Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bizar historie: Greta Thunberg viklet ind i tvivlsomt drama om spisepinde og toiletpapir

Faktatjek 17. apr 2020  -  6 min læsetid
Tjekdet
Foto: Ali Lorestani/EPA/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Peter Rolsted

 

 

"Greta Thunberg opfordrede kineserne til at holde op med at bruge deres traditionelle pinde og redde hundredvis af træer. Kineserne rådede Gretha Thunberg til [...], at hun stoppede med at tørre numsen med toiletpapir, for det er faktisk er lavet af træ!"

Kilde: Både danske og udenlandske opslag på flere sociale medier.

Intet tyder på, at meningsudvekslingerne mellem den svenske klimaktivist Greta Thunberg og (ukendte) kinesere har fundet sted. Påstandens ellers opsigtsvækkende budskab er ikke omtalt i etablerede medier eller andre troværdige kilder.

Tværtimod viser vores kortlægning, at nyheden kan være opstået i kinesiske internetfora, hvor en fjer er blevet til fem høns. Men det er også muligt, at historien har sit udspring på hjemmesider, der er registreret under russiske domænenavne.

Teksten er siden gået viralt på flere sprog. Det gælder også en dansk oversættelse, hvor der heller ikke angives kilder.

 

 

En pudsig fortælling om Greta Thunberg, kinesiske spisepinde og toiletpapir rejser lige nu rundt i verden på de sociale medier.

Den svenske klimaaktivist skulle efter sigende have bedt kineserne om at stoppe med at bruge spisepinde, da de ødelægger skovene, som optager CO2 og altså er gode for klimaet.

Som modsvar skulle kineserne så have bedt Greta Thunberg om at stoppe med at bruge toiletpapir, da der jo nødvendigvis også må gå træ til at holde klimaaktivistens ende soigneret.

I skrivende stund er et af de danske opslag med historien blevet delt over 1.200 gange, siden det blev slået op den 6. april. Et andet dansk opslag med præcis samme ordlyd er tilsvarende delt 900 gange, mens lignende opslag spreder sig på blandt andet engelsk, norsk og hollandsk.

Den bizarre historie har affødt et hav af reaktioner. Nogle mener, at kineserne slet ikke bør blande sig, fordi de er skyld i den verserende coronakrise. Andre brugere mener modsat, at Greta Thunberg skal klappe i og lade være med at blande sig i, hvad de spiser med i Kina.

Men der er ikke noget, der tyder på, at Greta Thunberg rent faktisk har bedt kineserne om at stoppe brugen af spisepinde.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

 

Eksempel på et af de danske facebookopslag, der laver sammenkoblingen mellem Greta Thunberg og forbuddet mod spisepinde. Opslaget er direkte oversat fra engelske og hollandske facebookopslag. (Foto: Skærmbillede fra Facebook).

TjekDets gennemgang tyder nemlig på, at den kuriøse historie måske har sit udspring på kinesiske, brugerdrevne nyhedsfora, hvor kinesere har fuppet hinanden i jagten på klik og reklameindtægter.

Pilene peger i Kinas retning

En simpel google-søgning på 'Greta Thunberg chopsticks (spisepinde på engelsk)' resulterer ikke i nogle pålidelige kilder, der skriver om koblingen mellem Greta Thunberg og spisepinde. Og på hendes officielle sider står der heller ikke noget om spisepinde.

Sammenkoblingen mellem spisepinde og den unge klimaaktivist, finder vi første gang i et tweet fra 15. januar fra en tilsyneladende kinesisk twitterbruger med navnet Geoloong.

Brugeren skriver på kryptisk engelsk, at Greta Thunberg skal holde sin mund, fordi hun skulle have bedt kineserne om at stoppe brugen af spisepinde af miljøhensyn.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er i øvrigt ikke første gang, at twitterbrugeren kritiserer Greta Thunbergs aktivisme. I et tweet fra 1. september 2019 skriver vedkommende, at "jeg føler, at vestlige miljøforkæmpere bare praler, praler og praler" med henvisning til netop Greta Thunberg.

Brugeren lægger overvejende engelsksproget indhold op, som henvender sig til et kinesisk-orienteret publikum. For eksempel minde-tweets om Nanjing-massakren i 1937, hvor flere hundredetusinder mennesker omkom.

Den 17. januar 2020 – altså to dage efter Geoloongs tweet – dukker koblingen mellem Greta Thunberg og spisepindene op i det amerikanske internetforum Quora. Her spørger en bruger, "hvad synes du om Greta Thunbergs opfordring til kinesisk spisepindeforbud?"

Det mest 'likede' svar på opslagets spørgsmål kommer fra en bruger, der hævder at være kineser, som mener, at Greta Thunberg burde fokusere mere på Vestens brug af stålbestik, hvis produktion også tærer på klimaet.

Hjemmelavede kinesiske nyhedsfora spreder rygtet

Sammenkoblingen mellem Greta Thunberg og de kinesiske spisepinde har tilsyneladende tidligt floreret i Kina, og vi søger derfor på det kinesiske tegn for spisepinde efterfulgt af "Greta Thunberg".

Ved hjælp af Googles oversættelsesværktøj er det en smal sag at få oversat spisepinde til mandarin. Og en Google-søgning på "筷子" og "Greta Thunberg" bærer da også frugt.

Søgningen leder os frem til en artikel på 6parknews fra 20. januar, der forsøger at afdække den bizarre historie. 6parknews er et brugerdrevet nyhedsforum fra Kina. Og artiklen herfra mener at vide, at historien er opstået i kølvandet på et interview, som Greta Thunberg gav 3. januar til det japanske nyhedsbureau Kyodo News, hvor hun udtaler, at hun gerne vil besøge Kina i 2020.

