Det var ikke landbrugets kvælstof, der førte til fiskedød i Filsø
-
"...det er landbruget, der er skyld i udvaskningen af kvælstof til søen (Filsø, red.)," siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening
-
Påstanden er forkert. Det er hverken kvælstof eller næringssoffer, der har ført til den store fiskedød i Filsø
-
Det er organisk materiale, der på grund af den tørre sommer har ophobet sig i områdets drænrør
I Filsø nær Henne Strand ved den jyske vestkyst har iltsvind ført til, at omkring 80 tons fisk er døde. Søen er i sin nuværende form kun ganske få år gammel. Tilbage i 2012 var den centrum for et stort naturgenopretningsprojekt, som Aage V. Jensen Naturfond stod bag, og i dag er søen Jyllands næststørste.
Efter fiskedøden i Filsø var Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, hurtig til at give landbruget skylden for iltsvindet i den store sø. Overfor DR erkender hun, at sommerens ekstreme vejr har del i skylden, men hun peger alligevel på landbruget som den største skurk.
"Der er ingen tvivl, det er uden for enhver diskussion, at det er landbruget, der er skyld i udvaskningen af kvælstof til søen," siger Maria Reumert Gjerding til DR. Citatet er sidenhen blevet rettet, så hun udtaler, at det er næringsstoffer - og ikke kvælstof - der er skyld i iltsvindet i Filsø.
Men det er hverken kvælstof eller andre næringsstoffer, der har ført til den store fiskedød i Filsø. Det siger Theis Kragh, der er lektor på Ferskvandsbiologisk Laboratorium ved Københavns Universitet og som led i et forskningsprojekt overvåger Filsø.
"Det iltsvind, vi har set i Filsø, har ikke været relateret til næringsstoffer, hverken kvælstof eller fosfor. Det er relateret til organisk materiale, som bliver nedbrudt."
Han fortæller, at det organiske materiale, som eksempelvis træer og blade, kan stamme fra hele oplandet omkring søen. Det kan komme fra så forskellige kilder som skov, hede og landbrugsmarker, hvor der i drænene har ophobet sig netop organisk materiale i løbet af den tørre sommer. Skybruddet i slutningen af juli har sidenhen fået vandet i drænene til at løbe, hvilket har ført det organiske materiale ud i søen.
Theis Kragh kan ikke afgøre, hvilke dræn i oplandet, der primært har ført vandet med det organiske materiale til søen. Men han afviser, at landbruget alene kan stilles så direkte til ansvar for fiskedøden i Filsø, som Maria Reumert Gjerding gør.
"Jeg mener ikke, at det her direkte er relateret til landbrug. Det her er relateret til den måde, vi dræner oplandet på, og det er hele oplandet," siger Theis Kragh.
Han fortæller, at vandet kan komme fra mange forskellige kilder. Dræning forekommer nemlig ikke kun i landbruget, men sker i mange forskellige områder som eksempelvis ved cykelstier, i skove og ved huse. Derfor kan han ikke afgøre, hvor vandtilstrømningen og det organiske materiale kommer fra.
Seniorforsker ved Institut for Bioscience – Anvendt marin økologi og modellering ved Aarhus Universitet.
Den forklaring får TjekDet også fra Karen Timmermann, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience – Anvendt marin økologi og modellering ved Aarhus Universitet.
Hun fortæller, at næringsstoffer, som eksempelvis kvælstof, kan føre til iltsvind. Dog hælder hun også til, at det er organisk materiale, der har ført til iltsvindet i Filsø.
"I Filsø er iltsvindet jo opstået fra den ene dag til den anden. Derfor tyder meget på, at der er tale om let omsætteligt organisk materiale, der er skyllet ud fra land. Det organiske materiale bruger nemlig ilt til nedbrydning med det samme og forårsager derfor iltsvind hurtigere, end kvælstof ville have gjort," siger Karen Timmermann.
Erkender, at det ikke var næringsstoffer
Maria Reumert Gjerding erkender også overfor TjekDet, at det hverken er kvælstof eller næringsstoffer, der har ført til iltsvindet i Filsø. Hun har nok formuleret sig for skarpt i interviewet med DR.
"Det mest præcise havde været at sige næringsrigt vand med organisk materiale," siger Maria Reumert Gjerding.
Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Hun mener dog, at det er ligegyldigt, om det er næringsstoffer eller organisk materiale, der er blevet ledt ud i søen. I stedet skal man kigge på, hvilke dræn der leder vandet ned i søen.
Da vi beder Maria Reumert Gjerding forholde sig til, at forskeren, der overvåger søen, ikke kun kan give landbruget skylden for iltsvindet, forklarer hun, at Danmarks Naturfredningsforening har set på et kort over området omkring søen og erfaret, at der er marker rundt om indløbet til søen. Hun mener derfor, at det er landbrugets dræn, der leder vandet til søen. Løsningen på problemet er, at flytte disse marker, siger hun til TjekDet.
"Jeg vil gerne frem til løsningerne. Og løsningen er at omdanne marker til naturområder, så vi ikke længere dræner, så vi får vådområder, så vi får nogle bufferzoner, der kan tilbageholde forureningen. Og så bliver man altså nødt til at kigge på nogle kort og forholde sig til: hvor kommer forureningen fra? Forureningen kommer fra landbruget," fastholder Maria Reumert Gjerding.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet