Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Berlingske og DR misbruges i svindelnummer

Faktatjek 7. aug 2018  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

 

 

OPDATERING 16-07-2019: Denne artikel er fra august 2018. Siden da har der været adskillige nye udgaver af samme svindelnummer. Her får du en oversigt.

 

 

En falsk hjemmeside, der giver sig ud for at være Berlingske Business, lovpriser i en artikel Bitcoin-koden, der angiveligt er en platform, der automatisk handler med kryptovalutaen bitcoins, og som meget hurtigt giver investorer et solidt afkast. I virkeligheden er der tale om et svindelnummer, der slår plat på avisens troværdighed.

Svindlerne udnytter altså avisens velkendte hjemmeside til at fortælle, hvor fantastisk deres produkt er. Men det er ikke kun Berlingske, der misbruges i svindelnummeret. Også DR1-programmet Løvens Hule står for skud.

I programmet skal fem velhavende danskere beslutte, om de vil investere i en række iværksættere, der får mulighed for at præsentere deres forretningsidé. Og forleden slog investeringslysten blandt de fem velhavere angiveligt rekord.

To danske universitetsstuderende dukkede nemlig op foran de fem velhavere. Og så skete der noget.

"Her pitchede de to bedste venner deres idé om en automatiseret bitcoin trading-platform kaldet Bitcoin Code. Ideen var enkel: giv den almindelige person muligheden for at tjene penge på bitcoin-bølgen. Selv om de hverken har erfaring med investering eller teknologi," fremgår det af artiklen fra det falske Berlingske Business.

Og Bitcoin-Koden skabte straks glæde blandt de fem investorer.

"Alle 'løverne' var med det samme imponerede over, hvor nemt det var at tjene penge. Platformen står automatisk for alt trading-arbejdet og da prisen på Bitcoin er virkelig ustabil, er der mange muligheder for profit," står der videre i artiklen, der altså er et svindelnummer.

Læser man den falske artikel igennem fremgår det da også tydeligt, at der ikke er tale om en Berlingske artikel. Artiklen er nemlig præget af adskillige stavefejl, Jesper Buch omtales som Japer Buch, alle beløb opgives i dollars og det præsenteres som om Løvens Hule har kørt på Channel 1. Og uanset hvor man klikker på siden, havner man samme sted, nemlig på Bitcoin-kodens hjemmeside, hvor man bliver lokket til at foretage sin første investering.

 

 

 

 

Berlingske har politianmeldt svindlen

Berlingske har også selv opdaget, at avisens hjemmeside er blevet kopieret og misbruges i svindelnummeret, fortæller Peter Suppli Benson, der er avisens erhvervsredaktør.

"Vi er opmærksomme på problemet, og har teknikere i gang med at finde ud af, hvad der er sket. Vi har også politianmeldt det," siger Peter Suppli Benson, der også fortæller, at flere vakse læsere har henvendt sig til avisen for at gøre dem opmærksom på svindelnummeret.

Berlingske er endnu ikke kommet til bunds i sagen, men avisens foreløbige efterforskning tyder på, at svindelvirksomheden Bitcoin-koden er hjemmehørende på Cayman Islands. Det er endnu ikke lykkes avisen at finde ud af, om svindlerne er lykkedes med at trænge ind i Berlingskes hjemmeside eller blot har lavet en vellignende kopi.

DR kæmper også for at få bugt med svindlen

Berlingske er ikke det eneste danske medie, der bliver misbrugt i Bitcoin-kodens svindelnummer. Også DR, der sender programmet Løvens Hule, bliver inddraget.

Det er jo deres program, der bliver taget til indtægt for at have afprøvet Bitcoin-koden og de medvirkende investorer (de såkaldte løver, red.), der angiveligt kæmper om at få lov til at investere i virksomheden.

Der er bare ét problem. Bitcoin-koden har aldrig stået foran de fem løver.

"Nej, nej, nej. Altså det er fake news, fishing eller, hvad vi skal kalde det. God gammeldags svindel og humbug," lyder den klare afvisning fra Erling Groth, der er journalistisk redaktør på DR1.

Han fortæller, at programmet har været plaget af svindelnummeret af flere omgange.

"Det er noget, der har kørt et stykke tid. Hver eneste gang vi opdager det, typisk via henvendelser fra seer, der er stødt på et Facebookopslag, som linker til den her falske Berlingske-artikel, prøver vi at stoppe det."

Og selvom DR gør alt, hvad de kan for at stoppe det, har det vist sig vanskeligt at få bugt med svindlen.

"Vores juraafdeling har haft fat i dem, der hoster hjemmesiden og prøvet at få dem til at lukke den. Og det andet vi gør er at prøve at stoppe det via Facebook. Både ved at anmelde de enkelte annoncer som spam eller svindel, men også ved at kontakte Facebook via andre kanaler," siger Erling Groth og fortæller, at DR har haft varierende succes med at prøve at få Facebook til at lukke for svindelannoncerne.

De falske annoncer for Bitcoin-koden bliver ved med at dukke op på Facebook, så Erling Groth er sikker på, at der må være nogen, der hoppe på svindelnummeret.

"Ja, der er helt sikkert nogen, der hopper på den. Ellers ville de jo ikke blive ved med at lave de her hjemmesider og reklamere på Facebook. De må jo kaste nogle penge efter det," siger han.

Og DR-redaktøren er godt træt af svindelnummeret.

"Jeg synes, det er super groft og rigtig trist, at de misbruger Løvens Hule, DR og Berlingske Business til at lave den her falske anbefaling. For der er jo mennesker, der tager anbefalingen for gode varer og taber penge på det."

Tidligere på sommeren florerede flere reklamer for Bitcoin-koden også på internettet og TjekDet besluttede sig for at afprøve løftet om hurtig rigdom.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?