Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

DF’er blæser mindreårige asylansøgeres løgne op

Faktatjek 11. dec 2017  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
  • "75 procent af "mindreårige" asylansøgere i Sverige viste sig at være ældre end 18 år," skriver Peter Skaarup (DF) i et opslag på Twitter

  • Men det er ikke rigtigt, at 75 procent af alle mindreårige flygtningebørn, der har søgt asyl i Sverige siden 2015, viste sig at være 18 år eller ældre

  • De svenske myndigheder har nemlig kun undersøgt alderen på de flygtninge, som ikke kunne sandsynliggøre, at de rent faktisk var under 18 år

  • I virkeligheden er det 17 procent af det samlede antal uledsagede flygtningebørn i Sverige, der har vist sig at være 18 år eller ældre

"75 procent af "mindreårige" asylansøgere i Sverige viste sig at være ældre end 18 år."

Sådan skriver gruppeformand for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, på det sociale medie Twitter, og konkluderer, at "sund skepsis lønner sig".

Men kan det virkelig være rigtigt, at hele 75 procent af alle uledsagede flygtningebørn i Sverige, faktisk viste sig at være over 18 år gamle?

Nej, lyder svaret fra den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket. Tallet dækker nemlig udelukkende over de asylansøgere, hvor de svenske myndigheder tvivlede på, om de nu også angav deres rigtige alder. Faktisk er det 'kun' 17 procent af alle uledsagede mindreårige asylansøgere i Sverige, der har vist sig at være 18 år eller ældre, oplyser styrelsen til TjekDet.

Ikke alle blev undersøgt

Peter Skaarups påstand stammer fra en artikel fra den britiske radio- og tv-station BBC, der den 5. december i år kunne fortælle, at 79 procent af de uledsagede mindreårige asylansøgere i Sverige, som var blevet undersøgt af svenske sundhedsmyndigheder, viste sig at være 18 år eller ældre.

LÆS OGSÅ: Er Sverige virkelig Europas ’voldtægtshovedstad’?

Men med til historien hører, at svenske sundhedsmyndigheder altså kun har undersøgt de asylansøgere, hvis alder Migrationsverket har tvivlet på talte sandt. Det skriver både BBC, det engelskesprogede svenske netmedie The Local og den svenske avis Svenska Dagbladet, hvor BBC har hentet sin udgave af historien.

"Det er vigtigt at huske, at gruppen af ​​asylansøgere, der bliver aldersvurderet medicinsk, kun er tilfælde, hvor ansøgeren ikke forventes at være under 18 år," skriver Migrationsverket i en mail til TjekDet.

17 procent angav forkert alder

Fra midten af marts i år til og med oktober har svenske sundhedsmyndigheder udført 7.858 aldersvurderinger. Af dem nåede de frem til, at 6.628 af de undersøgte var 18 år eller ældre, og at 112 muligvis var 18 eller ældre.

Indtil videre har Migrationsverket valgt at betragte 79 procent af de undersøgte, som 18 år gamle eller ældre, selvom de selv havde sagt, at de var mindreårige. Og det er i øvrigt de 79 procent, der på Peter Skaarups Twitter-profil bliver til 75 procent.

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Migrationsverket oplyser til TjekDet, at der i perioden fra 2015 til november 2017 har været 38.804, der har søgt asyl i Sverige som uledsagede mindreårige.

De svenske sundhedsmyndigheder vurderer altså, at 6.628 mindreårige asylansøgere er 18 år eller ældre. Dermed udgør de 17 procent af alle samlede mindreårige asylansøgere, og altså ikke de 75 procent, som Peter Skaarup skriver.

Skaarup: Sammenhængen fremgår tydeligt

Peter Skaarup afviser over for TjekDet, at opslaget på Twitter skulle være forkert. Han mener, at han i sit opslag gør det klart, at de 75 procent kun dækker over de mindreårige asylansøgere, der er blevet undersøgt af de svenske myndigheder, fordi han i sin tekst sætter ordet mindreårige i anførselstegn. Desuden linker han til BBC-artiklen, hvor regnestykket er forklaret.

"Jeg har linket til BBC, hvor det fremgår meget tydeligt, hvad sammenhængen er. Og når mindreårige står i anførselstegn, så er det jo en henvisning til BBC’s artikel, siger Peter Skaarup og tilføjer:

"På Twitter skriver man jo nogle korte ting. Der er ikke plads til længere forklaringer og forudsætninger, men det kan man jo læse i BBC’s artikel. Det havde været noget andet, hvis jeg havde skrevet det alene," siger han.

Men hvorfor har du ikke en forklaring med, når du i opslaget rent faktisk har plads til at skrive, at det kun gælder de mindreårige asylansøgere, der er undersøgt?

"Når man tænker på, at formuleringen har vakt debat, kan det godt være, jeg skulle have tilføjet et par definerende ord. Men når der er et link, så ved folk godt, hvad sammenhængen er."

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

 

Opdateret 20. dec 2023