Rimal

Artikel 20. feb 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Gaza i billeder

Rimal er ikke bare et kvarter i Gaza City med højhuse og højkultur, hvor den rigeste del af befolkningen bor, det er også blevet forvandlet til en “bastion for terrorister med kommandocentraler, hvorfra højtstående medlemmer af Hamas planlægger angreb på Israel”. 

I hvert fald hvis man skal tro det israelske militær, IDF, som fremlagde påstanden i en pressemeddelelse den 13. oktober 2023. En pressemeddelelse, de brugte som argument for deres angreb i området Rimal. 

Allerede i de første dage af den verserende krig mellem Hamas og Israel blev Rimal ramt af omfattende bombardementer. Den 10. oktober berettede borgere i kvarteret om luftangreb, og IDF selv sagde, at de havde ramt flere hundrede mål i Rimal - blandt andet nogle af de bygninger, der tilhører de Hamas-styrede ministerier.  

Vi har undersøgt, hvilke spor Israels fokus på Rimal har sat i kvarterets gader og bygninger. Det har vi gjort ved at holde satellitbilleder fra en del af Rimal fra henholdsvis 8. oktober 2023 og 7. januar 2024 op over for hinanden. Og man kan se resultatet på billedet nedenfor.

Satellitbilledet fra den 7. januar viser, at selvom de fleste huse stadig står, så er mange af dem påvirkede af bombardementer og andre angreb i perioden mellem de to satellitbilleder, mens en hel del også er helt jævnet med jorden. 

Vi har blandt andet valgt dette område, fordi vi har fundet og geoverificeret videoer, der viser eksempler på angreb og ødelæggelserne deraf.

Den første video er ved punkt 1, der er placeret i det mest ødelagte område i denne del af Rimal. Og videoen, der er IDF’s egen optagelse, viser hvorfor. Den blev udgivet 27. december 2023, og her ser man sprængningen af, hvad IDF påstod var et tunnelsystem under Rantisi Hospital.

IDF’s talsperson, Daniel Hagari, udtalte i november 2023, at Hamas har gemt gidsler under Rantisi Hospital. Hverken det, eller at der var et tunnelsystem under hospitalet, har Hamas bekræftet, og det har ikke været muligt for os at verificere påstandene.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Den første video i det opslag, man kan klikke sig ind på ved punkt 2, viser et missilangreb på en bygning. Videoen blev delt tilbage i slutningen af oktober, og vi har geolokaliseret til at være optaget der, hvor punkt 2 er placeret. 

Ved punkt 3 er vi i krigens allerførste døgn. Videoen er delt på beskedtjenesten Telegram den 8. oktober og viser en flere etager høj bygning ligge i ruiner efter et israelsk angreb.

Opdateret 29. feb 2024

Vil du vide mere?