Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

DSU-formand revser kulturinstitutioner for at håne ministerens musiksmag. Men har de gjort det?

Faktatjek 7. maj 2020  -  5 min læsetid
This describes the image
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

"I stedet for at håne kulturministerens musiksmag, så spil jer selv på banen," skriver forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) Frederik Vad Nielsen i et indlæg hos Netavisen Pio.

Afsættet for DSU-formandens opsang til danske kulturinstitutioner skal findes i et interview, kulturminister Joy Mogensen har givet til musikmediet GAFFA. Her får ministeren spørgsmålet "hvad er dit yndlingsalbum?"

"Jeg har lyst til at sige Absolute Music 2, for den betød meget for mig som teenager," svarer hun til stor opstandelse.

Svaret affødte nemlig både kritik af og forsvar for, at en kulturminister kan fremhæve et opsamlingsalbum med popnumre som sit yndlingsalbum.

Ifølge Frederik Vad Nielsens indlæg affødte nyheden om ministerens musiksmag endda også hån fra kulturlivet.

"Det mærkværdige brokkeri over kulturministerens musiksmag er endnu et eksempel på, at kulturlivet har opgivet at gøre sig spilspare over for #dkpol," bemærker han på Twitter.

Artiklen fortsætter under billedet

DSU-formanden har delt sit indlæg på Twitter. (Skærmbillede fra Twitter)

Spilbarheden, som DSU-formanden efterlyser, kunne for eksempel være, at danske museer lod sig reformere og engagerede sig i at samarbejde med folkeskoler og ungdomsuddannelser.

I indlægget skriver Frederik Vad Nielsen:

"I den sidste tid har dele af kulturlivet muntret sig over kulturministerens musiksmag. Endnu engang ser vi, at den originale, kreative og begavede kritik er forsvundet i kulturpolitikken, og tilbage er kun hån og latterliggørelse mod konkrete personer."

Blandt de mest iltre i debatten om Joy Mogensens musiksmag har en debattør for Berlingske raget op. Også radiovært Hassan Preisler har gjort sig bemærket med et facebookopslag, ligesom Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har kritiseret kulturministerens svar.

Men har også repræsentanter for de kulturinstitutioner, som Frederik Vad Nielsen ønsker sig "spilbare" for danske politikere, hånet Joy Mogensens musiksmag?

"Kunne godt have stået skarpere"

Frederik Vad Nielsen, hvem i kulturlivet gør sig ikke spilbare, men brokker sig i stedet over ministerens musiksmag?

"Det er for eksempel kulturskribenten på Berlingske. Det er radiovært Hassan Preisler. Der var rigtig mange, som brugte det til at underbygge teorien om, at hun ikke interesserede sig for kultur."

Artiklen fortsætter under billedet

DF's Mortens Messerschmidts kritik af kulturministerens musiksmag var blandt de mere krasse. (Skærmbillede fra Twitter)


Du skriver i indlægget, at i stedet for at håne ministeren, skulle kulturinstitutionerne tage at blive relevante. Men er der nogen repræsentanter for de kulturinstitutioner, der har hånet ministerens musiksmag?

"Det er et eksempel på, hvad der er tilbage i dansk kulturpolitik. Det er hån. For der er ikke indhold tilbage. Der er ikke nogen, der vil diskutere indhold i dansk kulturpolitik, medmindre det handler om at få flere penge. Det vil sige, at det er sådan noget fnidder her, der fylder, når vi diskuterer kultur. Når vi kommer til årsskiftet, har den mest væsentlige kulturdebat sikkert været ministerens cd-smag, for der er ikke andet på programmet."

Du skriver et "opråb til kulturlivet." De skal gøre sig relevante for politikerne. Hvem skal gøre sig relevant? Er det Hassen Preisler?

"Nej, jeg bruger denne situation, fordi det er et eksempel på, hvad vi diskuterer i dansk kulturpolitik. Det er sådan nogle diskussioner her, der fylder, fordi der ikke er andet på programmet. Jeg bruger indlægget på at sige til kulturlivet: I bliver nødt til at gøre jer spilbare over for politikerne, for ellers er det eneste, der vil fylde noget, sådan noget brokkeri over ministerens personlige kultursmag."

Men er der nogen i det kulturliv og i de kulturinstitutioner, du råber op til, der har hånet ministerens musiksmag?

"Nej."

Men det skriver du jo i dit indlæg?

"Nej. Jeg skriver, at der er dele af kulturlivet, som har hånet ministerens musiksmag. Og jeg kan godt finde på et par navne mere, hvis jeg scroller min Facebook igennem. Pointen er, at de her diskussioner fylder, fordi vigtigere substansdiskussioner ikke fylder. Jeg prøver at forklare, hvad der ikke fylder, og hvad der bør fylde, i det indlæg."

Artiklen fortsætter under billedet

Frederik Vad Nielsen er forbundsformand for DSU og taler her fra Arbejdermuseet på arbejdernes internationale kampdag. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Du skriver ellers: "I stedet for at håne kulturministerens musiksmag, så spil jer selv på banen." Men det er måske slet ikke dem, der skal spille sig selv på banen, der håner ministerens musiksmag?

"Det må jeg indrømme, det er lidt en polemisk krølle på halen. I virkeligheden burde jeg måske have skrevet, at 'i stedet for at nogen håner kulturministerens musiksmag, så burde hele kulturlivet spille sig selv på banen'."

Skyder du ikke efter nogen, som slet ikke har kritiseret ministerens musiksmag?

"Det kan godt være, jeg gør det. Men pointen er, at de burde spille sig selv på banen, sådan så der ikke er mulighed for, at alle dem, der håner musiksmagen, bliver hørt. Men der ikke er nogen museumsdirektører, som bliver kommenteret gennem hele indlægget, der skal føle sig ramt. De sidste par linjer kunne godt have stået skarpere."

Vil du så hive fat i Netavisen Pio og få ændret indlægget, så der i stedet kan stå, at det faktisk ikke er kulturlivet, der har hånet ministerens musiksmag?

"Det ved jeg ikke lige, det vil jeg tænke over. Men det er ikke en debat, som normalt ellers flyder med mellemregninger fra hverken den ene eller anden side. Men jeg vil overveje."

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 11. okt 2021