Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask

Faktatjek 23. mar 2020  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Peter Rolsted

 

 

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

 

 

"Pas på med at dyrke hård træning. Det kan nemlig gøre dig mere modtagelig over for coronavirus."

Sådan lyder budskabet i et kædebrev, der de seneste uges tid hastigt har spredt sig blandt danskere på Facebook.

Teksten i kædebrevet, som angiveligt skulle være skrevet af en læge på Herlev Hospital, advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret.

"Efter særlig hård træning er immunsystemet presset helt i bund, og man er pivåben over for infektioner," lyder det i beskeden, der også advarer om, at det kan tage op til fem døgn, før immunsystemet er helt ovenpå igen efter hård træning.

Og med et nedsat immunforsvar er risikoen for at blive hårdt ramt af covid-19 altså større.

Som eksempel beskrives en italiensk maratonløber, der lå tre uger i respirator efter at være blevet smittet af coronavirussen som en af de første i Italien.

Men der er ikke en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kædebrevet er angiveligt skrevet af en læge på Herlev Hospital og advarer om, at én times motion ved 70 procent af ens maksimale iltoptagelse kan svække immunforsvaret. Det spreder sig hastigt blandt danskere på Facebook.

Motion er godt for immunsystemet

Ifølge Bente Klarlund, der er overlæge og leder af Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og tidligere præsident for det internationale selskab for træning og immunologi, kan man roligt tage sig en rask løbetur og holde sig i form i disse coronakrisetider.

Faktisk kan man være i større risiko for at blive syg, hvis man slet ikke motionerer.

"Folk er i større risiko for at blive syge lige nu, hvis de ikke motionerer. Det er en rigtig god idé at løbe, gå eller cykle en tur, så længe man holder afstand. Det er den bedste måde, man kan holde sit immunsystem oppe," siger Bente Klarlund.

Betyder det så, at opslagets påstand er usand? Nej, ikke helt.

Opslaget refererer til fænomenet ’det åbne vindue’, som Bente Klarlund også selv har forsket i.

"Efter mindst én times fysisk træning ved 75 procent af ens maksimale iltoptag kan man måle i blodet, at der er et lavere niveau af immunceller, og at de immunceller, der er i blodet, ikke fungerer særligt godt," forklarer hun.

Studier af australske svømmere har desuden fundet, at det lokale immunforsvar i næseslimhinden bliver hæmmet, oplyser Bente Klarlund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bente Klarlund er overlæge og leder af Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Uvis sammenhæng

Det betyder dog ikke, at der er en fasttømret sammenhæng mellem hård træning og en øget risiko for at blive smittet. Faktisk kan det modsatte være tilfældet.

"Én ting er, at immunsystemet ser ud til at fungere dårligere i blodet, men det kan faktisk godt være, fordi immuncellerne er derude, hvor de skal fungere. Der er ikke noget, der tyder på, at én times hård motion betyder, at man får flere infektioner eller er mere modtagelig over for infektioner," siger Bente Klarlund.

I tilfælde, hvor motion kan have ført til sygdom, er der som oftest tale om hård træning på et niveau, hvor de færreste kan være med.

"Efter maraton- og triatlonløb fortæller flere, at de har symptomer på øvre luftvejsinfektioner, men man har ikke påvist, at der er tale om infektioner. Det kan lige så godt skyldes, at man får ondt i slimhinderne i halsen, når man har trukket vejret hårdt i længere tid," siger Bente Klarlund.

Men hvad med den italienske maratonløber, der berettes om i kædebeskeden, var han i større risiko, og bør elitesportsudøvere generelt være mere bekymrede?

Svaret er ifølge Bente Klarlund et "måske".

"Man kan godt vise, at dyr får mere alvorlige infektioner, hvis man i eksperimentelle forsøg stresser dyrene til at svømme og så giver dem en infektion. Men jeg synes ikke, man kan overføre det til mennesker," siger Bente Klarlund.

Hun anbefaler, at man ikke motionerer hårdt, hvis man har symptomer under halsniveau, for eksempel hoste eller brystsmerter. Det samme gælder, hvis man har feber.

"Men man kan godt motionere, hvis man er forkølet og ikke har feber," fastslår hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Man kan sagtens træne almindelig fysisk træning, men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning," udtaler Team Danmark direktør, Lone Hansen, i pressemeddelelse om, hvordan elitesportsudøvere skal træne i disse coronatider. (Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix)

Kædebeskeden delt til unge elitecyklister

Det opslag, der nu bliver delt som kædebesked, skulle oprindeligt være slået op i en privat facebookgruppe for folk med tilknytning til ungdomscykelholdet Team Cycling Elite Copenhagen.

En facebookbruger har spurgt holdet, om opslaget stammer fra deres gruppe, og om ophavsmanden nu også har lægelig baggrund, sådan som det påstås i kædebeskeden.

"Vi kan som hold bekræfte, at en forælder, som er læge, har skrevet dette indlæg på vores gruppe," lyder det i en facebookkommentar fra holdet.

Det sammen bekræfter en talsmand fra Team Cycling Elite Copenhagen i en tekstbesked til TjekDet, da vi kontakter holdet for at få en kommentar fra den pågældende læge.

Talsmanden oplyser, at forælderen ikke ønsker at udtale sig, men i stedet henviser til eksperterne i Dansk Cykle Union og Team Danmark.

Ifølge Team Danmark, der varetager dansk eliteidræt, kan man sagtens fortsætte elitetræningen. De advarer dog mod overtræning.

"Langt de fleste atleter ved godt, at såkaldt overtræning aldrig har ført noget positivt med sig, og atleterne er ofte i god dialog med deres trænere og Team Danmark i forhold til at dosere træningen rigtigt. Det gælder også i disse coronatider. Det betyder, at man sagtens kan træne almindelig fysisk og aerob træning, men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning, fordi ens andre træningsmuligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket," udtaler Team Danmarks direktør, Lone Hansen, i en pressemeddelelse.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023