Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et åbent brev til YouTube fra faktatjekmedier: I gør for lidt i kampen mod misinformation

Kommentar 12. jan 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
  • YouTube bør gøre mere for at implementere retningslinjer, der kan dæmme op for misinformation og desinformation på deres platform

  • Sådan lyder budskabet i et åbent brev fra mere end 80 faktatjekmedier verden over - heriblandt TjekDet - til YouTubes direktør Susan Wojcicki

  • YouTube lader til mere at være interesseret i at fjerne indhold, der strider mod lovgivning – herunder injurierende indhold og hadefulde ytringer - end at gøre op med falske påstande, historieforfalskninger, konspirationsteorier eller horrible løgne, der kan have vidtrækkende konsekvenser for den offentlige demokratiske debat 

  • Faktatjekmedierne opfordrer blandt andet videodelingstjenesten til at være langt mere transparent om karakteren og spredningen af misinformation og desinformation på platformen, og til at give brugerne kontekst og tilbyde faktatjek, der tydeligt præsenteres i forbindelse med videoer, der indeholder hele eller halve usandheder

Skrevet af: Redaktionen

Kære Susan Wojcicki 

Der er gået næsten to år, siden COVID-19-pandemien brød ud. Gentagne gange har vi set, hvor destruktivt misinformation og desinformation kan være for fællesskabet, demokratiet og den offentlige sundhed. Alt for mange liv og folks levebrød er blevet ødelagt, og alt for mange mennesker har mistet deres kære på grund af desinformation. Vi er et internationalt netværk af faktatjekorganisationer, der overvåger, hvordan løgne spreder sig online. Hver dag ser vi, at YouTube er en af de største platforme i verden, der bruges til at sprede online-desinformation og misinformation. Det ser vi som faktatjekkere på med stor bekymring.

Vi oplever ikke, at YouTube lægger en særlig stor indsats i at implementere retningslinjer, der håndterer problemet. Tværtimod tillader YouTube, at platformen er talerør for skruppelløse aktører, der manipulerer og udnytter andre, og som organiserer og samler penge ind til sig selv. De nuværende tiltag har vist sig at være utilstrækkelige. Dette er årsagen til, at vi indtrængende opfordrer jer til at sætte tiltag mod desinformation og misinformation i værk. Vi opfordrer jer også til at udarbejde en køreplan med retningslinjer og interventioner, der forbedrer informationsmiljøet – i samarbejde med de uafhængige, ikke-politiske faktatjekorganisationer verden over.

Det seneste år har vi set konspirationsgrupper, der breder sig og samarbejder på tværs af grænser. Det gælder blandt andet en international bevægelse, der begyndte i Tyskland, fortsatte til Spanien og spredte sig til Latinamerika, alt dette på YouTube. Samtidig så millioner af andre brugere videoer på græsk og arabisk, der opfordrede dem til at boykotte vacciner eller behandle COVID-19-infektioner med falske kure. I tillæg til COVID-19 har YouTube-videoer reklameret for falske kure mod kræft i mange år.

I Brasilien er platformen blevet brugt til at forstærke hadtale mod sårbare grupper, som er nået ud til titusindvis af brugere. Demokratiske valg er heller ikke forskånet. På Filippinerne blev falskt indhold med over 2 millioner visninger, som benægter brud på menneskerettighederne og korruption i årene med militær undtagelsestilstand, brugt til at pynte på omdømmet af den afdøde diktators søn, der er kandidat ved valget i 2022.  I Taiwan blev det seneste valg skæmmet af ubegrundede anklager om bedrageri. Og hele verden blev vidne til konsekvenserne af desinformation, da en voldelig masse angreb kongresbygningen i USA i januar sidste år. I løbet af et døgn efter det amerikanske præsidentvalg blev YouTube-videoer, som støtter den ‘falske fremstilling’ af valget, set mere end 33 millioner gange.

Eksemplerne er for mange til, at vi kan tælle dem. Mange af disse videoer og kanaler findes fortsat i dag og har undgået at blive ramt af YouTubes retningslinjer, specielt i ikke-engelsktalende lande og på den sydlige halvkugle. Vi er glade for, at Youtube på det seneste har taget enkelte skridt for at håndtere dette problem. Men baseret på det, vi ser dagligt på platformen, synes vi ikke, at denne indsats er tilstrækkelig. YouTube er heller ikke fremkommet med data, der beviser godt nok, at dette arbejde fungerer effektivt. 

Hidtil har Youtube fremstillet diskussionerne om desinformation som en falsk dikotomi, hvor de eneste muligheder er på den ene side at slette indhold og på den anden at lade være. På den måde undlader YouTube at benytte muligheden til at gøre det, der er bevist effektivt: Vores erfaring som faktatjekkere og videnskabelig dokumentation fortæller os, at fremvisning af faktatjekket information er mere effektivt end at slette indhold. På denne måde bevares ytringsfriheden samtidig med, at man anerkender behovet for yderligere information for at begrænse risikoen for at skade liv, sundhed, sikkerhed og demokratiske processer. Givet at en stor andel af visninger på YouTube kommer fra egne algoritmebestemte anbefalinger, bør YouTube også passe på med ikke aktivt at promovere desinformation overfor brugerne eller anbefale indhold, der stammer fra upålidelige YouTube-kanaler. 

