Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

DF-kandidat klandrer fejlagtigt V og RV for at ville have Afrika med i EU

Faktatjek 24. maj 2019  -  7 min læsetid
This describes the image
Afrikanske migranter bliver reddet i land ud for Italiens kyst. Foto: Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

 

 

"ALDE med Det Radikale Venstre og Venstre vil indlemme Afrika i EU."

Kilde: Folketingskandidat for Dansk Folkeparti Lars Vestergaard i et debatindlæg i Dansk Folkepartis netmedie Dit Overblik.


Det er ikke korrekt, at Venstre, Radikale Venstre og den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, ALDE, vil have afrikanske lande med i EU. Dansk Folkepartis Lars Vestergaard og de indvandrerkritiske blogs, han refererer, misforstår et twitteropslag fra den belgiske ALDE-formand, Guy Verhofstadt. Han foreslår et fælles økonomisk europæisk-afrikansk område. Men der er tale om en idé til en frihandelsaftale mellem EU og afrikanske lande, og ikke et forslag om at få afrikanske lande med i EU.

 

"Venstre og det Radikale Venstre vil indføre et fornyet og udvidet Europa, som skal omfatte hele det afrikanske kontinent."

Sådan skriver folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Lars Vestergaard, i et debatindlæg i partiets eget netmedie, Dit Overblik. Han opfordrer samtidig læsere til at underrette naboer og kolleger om, at Radikale Venstre og Venstre er farlige ved europaparlamentsvalget.

"Stop dem ved at stemme DF," tilskynder han i debatindlægget.

Lars Vestergaard mener, at eftersom Venstre og Radikale Venstre er med i den liberale ALDE-gruppen i Europa-Parlamentet, hvis formand har talt lunt om et fælles økonomisk område mellem Europa og Afrika, så skulle det betyde, at de to danske partier vil have hele det afrikanske kontinent indlemmet i EU.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

 

Men det er ikke korrekt, siger to forskere til TjekDet.

"At omtale et fællesøkonomisk område som ‘et udvidet Europa’ er så tæt på løgn, som man kan komme. Det har intet på sig," siger Derek Beach, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

For faktisk er ideen med det fælles økonomiske område at lave en slags frihandelsaftale med afrikanske lande for at styrke Afrikas økonomi. På den måde håber man at forhindre, at afrikanske migranter søger mod Europa, siger Rebecca Adler-Nissen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

"Det økonomiske område handler ikke om EU-medlemskab. Man kunne tværtimod sige, at målet er at styrke de afrikanske lande og dermed på længere sigt mindske indvandring og flugt til EU," skriver Rebecca Adler-Nissen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, i en mail til TjekDet.

Påstand florerer på indvandrerkritiske blogs

Nederst i sit debatindlæg har Lars Vestergaard vedlagt links, der skulle dokumentere hans påstand om, at ALDE-gruppen i Europa-Parlamentet og dermed Venstre og Radikale Venstre ønsker Afrika indlemmet i EU.

Det første link leder videre til ALDE’s danske Wikipedia-side. Her er der ikke nævnt noget om at få Afrika med i EU.

Det er der til gengæld i de næste to links. I et indlæg på Snaphanen – en indvandrerkritisk blog - står der blandt andet, at Margrethe Vestagers "ALDE-liberaler" vil udvide EU til at omfatte Afrika. Desuden citerer Snaphanen fra Ledarsidorna.se - en svensk indvandrerkritisk blog, som Lars Vestergaard også linker til.

Begge de debatindlæg, som Lars Vestergaard linker til, har tilføjet en lille videobid, hvor ALDE-formanden i Europa-Parlamentet, belgieren Guy Verhofstadt, taler på en konference i den Sydafrikanske by Cape Town i marts i år. Og det er angiveligt her, at Guy Verhofstadt og dermed ALDE har erklæret, at de vil have hele Afrika med i EU.

Men i videoklippet siger Guy Verhofstadt ikke et ord om at indlemme Afrika i EU. I stedet taler han om økonomiske fremskridt på kontinentet og et indre afrikansk marked.

"I dag er Afrika proaktivt. Det tager sin skæbne i egne hænder ved at skabe et indre afrikansk marked. Med den idé har Den Afrikanske Union fundet ny energi og et nyt gåpåmod til forbedring. Og jeg synes, at det er glimrende nyt."

Artiklen fortsætter under videoen

 

 

 

 

På Twitter skriver både Guy Verhofstadt og ALDE-gruppen dog følgende:

"Lad os skabe et euro-afrikansk økonomisk område. Det ville have et enormt potentiale, som i dag er uudnyttet: 1,5 milliarder forbrugere, 20 billioner værd og i stand til at konkurrere med Kina."

Aftale skal modvirke migration fra Afrika

Men planerne om det euro-afrikanske økonomiske område har slet ikke noget at gøre med at få afrikanske lande med i EU. I stedet er der tale om en frihandelsaftale mellem afrikanske lande og EU-lande.

 

 

Professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

 

 

Derek Beach fra Aarhus Universitet mener derfor, at Lars Vestergaard har misforstået aftalen.

Han understreger, at et fælles økonomisk område mellem Afrika og Europa først og fremmest handler om at sikre økonomisk vækst, og dermed arbejdspladser i de afrikanske lande. Og det er altså noget helt andet end et udvidet EU, hvor den afrikanske befolkning har fri adgang til Europa, slår professoren fast.

"Man snakker om udvidet økonomisk samhandel. EU handler allerede med mange lande i Afrika, men der er en del skævvridninger, som man gerne vil gøre op med, særligt i forhold til afrikanske landes muligheder for at eksportere landbrugsvarer til Europa," siger Derek Beach.

