Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

EU-staterne skal gå aktivt ind i kampen mod falske nyheder

Indsigt 2. jan 2017  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

EU-landene bør etablere et netværk af offentlige agenturer, der skal bekæmpe udbredelsen af falske nyheder. Sådan lyder opfordringen fra Giovanni Pitruzzella, der er direktør for den italienske konkurrencestyrelse.

Medlemslandene bør i højere grad varetage udfordringen med de falske nyheder på internettet og ikke blot overlade det til de sociale medier som for eksempel Facebook, siger Giovanni Pitruzzella til den britiske avis Financial Times.

De nye agenturer skal koordineres fra EU’s hovedkvarter i Bruxelles og hurtigt kunne gør internetbrugerne opmærksom på en falsk nyheder og sørge for, at de ikke spreder sig på nettet. Desuden skal agenturerne udstyres med kompetencer til at kunne udstede bøder.

"De falske politiske historier er med til at skabe populisme og er en trussel mod vores demokratier," siger Pitruzzella til avisen.

"Vi har ramt et bump på vejen. Vi må beslutte os for, om vi blot vil lade internettet køre sit eget løb – som det vilde vesten – eller om det bør reguleres, så det imødekommer den måde, vi kommunikerer på i dag. Jeg tror, vi har brug for sådanne regler, og at det er op til den offentlige sektor at lave dem," fortsætter han.

Giovanni Pitruzzellas opfordring kommer i kølvandet på en stigende bekymring for den indflydelse, de falske nyheder har på vestens demokratier, som for eksempel i forbindelse med den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab og det amerikanske præsidentvalg. I Tyskland afholdes forbundsdagsvalg i år, og i den forbindelse har regeringen fremlagt et forslag, der indebærer, at myndighederne kan pålægge for eksempel sociale medier bøder på helt op til en halv mio. euro, hvis de lægger platforme til en falsk nyheder.

Også den nyvalgte italienske centrum-venstre premierminister, Paolo Gentiloni, har været en tur gennem møllen med falske historier. Umiddelbart efter, at han havde indtaget posten som regeringsleder, spredte sig en historie om, at han havde kaldt italienerne for nogle "brokkehoveder", der skal lære at give afkald på ting. En udtalelse, der ikke var sand.

Også danske politikere vil lægge pres på de sociale medier, så udbredelsen af falske nyheder begrænses. Regeringen er blevet opfordret til at lade jurister undersøge, hvordan Facebook kan straffes for netop at promovere de usande historier, skrev Jyllands-Posten den 30. december.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023