Med dette i tankerne foreslår vi nogle løsninger, der vil kunne gøre en stor forskel ved at reducere formidling af desinformation og misinformation på YouTube. 

1. En forpligtelse til transparens om desinformation på platformen: YouTube bør støtte uafhængige undersøgelser af spredningen af forskellige desinformationskampagner, deres rækkevidde og effekt, samt de mest effektive måder at afsløre falsk information på. YouTube bør offentliggøre alle sine retningslinjer for moderation af desinformation og misinformation, inklusive brugen af kunstig intelligens, og hvilke data der driver den.
 

2. I tillæg til at fjerne indhold for at overholde love og regler, bør YouTubes fokus være på at præsentere brugerne for kontekst og tilbyde faktatjek, der tydeligt præsenteres i forbindelse med videoerne. Dette kan kun ske ved at indgå et meningsfyldt og struktureret samarbejde, hvor man tager ansvar og systematisk investerer i uafhængige faktatjek over hele verden.
 

3. Indføre tiltag mod gengangere som producerer indhold, der kontinuerligt bliver markeret som desinformation eller misinformation. Det gælder særligt dem, der tjener penge på indhold på og udenfor platformen. Det er særlig vigtigt at hindre, at platformens algoritmer anbefaler brugerne indhold med forkert information fra sådanne kilder.
 

4. Øge nuværende og fremtidige indsatser mod desinformation og misinformation på andre sprog end engelsk og tilbyde lands- og sprogspecifikke data, samt transskriptionstjenester, der fungerer på alle sprog.

Vi håber, I vil overveje at implementere disse forslag for almenhedens bedste og gøre YouTube til en platform, der i sandhed gør sit bedste for at forhindre, at desinformation og misinformation bruges som våben mod brugerne og det øvrige samfund. Vi er klar og i stand til at hjælpe YouTube. Vi står gerne til rådighed for et møde, hvor vi kan drøfte ovenstående og finde måder, hvor vi kan samarbejde. Vi ser frem til jeres svar på dette tilbud.

Africa Check (Senegal, Nigeria, Kenya, Sydafrika) / Animal Político - El Sabueso (Mexico) / Aos Fatos (Brasilien) / Bolivia Verifica (Bolivia) / BOOM (Indien, Myanmar og Bangladesh) / Check Your Fact (USA) / Code for Africa - PesaCheck (Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Den centralafrikanske republik, Elfenbenskysten, Etiopien, Ghana, Guinea, Kenya, Mali, Niger, Nigeria Senegal, Sydafrika, Sudan, Tanzania, Uganda og Zimbabwe) / Colombiacheck (Colombia) / CORRECTIV (Tyskland) / Cotejo.info (Venezuela) / Chequeado (Argentina) / Delfi Lithuania (Litauen) / Demagog Association (Polen) / Doğruluk Payı (Tyrkiet) / Dubawa (Nigeria, Ghana, Sierra Leone, Liberia og Gambia) / Ecuador Chequea (Ecuador) / Ellinika Hoaxes (Grækenland) / Fact Crescendo (Indien) / Fact-Check Ghana / FactCheck.org (USA) / FactSpace West Africa / Facta (Italien) / FactcheckNI (Storbritannien) / Factly (Indien) / Factual.ro (Romænien)  / FactWatch (Bangladesh) / Fakenews.pl (Polen) / Faktisk.no (Norge) / Faktograf.hr (Kroatien) / Faktoje (Albanien) / Fast Check CL (Chile) / Fatabyyano (Midtøsten og Nordafrika) / Full Fact (Storbritannien) / GRASS - Faktatjek Georgien / India Today Group (Indien) / Istinomer (Serbien) / Istinomjer (Bosnien-Hercegovina) / Hibrid.info (Kosovo) / Knack Magazine (Belgien) / La Silla Vacía (Colombia) / Lead Stories (USA) / Les Surligneurs (Frankrig) / Logically (Storbritannien) / Lupa (Brasilien) / Maldita.es (Spanien) / MediaWise (USA) / Mongolian Fact-checking Center (Mongoliet) / MyGoPen (Taiwan) / Myth Detector (Georgien) / NewsMobile (Indien) / Newschecker (Indien og Sydasien) / Newtral (Spanien) / Observador - Fact Check (Portugal) / Open Fact-checking (Italien) / OŠTRO (Slovenien) / Pagella Politica (Italien) Poligrafo (Portugal) / PolitiFact (USA) / Pravda (Polen) / Rappler (Filippinerne) / Raskrinkavanje (Bosnien-Hercegovina) / Re:Check/Re:Baltica (Letland) / RMIT ABC Fact Check (Australien) Rumor Scanner (Bangladesh) / Science Feedback (Frankrig) / StopFake (Ukraine) / Taiwan FactCheck Center (Taiwan) / Tempo (Indonesien) / Teyit (Tyrkiet) / The Healthy Indian Project/THIP Media (Indien) / The Journal FactCheck (Irland) / The Logical Indian (Indien) / The Quint (Indien) / The Washington Post Fact-checker (USA) / TjekDet  (Danmark) / The Whistle (Israel) / Univision - elDetector (USA) / VERA Files (Filippinerne) / Verificat (Spanien) / Vishvas News (Indien) / Vistinomer (Nordmakedonien) / VoxCheck (Ukraine) / 15min (Litauen)

Opdateret 12. jan 2022