Han sammenligner det med EU's forhold til Canada:

"Det minder mest om de samhandelsaftaler, der er med Canada, men der er jo ingen, der har snakket om, at Canada skal med i EU."

Selv om ALDE-formanden ønsker, at samhandel med det afrikanske kontinent skal styrkes, skal vi altså ikke forvente arbejdskraftens frie bevægelighed over Middelhavet, som vi kender det internt i EU.

"Man kunne forestille sig, at man ville åbne op for kvalificeret arbejdskraft begge veje. Men at man med et fælles økonomisk område vil skabe øget migration, har ingen gang på jorden," siger Derek Beach.

"Ikke Venstres politik"

Også Venstre mener, at debatindlægget fordrejer virkeligheden. Partiet vil nemlig ikke have afrikanske lande indlemmet i EU.

 

 

Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

 

 

"Det hverken er eller bliver Venstres politik, at afrikanske lande skal indlemmes i EU. Og det er en fordrejning af, hvad Guy Verhofstadt siger i videoklippet. Der er ikke noget i det, han siger, der betyder, at Afrika skal med i EU," siger Ole Hammer, der leder Venstres sekretariat i Europa-Parlamentet.

Den indvandrerkritiske blog Snaphanen medgiver at have strammet budskabet i Guy Verhofstadts og ALDE’s opslag på Twitter.

"En stramning, kan man vel godt sige. Det er i hvert fald en komprimeret gengivelse af, hvad Verhofstadt og den svenske kilde (Ledarsidorna.se, red.) skriver," siger Steen Raaschou, der står bag Snaphanen.

Radikale Venstre er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelse.

DF-kandidat vil dementere sit indlæg

TjekDet har spurgt Lars Vestergaard, der stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti, hvordan han har fået det forkerte indtryk, at ALDE, Venstre og Radikale Venstre vil have afrikanske lande med i EU.

Han kan dog ikke udpege noget sted, hvor nogen som helst fra hverken Venstre eller De Radikale har sagt eller skrevet, at de vil have Afrika med i EU. Han refererer blot artiklerne, han har linket til, siger han.

Og da Venstre og Radikale Venstre "jo er med i ALDE, så må de jo også gå ind for det," siger Lars Vestergaard.

Har du da fundet noget sted i ALDE’s erklærede politik, at gruppen vil have Afrika med i EU?

"På Radikale Venstres hjemmeside kan du læse, at 'ALDE-partiets rolle er at udarbejde og vedtage et fælles manifest til Europa-parlamentet.' Og når ALDE-formanden så siger de her ting, må man gå ud fra, at Radikale Venstre går ind for det. Det er et fælles manifest."

Det, Guy Verhofstadt omtaler i sit tweet, er en handelsaftale. Hvor har du fra, at ALDE vil have Afrika med i EU?

"Det er jo, fordi de vil indføre et fornyet Europa, der skal omfatte hele det afrikanske kontinent. Det er det, der er sagt. Jeg har ikke sagt, at de (afrikanske lande, red.) skal være medlemsstater. Og det (indlemmelsen af afrikanske i EU, red.) kan jo foregå på mange måder, blandt andet gennem migrantpagten og den nye flygtningepagt (henholdvis FN’s og EU’s politiske erklæringer om migration, red.)."

To professorer i statskundskab siger, at det ikke er rigtigt at ALDE vil indlemme Afrika i EU. Der er med det fælles økonomiske område tale om et handelssamarbejde. Hvad tænker du om det?

"Det kommer an på, hvordan man tolker det. EF startede også som en økonomisk union. Og i tweetet står en økonomisk union."

Efterfølgende fortæller Lars Vestergaard, at han dog gerne vil dementere sit debatindlæg i Dit Overblik.

"Jeg læste det som et nyt EF, der inkluderer Afrika. Men hvis jeg nu henviser til de kilder, du har fundet frem, og bringer et dementi, vil det være fantastisk. Og så vil jeg samtidig skrive: 'Husk nu at være kritisk, kildekritisk.' Det skriver jeg nemlig altid."

 

 

Et fælles økonomisk område er en række handelsaftaler eller traktater mellem selvstændige lande, der skal gøre det lettere at købe og sælge ydelser og varer på tværs af grænser.

Mellem de Europæiske lande er der et Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde, EØS. Det består af det indre marked, der regulerer køb og salg af varer og ydelser mellem medlemslande, og toldunionen, der fastsætter fælles regler for handel med lande uden for EU.

Det er desuden kendetegnende for EU's indre marked, at mennesker frit kan rejse, arbejde og bo inden for området.

Et fælles økonomisk område med Afrika vil være kendetegnet ved øget frihandel, men det vil ikke betyde, at afrikanske lande kommer med i det indre marked, toldunionen eller EU.

Det, der derimod er på tale, er, at Afrika er ved at oprette sit eget økonomiske område, som minder om EØS. Et fælles økonomisk område mellem de to unioner vil eksempelvis indebære, at told på varer og ydelser på tværs af EU og Afrika sættes ned, så det svarer til det, man kalder en 2. generations frihandelsaftale.

EU har lavet lignende aftaler med Canada og Japan. Aftalerne indebærer for det meste, at told fjernes på varer, ligesom der laves aftaler om fælles standarder for varernes kvalitet, og at produktionen af varerne tager hensyn til miljøet.

Samarbejdet vil højst sandsynligt også indebære, at det bliver lettere at få anerkendt faglige kompetencer og dermed søge arbejdstilladelser på tværs af landene.

Kilder: Derek Beach, Folketingets EU-oplysning, Europa-Kommissionen

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023