Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bruger Hillerød flere penge på bureaukrati end Fredensborg?

Faktatjek 15. nov 2017  -  2 min læsetid
This describes the image

"Fakta er, at Hillerød bruger 550 kroner mere per indbygger på administration årligt end gennemsnittet af kommunerne i Nordsjælland, lig med 27 millioner kroner årligt. Hillerød bruger 1.264 kroner mere end Fredensborg, lig med 63 millioner kroner - om året!"

Sådan skriver Dan Riise, byrådskandidat i Hillerød Kommune for Venstre, i et debatindlæg i Hillerødposten.

Men det er helt forkert, lyder det i en kommentar til artiklen. Her henviser en borger til tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), der viser, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvad er egentlig fakta i denne sag? Bruger Hillerød Kommune flere eller færre penge per indbygger på administration, end de gør i nabokommunen Fredensborg? Vores kolleger på DR-programmet Detektor har kigget nærmere på denne nordsjællandske kamp om tal.

To forskellige opgørelse

Dan Riise har fundet sine tal på noegletal.dk, som er Økonomi- og Indenrigsministeriets oversigt over tal, landets 98 kommuner selv indberetter. Og tallene fra 2017 viser rigtigt nok, at Hillerød Kommune bruger 1.264 kroner mere per indbygger på administration end Fredensborg Kommune. Netop som Dan Riise skriver i sit debatindlæg.

Men i VIVEs rapport over kommunernes administrative forbrug er billedet et andet. Ifølge rapporten brugte Hillerød Kommune i 2015 1.044 kroner mindre per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvordan kan forskellen på tallene være så stor?

Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE, bruger VIVE og Økonomi- og Indenrigsministeriet to forskellige metoder til at gøre administrationsudgifterne op.

"Tallene fra noegletal.dk stammer grundlæggende fra kommunernes regnskaber. De (kommunerne, red.) har meget forskellig praksis for, hvad det er for nogle udgifter, de regner med, og hvad de ikke regner med. Og det betyder, at der er en meget stor usikkerhed forbundet med det, og opgørelsen kommer ikke til at afspejle virkeligheden," siger Kurt Houlberg til Detektor.

VIVE bruger derimod en metode, der hedder ‘den kombinerede metode’ - altså den metode, der når frem til, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg. Og den metode er mere retvisende, end metoden, som Økonomi- og Indenrigsministeriet bruger, siger både Kurt Houlberg og flere eksperter, som Detektor har talt med.

Men det er Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke enige i.

"Man kan ikke sige, at den ene metode er mere retvisende end den anden. Der er tale om to forskellige opgørelsesmetoder, som derfor giver forskellige resultater," skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en mail til Detektor.

I Hillerød fraskriver Dan Riise sig imidlertid ansvaret for at bruge tal, som ifølge eksperter er mindre retvisende.

"Jeg har brugt de tal som Indenrigsministeriet peger på er de rigtige. Hvis ikke de er det, så er det Indenrigsministeriet, der må stå til ansvar for det. Jeg bruger de tal, der til enhver tid er tilgængelige som de officielle tal fra Ministeriet," skriver Dan Riise i en mail til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 3. dec 2021