Khan Younis

Artikel 29. feb 2024  -  6 min læsetid
Tjekdet
Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Gaza i billeder

Da krigen mellem Hamas og Israel brød ud den 7. oktober 2023, så mange palæstinensere i det nordlige Gaza mod byen Khan Younis. Og med god grund.

Byen, som før krigen husede omkring 400.000 mennesker, ligger i det sydligste Gaza, lige nord for grænsebyen Rafah, og det var her, det israelske militær, IDF, opfordrede palæstinenserne til at flygte hen, da Israel begyndte bombardementerne i Nordgaza og Gaza City som reaktion på Hamas’ terrorangreb 7. oktober.

Men det viste sig ikke at være så trygt, som palæstinenserne var stillet i udsigt. Også i Khan Younis er der faldet bomber stort set siden krigens begyndelse, og tidligt i december rykkede IDF ind i byen som en del af deres landinvasion.   

Den 10. december 2023 nævnte Daniel Hagari, talsperson for IDF, i en pressebriefing Khan Yunis som en af Hamas’ højborge, hvor der foregår “hårde og svære kampe”. Og den 12. december kunne mediet The Washington Post berette, at israelske tropper og kampvogne var rykket ind i Khan Younis i løbet af weekenden.

Siden da er kampene i byen kun taget til, og i januar og februar 2024 har Khan Younis været et af de steder i Gazastriben med den mest intensive israelske aktivitet. Særligt fordi israelerne længe har ment, at byen huser Hamas-lederen Yahya Sinwar og et af organisationens store tunnelsystemer.

I løbet af januar og februar delte IDF flere gange billed- og videodokumentation for, at de havde fundet lange tunnelsystemer under Khan Younis. Og den 13. februar koblede de dem til Yahya Sinwar. 

På en pressebriefing fortalte Daniel Hagari fra IDF nemlig, at de havde fundet en overvågningsvideo i en af tunnellerne fra 10. oktober 2023, som viser Hamas-lederen Yahya Sinwar flygte sammen med sin familie. Det har ikke været muligt for os at verificere den påstand. Og det samme gælder al IDF’s billed- og videodokumentation af tunnelsystemet.

Men vi har gjort noget andet. Det er ikke muligt for os - eller andre udenlandske medier - at få fri adgang til Khan Younis, så vi har i stedet gjort brug af opdaterede satellitbilleder. Gennem dem kan vi dokumentere, hvordan kampene i Khan Younis har påvirket landskabet.

Ødelæggelserne er så omfattende, at vi har udvalgt fem forskellige steder i byen, der samtidig er relevante for kamphandlingerne.

Første sted er i det centrale Khan Younis. Nedenfor har vi sammenholdt to satellitbilleder af samme område fra henholdsvis 12. maj 2023 - altså før den nuværende krig - og 7. februar 2024. Med en slider kan du se, hvordan landskabet har ændret sig.

Som man kan se på satellitbilledet fra 7. februar, er der store ødelæggelser flere steder i området, og nogle bygninger er helt væk. 

Vi har desuden fundet og geoverificeret billeder og videoer fra landjorden delt på sociale medier, som enten viser angreb på bygningerne i området eller de efterfølgende ødelæggelser. 

På kortet nedenfor, kan du se, hvor vi har verificeret dem til at finde sted. Ved at trykke på punkterne finder du et link til video- eller billedmaterialet. 

Punkt 1 er ved Martyrernes Moske, som vi har markeret på billedet. Her kan du se en video delt på Facebook den 7. februar af en israelsk soldat, der viser sprængningen af moskeen.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Videoen, du kan se ved at trykke på punkt 2, er delt på X den 18. december af Al Jazeera og viser ødelagte bygninger. Den giver et mere detaljeret indtryk af resultatet af bombningerne i byen end billederne oppefra.

Det næste sted i Khan Younis, vi har undersøgt nærmere, er også i den centrale del af byen, men lidt mod nordvest. 

Nedenfor kan man se to satellitbilleder holdt op mod hinanden. Billederne er igen fra henholdsvis  den 12. maj 2023 og 7. februar.

Her ser vi igen ødelagte bygninger flere steder - særligt oppe i venstre hjørne. 

Nedenfor har vi identificeret nogle videoer fra området og geoverificeret dem. Her har punkt 3, 4 og 6 det til fælles, at det er droneoptagelser, som IDF selv har delt på X i slutningen af januar og begyndelsen af februar.

Videoen ved punkt 3 viser flere bombeangreb. På billedet har vi markeret det angreb, som finder sted 17 sekunder inde i videoen.. Det samme gør sig gældende ved punkt 4, hvor det er bombningen fra 00:36-00:44 i videoen, vi har geoverificeret.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

I videoen ved punkt 6 ser man syv sekunder inde i videoen den moske, vi har markeret på billedet, blive bombet, fordi den ifølge IDF er en del af Hamas’ infrastruktur i byen. Det har dog ikke været muligt for os at be- eller afkræfte IDF’s oplysninger.

