Shejaiya

Artikel 29. feb 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Idf/Ritzau Scanpix. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Gaza i billeder

Lidt mere end to måneder inde i den aktuelle krig mellem Israel og Hamas kunne det israelske militær, IDF, den 21. december 2023 meddele, at de havde taget fuld kontrol over området Shejaiya i den østlige del af Gaza City nær grænsen til Israel.

Lige siden krigens begyndelse er der faldet bomber i Shejaiya. Den 8. oktober skrev det israelske luftvåben i et opslag på X - med en tilhørende video af bombardementer - at de havde angrebet omkring 150 mål, fordi Shejaiya ifølge Israel er en såkaldt “terrorrede for Hamas”. 

Det har ikke været muligt for os at verificere den påstand, og Hamas har ikke selv kommenteret på anklagen. 

Vi kan dog verificere, at de israelske angreb har forandret landskabet i dele af Shejaiya. Det ses tydeligt på før/efter-billedet nedenfor med satellitbilleder fra henholdsvis starten af krigen og den 10. januar 2024.

Før-billedet er fra 15. oktober og dermed efter de israelske angreb den 8. oktober. Vi har valgt det som før-billede, da vi ikke kan fremskaffe et satellitbillede i god kvalitet af det område fra lige inden krigens begyndelse. Men slideren illustrerer, at der fra før-billedet den 15. oktober til efter-billedet den 10. januar er sket flere ødelæggelser. 

Det tog særligt til i december måned, hvor IDF altså hævdede at have kontrol over Shejaiya. 

På satellit-kortet nedenfor har vi udvalgt en række punkter i det område, som vi kan sammenholde med en række videoer, hvis ægthed vi har verificeret, og som stammer fra netop de steder på kortet. Videoerne illustrerer de omfattende ødelæggelser, kampe og eksplosioner på kortet. 

Ved punkt 1 kan du se en video fra 20. december 2023 - altså dagen inden, at IDF erklærer kontrol over området - der viser omfanget af ødelæggelser i den del af Shejaiya, hvor punkt 1 er placeret på kortet. Det har vi verificeret ved at sammenholde bygninger i videoen med satellitbilleder.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Der har været kampe i Shejaiya før, særligt i 2014, hvor israelske soldater også indtog området. Shejaiya er derfor et af de områder i Gaza, hvor man skal være meget opmærksom på, at videoklippet ikke alene er geografisk verificeret, men at det også er filmet på det tidspunkt, det påstås i opslaget. I dette tilfælde har vi indhentet videoens rådata, og her kan vi se, at filmen rigtigt nok er optaget den 20. december 2023.

Punkt 2 er opslaget, vi nævnte i indledningen, som det israelske luftvåben selv delte på X den 8. oktober. De eksplosioner, man ser i videoen i opslaget, sker det sted i Shejaiya, som punkt 2 indikerer. 

Endelig har vi punkt 3, som er ved den skole, vi også har markeret på kortet. Her kan du se en video fra den 8. december af IDF-soldater, der bevæger sig ind på Moaz Bin Jabal Skole. I en artikel på IDF’s hjemmeside, hvor de også har delt klippet, står der, at de har identificeret en af Hamas’ tunneler på skolen - og det er den, de viser frem i klippet. 

Det har dog ikke været muligt for os at verificere, om den påstand er sand, da der ikke har været uafhængige aktører i området til at vurdere det. Og fordi Hamas ikke selv har bekræftet, at de har en tunnelindgang på skolen.

Opdateret 29. feb 2024

Vil du vide mere?