Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Faktatjek 28. mar 2020  -  6 min læsetid
Tjekdet
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

 

 

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

 

 

 

 

"Tysk asylstop sender flygtninge mod Danmark."

Kilde: Internetmediet Ditoverblik.dk

Der er ikke indført asylstop i Tyskland, men blot foretaget nogle justeringer i ansøgningsprocessen. Alle ansøgninger skal nu foregå skriftligt, frem for personlige samtaler. Der tages altså stadig imod asylansøgere, og de bliver stadig registreret. Men al behandling af sagerne er sat i bero som konsekvens af coronavirussen.

Foreløbige tal viser i øvrigt, at der de seneste knap to uger er kommet færre asylansøgere til Danmark, end det var tilfældet i de foregående uger af 2020.

 

 

"Tysk asylstop sender flygtninge mod Danmark."

Sådan kunne man 19. marts læse i overskriften på en artikel på Ditoverblik.dk, som finansieres af Dansk Folkeparti, men som ifølge mediet selv arbejder uafhængigt af partiet.

I artiklen tegnes et noget dystert billede af, at Tyskland er i en slags undtagelsestilstand på flygtningeområdet på grund af den verserende coronavirus. Derfor er der nu "ingen mulighed for at bede om asyl", fremgår det af artiklen.

Samtidig er næsten alt personalet på de tyske centre for flygtninge og migranter "sendt hjem af hensyn til deres sundhed og derfor kan nye asylsøgende ikke blive registreret og starte papirarbejdet", står der i artiklen.

Som en direkte konsekvens af situationen "kan asylsøgende nu frit rejse mod nord", konkluderes der yderligere.

Siden nytår er der ifølge artiklen i gennemsnit kommet 42 asylansøgere til Danmark, men "med den ændrede situation i Tyskland står det tal til at stige". Og udsigten til trængsel ved den dansk-tyske grænse har vakt harme adskillige stedersociale medier.

Dansk Folkepartis facebookside har eksempelvis delt artiklen med et forslag om at lukke grænserne, mens partiets forhenværende folketingsmedlem, Martin Henriksen, "håber, at statsministeren og integrationsministeren følger med", fordi "vi ved, at det lige pludselig kan gå meget stærkt".

Artiklen fortsætter under billedet

Dansk Folkepartis facebookside delte 20. marts Ditoverblik.dks artikel og skrev blandt andet, at Tyskland stopper registreringen af asylansøgere.

I alt er artiklen delt over 2.400 gange på Facebook og vist mere end 187.500 gange til brugerne af det sociale medie.

Men udlægningen af situationen i Tyskland i Ditoverblik.dks artikel er et godt stykke fra virkeligheden. Med undtagelse af få, lavpraktiske ændringer fungerer asylprocessen i Tyskland stadig på samme måde, som den gjorde før coronakrisen.

Der er ikke tale om noget asylstop, oplyser de tyske integrationsmyndigheder, og indtil videre er der heller ingen tegn på, at antallet af asylansøgere til Danmark vil stige – tværtimod. Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Stadig muligt at søge asyl i Tyskland

17. marts indførte Tyskland sammen med flere andre EU-medlemslande et indrejseforbud på 30 dage for alle ikke-EU-borgere med undtagelse af Storbritannien. Sundhedspersonale, diplomater og andre særlige grupper er dog fritaget for denne regel, og det samme gælder asylansøgere.

De kan stadig søge om asyl i Tyskland, men må dog affinde sig med, at processen nu foregår skriftligt, og at ansøgningerne ikke behandles, før coronakrisen er overstået. Det oplyser Tysklands integrationsmyndighed, Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF).

"Som en nødvendig foranstaltning for at undgå kontakt har myndighederne ændret procedure, så der nu i stedet for personlige samtaler som ansøgning kun accepteres asylansøgninger i skriftlig form," skriver Edith Avram, som er talsperson for BAMF, i en mail til TjekDet.

Det er altså kun ansøgningsprocessen for asylansøgere, der har ændret sig som følge af coronakrisen. Ud over det kører alt mere eller mindre som normalt, og når pandemien er overstået, vil også de personlige samtaler igen være en del af ansøgningsprocessen.

"Personlige samtaler med asylansøgere om deres grunde til at søge ophold og efterfølgende behandling af ansøgningerne vil blive genoptaget, så snart situation angående coronapandemien tillader det," skriver Edith Avram.

Alle asylansøgere registreres med fingeraftryk og billede

Tyskland har altså langtfra indført asylstop, og i det hele taget er situationen, som Ditoverblik.dks artikel beskriver, ikke forenelig med virkeligheden, vurderer Moritz Schramm.

Han er lektor ved Tyske Studier på Syddansk Universitet, opvokset i Tyskland, og så forsker han i migration. Ifølge ham er det ikke det rene kaos i Tyskland, som man ellers kunne få indtryk af i Ditoverblik.dks artikel.