Punkt 5 er en video delt af den palæstinensiske journalist Amr Tabash på Instagram den 4. januar 2024. Her ser man flere beskadigede bygninger og et hus, der er helt jævnet med jorden.

Nedenfor her har vi det tredje før/efter-billede, denne gang i det vestlige Khan Younis.

Det er primært nederst i satellitbilledet, at man fra oven kan se ødelæggelserne i landskabet efter bombeangreb. 

Men ved punkt 7, som vi har markeret nedenfor, viser en video, at der også er omfattende ødelæggelser længere oppe i området, selvom det ikke er helt tydeligt på satellitbilledet. Videoen, der blev delt på X den 12. januar 2024 af Al Jazeera, er optaget på gadeplan og viser folk samlet om, hvad der ligner et bombekrater. Derudover ser man omfattende skader på bygningerne omkring.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Lidt længere nede i billedet, ved punkt 8, er ødelæggelserne heller ikke lette at se fra oven. Men igen viser en video, at der er sket ødelæggelser under krigen. Her ser man dog ikke ødelæggelserne tæt på som ved punkt 7. Det er i stedet en stor, mørk røgsky som følge af et bombeangreb.

Videoen blev delt på X af en journalist for Al Jazeera den 26. oktober 2023. Den vidner samtidig om, at der allerede dengang var angreb i Khan Younis.

Punkt 9 er i den del af området, hvor ødelæggelserne er tydeligst. Her kan du se en video, som IDF selv har delt i en pressemeddelelse, ligeledes den 26. oktober 2023. Det er et otte sekunder langt klip, hvor man ser luftangrebet på en bygning, som ifølge IDF husede Shadi Barud, vicechef for Hamas’ efterretningstjeneste. 

Nedenfor, ved det fjerde før/efter-billede fra 12. maj 2023 og 7. februar 2024, ser vi nærmere på den store gravplads i Khan Younis, der har været meget omtalt.

Ifølge IDF er en del af Hamas’ tunnelsystem i Khan Younis nemlig under gravpladsen. I en pressemeddelelse den 29. januar 2024 delte IDF en video, hvor man angiveligt ser indgangen til tunnelen lige uden for gravpladsen og derefter en indgang inde på gravpladsen.

Det er ikke muligt for os at verificere Israels påstand. Men videoen illustrerer det samme som satellitbilledet fra den 7. februar; nemlig at store dele af gravpladsen er ødelagt. Formentlig i det israelske militærs søgen efter tunnelen.

På billedet nedenfor har vi markeret to steder på gravpladsen, hvor vi har geoverificeret videoer, der også fra landjorden viser, hvordan der ser ud i dag.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Punkt 10 er en video delt af mediet Quds News Network på X den 17. januar, hvor en journalist bevæger sig rundt på gravpladsen. Imens fortæller han, at maskiner dagen forinden gravede i området i tre timer. Han beskriver området som skræmmende og tilføjer, at man kan høre skud, men ikke hvorfra. Til sidst i videoen lyder der også skud i baggrunden.

Punkt 11 er en video delt på Telegram den 17. januar 2024 af journalisten Muthana Al-Najar, som også viser gravpladsen frem. I teksten til videoen står der, at israelske besættelseskøretøjer graver op i gravstederne. Til sidst i filmen beder en mand journalisten om at dreje kameraet over, hvor man kan se opgravede lig. Videoen stopper dog, inden man ser lig i klippet. 

Nedenfor har vi det femte og sidste før/efter-billede fra Khan Younis. Igen to satellitbilleder fra henholdsvis 12. maj 2023 og 7. februar.

Her ses et boligkompleks i udkanten af Khan Younis mod nordvest, der blev udsat for bombardement sidste år. Det er svært at sige præcis hvornår, men det er under den nuværende krig, og videoen af angrebet blev delt på Facebook den 2. december. 

Videoen, hvor bomberne falder, kan man se ved at trykke på punkt 12 på billedet nedenfor. I dette tilfælde er det primært videoen, der afslører, at boligkomplekset har været udsat for et bombardement. Det er ikke tydeligt på selve satellitbilledet. 

Det skyldes, at de ramte bygninger ikke blev jævnet med jorden ved angrebet. Som man kan se i videoen ved punkt 13, der blev delt på X den 2. december af Quds News Network, så står de ramte bygninger endnu. Satellitbilledet fra 7. februar afslører dog en ændring i konturerne ved de bygninger, man ser blive ramt.

Videoen set fra jorden er et eksempel på, at ikke alle ødelæggelser er tydelige fra et satellitperspektiv.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Opdateret 29. feb 2024

Vil du vide mere?