Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En tur med S-toget lægger otte år til levetiden

Indsigt 20. nov 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Frem mod kommunalvalget den 21. november tegner vi løbende statistiske portrætter af kommunerne. Her ser vi på den gennemsnitlige levetid i kommuner.

Et af danskernes ømme punkter er levetiden. Forud for kommunalvalget har vi bedt 1.000 danskere om at prioritere 25 centrale områder, og her er den forventede levetid i deres kommune et område, som har stor betydning. Det kan du læse mere om på Ugebrevet Mandag Morgens kommuneportal.

I hovedstadsområdet varierer den gennemsnitlige levetid op til otte år, afhængig af ved hvilken station du stiger af S-toget. I Valby er den gennemsnitlige levealder 77 år, på Nørrebro er den 75 år, mens den fem kilometer længere nordpå i Hellerup er 83 år.

En af forklaringerne bag de store udsving i danskernes levetid skal findes i borgernes sociale forhold. Ikke overraskende spiller uddannelsesniveau og helbred en helt afgørende rolle for, hvilke områder man som borger bosætter sig i. Og selv små afstande kan være ensbetydende med store forskelle i den gennemsnitlige levealder, forklarer Knud Juel, der er en af landets førende eksperter i levetid.

"Det kræver et godt helbred at bo i Hellerup. Har man ikke det, vil man med høj sandsynlighed slet ikke have råd til at bo der i første omgang. De rige og veluddannede flytter sammen i områder som Hellerup, mens borgere med lønninger i den lave ende og med kort uddannelse samler sig på mindre omkostningsfulde steder som eksempelvis Valby eller Nørrebro," siger Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed.

Han understreger, at jo højere borgernes løn- og uddannelsesniveau er, desto længere lever de. Derfor er levealderen typisk lavere i områder med mange kortuddannede borgere.

Danskerne lever generelt længere

I gennemsnit er danskernes levetid steget med 2,8 år fra 2005 til 2015. Stigningen er dog væsentligt lavere i mere udsatte områder, såsom på Nørrebro, hvor der blot er sket en samlet beskeden stigning på 0,6 år i den samlede levealder.

Ifølge Knud Juel behøver forskellene i levetid ikke nødvendigvis at være et problem. Om der er lang levetid det ene sted frem for det andet sted, ændrer ikke på det samlede billede i Danmark, men resultatet er, at kommunerne naturligvis har forskellige udfordringer. Og det kan der ikke ændres på, mener han.

"Det er utopi at tro på, at der kan komme en total udligning i levetiden på landsplan. Overordnet set er der kun små forskelle i Danmark sammenlignet med andre steder i verden, og hvis man f.eks. ser på Jylland, er der kun små forskelle i samlet levetid mellem kommunerne. Generelt er levetiden stigende på landsplan, men rundt omkring i kommunerne er der lokale udfordringer," siger Knud Juel.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023