"Det er simpelthen forkert. Det er rigtigt, at man har stoppet de personlige samtaler, men det er ikke ensbetydende med, at man stopper registreringen af asylansøgere. Så deres beskrivelse af, at asylansøgere bare kan komme til Tyskland uden at blive registreret og så rejse til Danmark, den kan jeg ikke genkende," siger Moritz Schramm til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Moritz Schramm forsker i migration, er lektor ved Tyske Studier på Syddansk Universitet og er vokset op i Tyskland. (Foto: Privatfoto)

Ifølge artiklen "kan en migrant, der er sluppet over den tyske grænse, frit rejse videre. Der er ingen kontroller ved de større veje eller mellem delstaterne". Den udlægning er korrekt, fastslår Moritz Schramm, men det er der nu ikke noget mærkeligt i.

"Selvfølgelig kan man rejse mellem forskellige delstater uden at møde kontrol. Det har der ikke været siden midten af 1800-tallet."

Heller ikke hos BAMF kan man genkende billedet af, at der nærmest ikke foregår kontrol af asylansøgere. De blev registreret før coronakrisen, og de bliver det stadig, oplyser Edith Avram.

"Alle personer, der søger beskyttelse, vil fortsat blive fotograferet og få taget fingeraftryk, når de første gang registreres."

Ganske få asylansøgere ved Danmarks grænser

Ditoverblik.dk skriver, at "siden nytår er der i snit kommet 42 hver uge til Danmark i håb om asyl". Og det var sådan set rigtigt nok, da artiklen blev skrevet. Tallene stammer fra Udlændinge- og Integrationsministeriet og dækker over uge 1 til uge 11 i 2020.

Ifølge artiklen vil det tal stige fremover, men siden 14. marts – dagen efter den danske grænselukning – er der kun kommet cirka 25 asylansøgere til Danmark.

"Der er således registreret færre asylansøgere siden grænselukningen end tidligere på året," oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet, som dog påpeger, at der er tale om et foreløbigt tal.

Ikke desto mindre viser det foreløbige tal, at der blot er kommet omkring 12-13 nye asylansøgere til Danmark ugentligt siden grænselukningen, og dermed er tallet altså i gennemsnit faldet sammenlignet med resten af 2020.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) meldte allerede for knap to uger siden ud, at man håndterer asylansøgere på en måde, så man undgår, at de potentielt spreder smitte i det danske samfund. I den forbindelse glædede han sig også over, at der for tiden er få, der søger asyl i Danmark:

"På Center Sandholm vil alle nye asylansøgere blive helbredstjekket, ligesom der er særlige karantænefaciliteter til rådighed. Asylansøgere vil selvfølgelig komme i karantæne efter de gældende kriterier, hvis der bliver behov for det. Antallet af asylansøgere er heldigvis på et meget lavt niveau for tiden," sagde Mattias Tesfaye i en pressemeddelesle d. 14. marts i år.

Regeringen har desuden – på linje med en række andre lande – suspenderet Dublin-forordningen, der normalt sikrer, at man sender asylansøgere tilbage til det land, de først er registreret i. Det betyder i praksis, at asylansøgerne bliver i Danmark, til coronavirusen er under kontrol, og derefter vil Danmark genoptage de normale procedurer.

Dit Overblik retter artikel

Hos Ditoverblik.dk erkender chefredaktør Steen Trolle, at der ikke er dækning for at skrive, at der er asylstop i Tyskland. De havde ellers fået det indtryk af en artikel i det tyske medie Der Spiegel, men de har ikke selv undersøgt sagen nærmere.

"Når BAMF fortæller, at det, vi skriver, ikke er korrekt, så er det selvfølgelig taget til efterretning. Så laver vi en anmærkning i artiklen om, at det ikke er korrekt," siger Steen Trolle til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Steen Trolle, ansvarshavende redaktør på ditoverblik.dk, erkender fejl og retter artiklen. (Foto: Peter Mailand)

Heller ikke forudsigelsen om det stigende antal asylansøgere viste sig umiddelbart at holde stik, og det ærgrer Steen Trolle. Han fortæller, at det var en vurdering fra redaktionens side uden noget særligt belæg andet end situationen i Tyskland, som altså viste sig at være forkert.

"Selvfølgelig er jeg da ærgerlig over, at vi har skrevet noget, som ikke er korrekt. Det har vi jo ikke nogen interesse i," siger han og tilføjer, at de godt kunne have kontaktet Udlændinge- og Integrationsministeriet for selv at få de oplysninger, TjekDet er kommet i besiddelse af.

Steen Trolle siger som nævnt, at artiklen blandt andet er inspireret af en artikel i Der Spiegel, men det fremgår ikke for det blotte øje. Der er nemlig ikke en eneste kildehenvisning i Ditoverblik.dks artikel.

"Vi bør som udgangspunkt have kilder i vores artikler. Nogle gange kan der jo ske det, at vi indsamler information fra flere forskellige kilder, men grundlæggende er det da god skik at have kildehenvisninger på de oplysninger, man bringer."

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023