En video med interviewet finder vi på YouTube:

Interviewet har angiveligt affødt flere hjemmestrikkede kinesiske nyheder om Greta Thunberg, der ad uransagelige omveje er kommet til at handle om spisepinde, konkluderer den kinesiske artikel.

Disse hjemmelavede nyheder er et kinesisk fænomen ved navn self-media, hvor brugere på sociale medier selv producerer eller oversætter nyheder. Det fortæller Yiping Xia, der er ph.d.-studerende ved University of Wisconsin-Madison i USA, hvor han forsker i massemedier.

"Når vi siger, at noget stammer fra self-media, så er det sandsynligt, at en bruger – som hverken er professionel journalist eller samarbejder med myndighederne – har skrevet et opslag på en dertil indrettet platform, som så går viralt. Det minder om blogging, men med infrastrukturen fra sociale medier," skriver Yiping Xia i en mail til TjekDet.

Og tit er artiklerne skrevet på bekostning af fakta.

"Self-media er ofte fyldt med iøjnefaldende misinformation i jagten på klik og ikke mindst reklameindtægter," siger han og henviser til, at brugerne ofte forsøger at gøre historierne mere sensationelle for at tjene penge på dem.

Bruger modvilje mod Greta

Artiklen fra 6parksnews, som i øvrigt også falder ind under kategorien self-media, vurderer, at sammenkoblingen mellem spisepindene og Greta Thunberg stammer fra en tilsvarende self-media-artikel fra 12. januar.

Uden at linke til hjemmesiden henviser 6parknews til dette skærmbillede:

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbillede af overskriften til den første artikel, der laver sammenkoblingen mellem Greta Thunberg og spisepindeforbuddet. TjekDet har ikke kunnet finde denne specifikke artikel, men har fundet adskillige med præcis samme overskrift. (Foto: 6parknews)

Men da Google ikke oversætter tekst i billeder, ved vi ikke, hvad der egentlig står i den originale artikel. Vi må derfor ty til andre redskaber.

Her kommer den kinesiske søgemaskine Baidu os til undsætning. Baidus oversættelsesværktøjer er nemlig i stand til at aflæse kinesiske tegn i billedfiler.

Artiklen fortsætter under billedet
Den kinesiske søgemaskine Baidu har et effektivt oversættelsesværktøj, der kan oversætte kinesiske tegn fra billedfiler. Skærmbilledet viser oversættelsen af den originale kinesiske artikels overskrift. (Foto: Skærmbillede)

Selvom oversættelsen langtfra er overbevisende, henviser artiklens overskrift altså både til Greta Thunberg og spisepindene.

Søger vi på den kinesiske overskrift i Google, finder vi op imod seks artikler med samme overskrift.

TjekDet har sendt flere af disse seks artikler til Yiping Xia, og han er ikke overrasket, hvis historien er opstået blandt self-media.

"De første self-media-artikler forsøgte formentlig at bruge folks modvilje over for Greta Thunberg og deres kulturelle stolthed for at generere klik."

Han er heller ikke imponeret over det journalistiske indhold.

"En af artiklerne er så dårlig skrevet, at overskriften, som tilskriver ønsket om spisepindeforbuddet til Gretha Thunberg, ikke matcher indholdet af artiklen. Det består tværtimod af angreb på hende og en fabrikeret britisk nyhedsrapport, som anmoder kineserne om at stoppe brugen af spisepinde," skriver Yiping Xia.

Kinesere fupper hinanden

Artiklernes tvivlsomme kvalitet til trods, så giver de os et praj om, hvordan ideen om det kinesiske modsvar er opstået. Kommentarsporet på en af artiklerne fra 15. januar er i hvert fald rødglødende:

"Brug ikke papir til dit lort, vask det for hånd som en San."

"Jeg opfordrer dig også til at deaktivere toiletpapir!"

Ser man bort fra de upræcise oversættelser, er budskabet ikke til at tage fejl af. Hvis Greta Thunberg kritiserer den kinesiske brug af spisepinde, så skal hun altså feje for egen dør først – akkurat som de danske, engelske og hollandske facebookopslag morer sig over.

Men der er ikke tale om noget samlet Kina, der kritiserer Greta Thunberg. I stedet er der altså tale om enkelte kinesere, der formentlig er blevet fuppet af andre kinesere.

For problemet er, at Greta Thunberg ikke har udtalt sig om spisepinde, og historien er nok opstået i Kina på de såkaldte self-media i jagten på klik og reklameindtægter.

Russisk salat med tørrede abrikoser

Også det norske faktatjekmedie Faktisk.no har jagtet historien bag den mærkværdige nyhed om Greta Thunberg, spisepinde og toiletpapir. Mediets research viser, at historien også har været en tur forbi Rusland.

Et blogindlæg fra den angivelige russiske blogger Grimnir74 hævder den 29. januar i år, at den unge svenske klimaaktivist har opfordret kineserne til at droppe spisepindene. Indlægget er en kopi af en artikel, der findes på hjemmesiden Fishki.net, der blev publiceret den 24. januar.

Fishki.net oplyser faktisk en kildeangivelse til sin artikel, nemlig en anden hjemmeside med navnet SM-News.ru. Men artiklen bag henvisningen nævner ikke toiletruller og spisepinde. Der er derimod tale om en artikel med en opskrift på "vitaminsalat med tørrede abrikoser".

Her ender det 'russiske' spor. Vi må dog konkludere, at de russiske blogindlæg om Greta Thunberg og spisepinde er lagt på nettet efter de kinesiske - og derfor tyder meget stadig på, at historien er opstået i kinesiske internetfora. Men vi kan ikke slå det fuldstændig fast.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Greta Thunberg. Hun er dog ikke vendt tilbage på redaktionens forespørgsel.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023