsforløb. Indsatsen lanceres i slutningen af oktober, og indholdet udgives løbende op til kommunalvalget den 16. november 2021. Undervisningsmaterialet udgives i midten af november. Alt indhold kan løbende findes på tjekdet.dk/stop, hvor du kan få det fulde overblik over indsatsen og dens budskaber.

Vil du løbende opdateres om nye udgivelser, kan du tilmelde dig TjekDets nyhedsbrev her.

Null

Opdateret 29. sep 2023