Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Faktatjek 16. mar 2018  -  3 min læsetid
This describes the image

Mange danskere går meget op i deres sundhed. Derfor vækker det særlig interesse, når man bliver præsenteret for en genvej til en sund krop, som ikke involverer at slide løbeskoene i stykker eller holde sig til den grønne salat.

Og netop sådan en genvej kunne Dagens.dk levere i denne uge med en historie om et britisk forskningsprojekt.

"Resultatet af studiet får de britiske forskere til at hævde, at et afslappende karbad faktisk er lige så godt for sundheden som en 30 minutter lang gåtur," kunne man læse i artiklen.

Problemet er bare, forskerne aldrig har hævdet, at det skulle være tilfældet.

"Det lyder som en journalist, der er på sensationsjagt," svarer Steve Faulkner, der er lektor ved Nottingham Trent University i England, og står bag det omtalte studie, da han bliver præsenteret for artiklens udlægning af hans forskning.

Og Steve Faulkner havde faktisk allerede formidlet undersøgelsens resultater på en letforståelig måde i videnskabsmediet The Conversation for et år siden.

Herefter blev historien bragt i rejsemagasinet Travel + Leisure, og et år efter havnede den så hos Daily Mail og Dagens.dk. Men forskningens resultater blev altså misforstået på vejen.

For det er desværre ikke rigtigt, at en times bad er lige så sundt for dig som en halv times gåtur, og artiklernes udlægning rammer ifølge Steve Faulkner langt forbi undersøgelsens konklusioner.

"Vi undersøgte, hvad der sker med kroppen ved passiv og aktiv opvarmning - målt ved henholdsvis cykling i 60 minutter og varmt karbad i 60 minutter. Vi fandt ud af, at den mængde kalorier, der bliver forbrændt ved 60 minutters karbad er sammenlignelig med det, man normalt vil forbrænde ved 30 minutter gang." siger Steve Faulkner.

Men det er ikke det samme som, at det er lige så sundt.

"Badet giver ikke mange af de andre positive effekter, der er ved motion, eksempelvis vedligeholdelse af muskler og knogler. Og netop det er særligt vigtigt, når vi ældes. Der er meget, der tyder på, at varme bade er sunde for helbredet, men motion er altid at foretrække," understreger Steve Faulkner.

Medierne overfortolker

Og Lars Nybo, der er viceinstitutleder ved Institut for Integreret Fysiologi på Københavns Universitet, er enig i, at artiklerne misforstår undersøgelsens resultater.

"Det er en klar overfortolkning. Artiklerne lægger meget mere i det, end den balancerede tolkning, som forskerne har. Og det er stærkt problematisk," siger han med henvisning til, at det kan give læserne en opfattelse af, at et bad kan erstatte fysisk aktivitet.

Selvom det varme karbad kan være godt for helbredet og betyde øget forbrænding af kalorier, er det næppe den bedste måde at få kiloene til at rasle af. Ifølge Lars Nybo er der nemlig langt mere effektive metoder.

"Det antal kalorier, der blev forbrændt i den time i karbadet, kan man forbrænde på 5-6 minutters effektiv træning, selvfølgelig afhængigt af træningstilstand," siger Lars Nybo.

"Og forskerne gør jo også opmærksomme på, at det er mest relevant som supplement til træningen eller som alternativ til dem, der ikke er i stand til udføre til fysisk aktivitet," uddyber han.

Lars Nybo er enig i, at der er mange af de gavnlige sundhedseffekter ved motion, som man går glip af ved i stedet at ligge i boblerne.

"Der er nogle fysiologiske processer ved passiv opvarmning af kroppen, der ligner dem, man ser ved fysisk træning. Men der er altså en hel række af positive effekter for muskler, knogler og kredsløb, som man ikke får med," siger han.

Så selvom karbadet kan være godt for helbredet, kan det altså ikke erstatte den raske gåtur.

Dagens.dk retter

Forelagt forskernes kritik, erkender Dagens.dk, at der er sket en fejl. Den forkerte konklusion bliver derfor slettet fra artiklen, som også bliver tilføjet en rettelse.

"Vi bestræber os altid på at undgå den slags fejlslutninger og misforståelser, men når de alligevel opstår, retter vi dem selvfølgelig så hurtigt som muligt," skriver chefredaktør Kasper Christensen i en mail.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023